Kéttenyérnyi alugép és időkapszula

Hirdetés

Mac mini

Sokak bánatára idén januárban a Mac mini még régi hardvertartalmával kezdte sikeres pályafutásának negyedik évét. Az Apple minden bizonnyal azért nem vetette be az új modellt a karácsonyi szezonban, mert az túl erős konkurencia lett volna friss MacBookjai számára. Rengeteg felhasználó tényleg azért notebookozik, mert az kisebb helyet foglal el környezetéből, mint egy normál asztali gép, ebből a szempontból pedig a 16,5 x 16,5 centiméter alapterületű mini is nagyon jól áll. Viccesen hatott doboza, mely alig volt nagyobb egy tízes DVD csomagnál. Súlyra viszont érezhető volt, hogy komoly dolog rejtőzik benne.

Mondhatni, a szokásos, négy év alatt alig változott számítógépecske ugrott elő belőle. Oldalfalai finoman – úgy Apple stílusban – lekerekített, masszív alumíniumból vannak, amit az előlapon csak egy pici pont és az optikai meghajtó rése tör meg. Felül fehér (műanyag) mezőben ott virít a szokásos, megkóstolt alma.

Minden csatlakozót és a bekapcsológombot a picike hátlapra tömörítettek. Itt több lényeges változás is látható az elődmodellhez képest: az USB aljzatok száma négyről ötre növekedett, a DVI csatlakozó pedig Mini-DVI-re zsugorodott. Mellette megjelent a DisplayPort kimenet, mellyel közvetlenül, átalakító nélkül kapcsolható az új Apple LED Cinema Displayhez. Nem látható újdonság, hogy a korábbi FireWire-400-as csatlakozó FireWire-800-ra gyorsult.

Alulról nézve is változatlan maradt a mini. Itt körben található még egy adag szellőzőnyílás. Szétszereléséhez csupán egy széles, vékony fémdarabra van szükség, de mi inkább nem nyaggattuk a burkolat alatti műanyagpöcköket, a ifixit.com munkatársai megtették helyettünk. Belül egy igazán lényeges fizikai változás van, hogy a korábbi processzorokkal ellentétben az új modellé be van forrasztva, szóval házilagos cseréje szinte lehetetlen.

Csak a doboz felét töltötte ki a Mac mini. Másik felében egy meglehetősen nagy tápot, Mini-DVI - DVI átalakítót, némi papíranyagot és két telepítőlemezt találtunk. Az egyiken az OS X Leopard 10.5.6 operációs rendszer található, a másikon az iLife '09 szoftvercsomag. Sajnos a korábbi modellel ellentétben hiába kerestük a dobozban az Apple Remote távirányítót.

Bár teljes mértékben notebookos alkatrészekre épül, a Mac mininek nem kevesebb mint 110 wattos tápja van. A 2009-ben megújult gép alapból a 2,00 GHz-es Core 2 Duo P7350 processzorral érkezik, mely 45 nm-es gyártási technológiával készül. Emellett rendelhető a 2,26 GHz-es P8400-zal is, mely magasabb órajele mellett támogatja az Intel virtualizációs technológiáját, ami két operációs rendszer futtatásánál válhat hasznunkra.

Amikor 2006 elején az Apple Intel platformra vitte a minit, sokan kritizálták, hogy a meglehetősen gyenge, Intel chipkészletbe integrált GMA 950 grafikus vezérlőt választotta. Most végre kiköszörülték ezt a csorbát, és Intel platformon a jobbik – vagyis NVIDIA – IGP-t használták fel. A chipkészletbe integrált GeForce 9400M grafikus mag 3D-ben és videolejátszási képességekben is messze felülmúlja a korábbi Intel megoldást. Az új chipkészlettel új memóriarendszer is érkezett. A mini most már DDR3 RAM-ot használ, a rendszerbusszal megegyező, 1066 MHz-es effektív sebességen. Fejlődött az immár Draft N-es Wi-Fi adapter, mely mellett továbbra is ott van a Bluetooth. Alábbi táblázatunkban a két elérhető konfiguráció látható, melyek memóriaméretben és merevlemezben különböznek csak. Mivel ez a két komponens elég egyszerűen cserélhető, anyagilag sokkal jobban járunk a lényegesen olcsóbb alapmodellel.

Termék megnevezése Apple Mac mini
Processzor Intel Core 2 Duo P7350 (2,00 GHz, 3 MB L2 cache, 266 MHz FSB)
Lapkakészlet Nvidia GeForce 9400M
Memória 2 x 512 MB DDR3-1066 2 x 1024 MB DDR3-1066
Grafika Nvidia GeForce 9400M
Merevlemez 2,5"-os Hitachi, 120 GB, SATA, 5400 rpm 2,5"-os Hitachi, 320 GB, SATA, 5400 rpm
Optikai meghajtó Pioneer DVRTS08 DVD-újraíró
Kommunikáció AirPort Extreme EEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Gigabit Ethernet, Bluetooth 2.1+EDR
Interfészek - 5 x USB 2.0,
- FireWire-800,
- Mini-DVI és Mini-DisplayPort monitorkiment,
- Ethernet,
- analóg/digitális audio kimenet és -bemenet
Extrák - Mini-DVI - DVI átalakító, iLife '09 szoftvercsomag
Méret 165 x 165 x 50,8 mm
Tömeg 1,32 kg
Operációs rendszer OS X v10.5.6 Leopard
Gyártó weboldala www.apple.hu
Termék weboldala Mac mini
Fogyasztói ár 186 100 Ft 248 300 Ft

Fontos kiemelni még, hogy az új Mac mini különösen "zöld" számítógép. Megfelel az Energy Star 5.0 követelményeknek, EPEAT Gold minősítéssel rendelkezik, és belső kábelei burkolásánál nem alkalmaznak PVC-t vagy a műanyagok lángállóságának növelésére használt brómvegyületeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés