Toughbook – extrém laptop nehéz terepre

Hirdetés

Hőmérséklet, zaj, akkumulátor

Passzív hűtése, és teljesen zárt háza van a Toughbook CF-19-nek, ezért nagyon kíváncsian fogtunk neki a hőmérséklet vizsgálatának. Hang most ventilátor híján nem volt, a merevlemezt pedig mélyen a gép gyomrába rejtették, és azt sem hallottuk neszezni. Nyugalmi állapotban, 24 fokos szobahőmérsékletnél a Toughbook felülete alig volt melegebb 30 foknál.

Megterhelve az alacsony energiaigényű Intel platformot a kis kétmagos CPU nyugalmi, 44 fokos maghőmérséklete azonnal 46 fokra ugrott. Tíz perc elteltével még egy tízest emelkedett, a szokásos fél óra leteltekor pedig 60 foknál tartott. Mivel a passzív rendszerek másképp viselkednek, mint az aktívan hűtöttek, ezért még egy óráig folytattuk a terhelést. A másfél órás izzítás végén 64 fokot mértünk a CPU-n. Ekkorra a merevlemez már fél órája biztonsági határán, 54 foknál állt. Kár, hogy éppen télen kaptuk meg, így nem tudtuk a perzselő napon hagyni, szóval nem derült ki, extrém meleg hőmérsékletem meddig hevülne.

Próbáltunk már hasonló hardverrel és akkumulátorral szerelt laptopokat, szóval nem lepődtünk meg, amikor a Toughbook CF-19 nyugalmi állapotban picivel több mint 12 óráig bírta akkuról. Videolejátszással (720p, H.264 kódolású mpeg) ez az érték még mindig hét és fél óra fölött járt, és teljes terhelésen, teljes monitor fényerőnél sem csökken három óra alá. Valahogy így képzeljük el egy mobil számítógép akkus élettartamát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés