Toughbook – extrém laptop nehéz terepre

Finálé

Megvizsgáltuk már a Toughbook CF-19 szokásos, notebookos tulajdonságait, de a lényegét, vagyis az ellenálló-képességét még nem. Ezen a téren sajnos nem tudunk a végletekig elmenni, ugyanis tesztpéldányunk a későbbiekben kereskedelmi forgalomba kerül majd, szóval vigyáznunk kellett rá, hogy ne karcolódjon meg, ne sérüljön meg túlzottan. Mindenesetre a Toughbook CF-19 hivatalos minősítése nagyon sokat sejtet. Megtaláltuk a misztikus MIL- 810F szabványt teljes szövegezésében, akit érdekel a több mint 500 oldalnyi szöveg, innen letöltheti.

A vizsgálati módszer tartalmaz minden olyan körülményt, ami katonai használat közben adódhat. Először is 15 000 lábas (kb. 4500 m) magasságig üzemképesnek kell lennie a tesztalanynak. Kikapcsolt állapotban ellen kell állnia a -50-70 °C-os hőmérsékletnek, üzemelnie pedig -23-60 °C között kell. Emellett a -50 +93 °C közötti gyors hőingadozást is ki kell bírnia, és az akkumulátort még egy tesztnek vetik alá. Az elemek, melyekkel szemben bizonyítania kell: az eső, a szél és a homokvihar. Aztán van még magas páratartalmas, többféle vibrációs és háromféle leejtési teszt. Utóbbiaknál 122, 152, illetve 183 centiméteres magasságból ejtik le 26-szor a gépet falapra. Innen letölthető a Toughbook CF-19 hivatalos MIL- 810G tesztjének összefoglalója, alább pedig egy hasonló teszt videója látható.

Hirdetés

Azért mi is megnyaggattuk a Toughbook CF-19-et. Először pár órára beraktuk a mélyhűtőbe. A jéghideg gép egyből indult, de jelezte, hogy először bemelegíti magát. Néhány percnyi izzítás után szépen felstartolt a Windows, betöltése után 7 fokot mutatott a merevlemez hőmérője.

Ezután hóba temettük, megöntöztük, odavágtuk. A végeredmény alább látható:

Szétnézve az Interneten rengeteg, a miénknél jóval durvább, Toughbookról készült kínzás felvétele látható, melyeket a masina legrosszabb esetben is karcolásokkal megúszott. Azt viszont tudni kell, hogy elpusztíthatatlan dolog nem létezik. A Tougbook CF-19 azt bírja, ami a papíron feketén-fehéren le van írva. Nem szögbeverésre, vízhordásra, menőzésre való, hanem munkára nehéz terepviszonyok között. És ha véletlenül beüt a mennykő (nem kell szó szerint érteni, villám ellen nem véd), akkor sokkal nagyobb esélye van a túlélésre, mint a mezei laptopoknak. Ezen tulajdonságai miatt választották a Toughbookokat idehaza több autós márkaszervizben diagnosztikai rendszerükbe, használják légitársaságoknál a pilóták, a Honvédség, illetve áramszolgáltatók, kutatóállomások kültéri mérésnél.

Mi úgy gondoljuk, hogy a Panasonic Toughbook CF-19 a notebookos világ egyik csúcspontja. Nagyon kevés hasonló masina rendelkezik ilyen speciális képességekkel, melyekre a többségnek ugyan nincs szüksége, de bizonyos helyzetekben a túlélést jelenthetik. A beleszerelt hardver teljesítménye bőséges a felmerülő vezérlő, adatgyűjtő feladatokhoz, és az akár 12 órás akkumulátoros üzemidő is nagyszerű, akárcsak a hatalmas fényerejű monitor. Azért ennek a gépnek is vannak apró hiányosságai, mint például a kényelmetlen billentyűzet és az otromba forma, de szerintünk ezek jelentéktelenek, alig csökkentik használati értékét. Szerintünk egyedül a merevlemezt lenne célszerű SSD-re cserélni már az alapmodellekben is. Összességében nekünk a Panasonic Toughbook CF-19 rendkívül tetszett, nehéz terepviszonyok közé különösen ajánlott.

További képek a Panasonic Toughbook CF-19-ről a galériában.

Panasonic Toughbook CF-19
jellemzés Notebook kemény terepre
pro:

+ fokozottan strapabíró
+ magas fényerejű érintőképernyő
+ hosszú akkumulátoros üzemidő

kontra:

- lehetne jobb a billentyűzete
- tudásának megfelelően drága
- lassú akkomulátortöltés


Panasonic
Toughbook CF-19

rudi

A Panasonic Toughbook CF-19-et a PANASONIC SOUTH-EAST EUROPE Kft., és a forgalmazó, a Megaglobal Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés