Hirdetés

Toughbook – extrém laptop nehéz terepre

Hirdetés

Panasonic Toughbook CF-19

Manapság egyre több helyzetben van szükség számítógépre. A hordozhatóság alapkövetelmény, de vannak olyan területek, ahol egy sima notebook csúfos kudarcot vallana. Például az építkezések porában, veszélyes gyárakban, a déli sarkkörön vagy tűzoltásnál többre van szükség a törékeny laptopoknál. Ilyenkor jön a képbe a Panasonic Toughbook szériája. A magnéziumötvözetbe burkolt mobil számítógépek közül a legkeményebbet, a kültéri, mostoha viszonyok közé szánt CF-19-et próbáltuk ki.

Első pillantásra látszik, hogy ez a gép más, mint bármi, amit eddig próbáltunk. Jó vastag a masina, melyen világos magnézium-ötvözet és könnyen cserélhető, fekete fém, gumi és műanyag betétek váltják egymást. Nem véletlen a marcona külső, ugyanis a Toughbook CF-19 megfelel a MIL- 810F katonai szabványnak, a külső behatások elleni védelmet megadó IP (Ingress Protection) listán pedig 54-es értéket kapott. Tehát tűri a mostoha bánásmódot, ütéseket, hideget, meleget, port, és a ráfröccsenő víz sem árt neki, ha megfelelően le van zárva.

Ez a lezárás pedig minden, csak nem hétköznapi. A kisebb aljzatokat gumikupakok védik. Ezek nagyon szorosan, por- és vízállóan tartanak, ugyanis a csatlakozó körül nem fémhez, hanem valami puha, szivacsos betéthez illeszkednek. A nagyobb nyílásokat reteszes fémajtók takarják, melyek gumiszigetelést kaptak, szóval a védelem nagyon korrektnek tűnik már első látásra is.

A vaskos felső és alsó részt egy masszív fémpánt tartja egyben, az egyes elemeket pedig rengeteg csavar fogja össze. Elöl, a pánt mellett látható még pár szintén strapabíró gomb, melyek elsősorban a tábla PC üzemmódban – mert ilyen is van – jönnek jól. Túloldalra retesszerű bekapcsoló gomb került, melyet nagyon nehéz véletlenül aktiválni.

Hogy hozzáférjünk a hátsó csatlakozókhoz, először meg kell lazítanunk vagy el kell távolítanunk az integrált pántot. A gép teljesen ütésálló, szóval minek neki táska? Ez a pánt mellékelt toldóval meghosszabbítható vállpánt méretűre. Igény szerint más oldalra is felfogathatjuk, mert mind a négy sarkon elhelyeztek egy-egy csavaros rögzítőt.

Hátul négy gumifedél sorakozik. A jobb szélső soros portot rejt, ami ipari felhasználásban még mindig gyakori kommunikációs interfész. Mellette analóg monitorkimenetet találunk. Középen, a vaskos zsanér alatt a fémbe beépített Kensington zárnak való felfogató mosolyog. Most először hittük el, hogy egy határozott, erős rántással nem lehet kitépni a helyéről. Balra egy USB, majd két hangcsatlakozó következik. Utóbbiak alatt a 3G modemhez való SIM töltőnyílása integet. Ez a szerintünk nagyon hasznos kiegészítő opcionális.

Balra egy méretes fémfedél alatt találjuk az ExpressCard és PC Card bővítőnyílást, a kártyaolvasót és a vezeték nélküli hálózati eszközök ki-bekapcsoló reteszét. A nagy fém mögött öt kisebb, gumiajtó sorakozik, melyek Ethernet, modem, mini FireWire, USB és tápcsatlakozót takarnak.

Jobb oldalra csak két nagyobb ajtó jutott, mögöttük viszont létfontosságú elemek lapulnak. Az első védi az akkut, a második a merevlemezt. Mindkét komponens egy rántással kivehető. Ha nyitva vannak a rekeszei, akkor értelemszerűen már nem víz- és porálló a Toughbook.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés