Toughbook – extrém laptop nehéz terepre

Hirdetés

Panasonic Toughbook CF-19 - további részletek

Nem is volt olyan könnyű egy kézzel kioldani a Toughbook CF-19 zárát, a gép kinyitásához pedig meglehetősen nagy erőt kellett alkalmaznunk. A középre helyezett zsanéron elforgatható a kijelző, a gép így tablet állásba hozható. Tövébe masszív reteszt tettek, ennek oldása nélkül bármennyire próbálkoztunk, nem sikerült elfordítani a felső részt.

Belül meglehetősen ipari jellegű kezelőszerveket találtunk. A vízálló, kissé szokatlan elrendezésű, és meglehetősen kis gombos billentyűzetet közvetlenül a kijelző tövébe tették. Alatta méretes csuklótámaszban egy kicsi tapipad található gumis kerettel és gombokkal. Pöcökegeret vagy hasonló irányítóeszközt nem találtunk.

Van viszont érintőképernyő, ami 10 hüvelykes, 4:3 oldalarányú, 1024x768 pixel felbontású. Leglényegesebb paraméterére első bekapcsolásánál azonnal emlékeztetett. Brutális fényereje van, hogy akár szabadban, napfényben is jól olvasható legyen. Felülete természetesen matt, bár némi csillogást eredményező védőréteg van rajta. A gépház egyik sarkába stílust rejtettek, ezzel böködhetjük a monitort. Ugyanis hozzáérni csak „klikkeléskor” kell, a kurzor mozgatásához elég a monitor fölött mozgatni. Ujjal vagy egyéb módszerrel vezérléshez viszont érinteni kell a panelt, szóval a varázslat a pálcában rejlik.

Alulról is fém védi a hardvert. Erre a részre két kisebb fedelet és egy reteszt tettek. A bal felső sarokban lakozik az IEEE 810.11a,b és g szabványt támogató Wi-Fi adapter. Tetejére hőátadó és rezgéscsillapító párnácskát ragasztottak. A vele átellenes sarok memóriamodulokat rejt, és itt is alaposan odafigyeltek a védelemre. A szintén jól záró retesz mögött pedig a dokkoló csatlakozója lapul. Érdekesség, hogy ha van opcionális, 2 megapixeles kamera a gépben, azt is a fenéklemezbe integrálják két nagy fényerejű LED társaságában, és a kijelzőt a gépre visszahajtva lehet a géppel kamerázni, mint egy túlméretes mobiltelefonnal.

Biztonság tekintetében különösen fontos az adattár – esetünkben merevlemez – védelme. A Toughbook CF-ben egy alumíniumkeret védi a winchestert, amiben vastag, szivacsos bélést találtunk. Mivel a gép teljes mértékben passzívan hűtött, ezért hőleadó, sőt a mínuszokban való üzemeltetés miatt hőtartó rendszerre is szükség volt. Ezt a feladatot speciális, leginkább napelemhez hasonlító burok látja el.


Mutatunk még pár képet arról, hogyan viszonyul a Toughbook CF-19 egy klasszikus, üzleti szubnotebookhoz. Alapterületük hasonló, vastagságuk és súlyuk már nem annyira.


Többféle méretű és „páncélzatú” toughbook létezik. A terepre való, teljes védelemmel ellátott (full ruggerized) laptopok mellett, mint amilyen a CF-19, vannak átlagosan strapaíró (semi ruggerized), illetve utazás közbeni védelmet nyújtó (business ruggerized) típusok, tovább orvosi és ipari felhasználásra specializált modellek. A "business ruggerized" típusoknál a leggyakrabban sérülő komponensek, vagyis a merevlemez, a monitor és a billentyűzet védelmére helyezték a hangsúlyt. Már ezek a gépek is kibírnak működés közben 76 centiméteres esést, sikerrel megküzdenek 2 dl vízzel, merevlemezüket pedig a CF-19-ben láthatóhoz hasonló doboz védi. A "semi ruggerized" széria átmenet a két véglet között. Itt már gumikupakok vannak a csatlakozókon, és magnézium-ötvözetből készült a külső borítás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés