A Victorinox már 1 TB-os bicskákat is gyárt

A zsebkéseiről ismert Victorinox majd 10 évvel ezelőtt tett egy próbálkozást, hogy a mindent egybe szerszámkészletet egy pendrive-val házasítsák. Az ötlet elég furcsának hangzik, és az igazat megvallva nehéz olyan szituációt elképzelni, ahol pont erre a kombinált készségre lenne szükség (tábortűz mellett munka végeztével notebook tetején egy kis szalonnázás?), mindenesetre azóta is szivárognak az újabb variánsok, ezek szerint mégiscsak megtalálták a piaci rést, ahol van ilyen irányú kereslet.

A legújabb Victorinox bicska-pendrive viszont több szempontból is kiemelkedő, ugyanis a tárkapacitása akár 1 TB is lehet, ami egy zsebkés méretű szerkezettől figyelemreméltó teljesítmény. Az adattároló részleget kihajtva egy kombinált USB 2.0/eSATA 3 Gbps-os csatlakozó bukkan elő, ami arra enged következtetni, hogy a tempóra sem lehet panasz. A gyártó állítása szerint a maximális olvasási és írási sebessége 220 MB/s és 150 MB/s (eSATA port használata esetén), mely értékek abszolút élvonalbeliek.

Ilyen adatmennyiségnél a biztonság sem elhanyagolható, jelent esetben szerencsére szoftveres és hardveres védelemről is gondoskodott a Victorinox. Az előretelepített Victorinox Secure program a szinkronizáció és automatikus biztonsági mentések elvégzése mellett a jelszavas hozzáférést is menedzseli, a háttérben 256 bites AES kódolás munkálkodik. Ez kombinálva az ujjlenyomat leolvasóval már elég komoly biztonságot jelent féltve őrzött adataink számára. Azonban ha az eszköz észreveszi, hogy hardveresen próbálnak meg adatokat kinyerni az adattárolóból, akkor azonnal „megfőzi” a memória chipeket, ezzel visszaállíthatatlanul megsemmisítve azok tartalmát.

További érdekesség, hogy pendrive-on egy 96 x 48 képpontos LCD kijelző található, mely a tartalomról és a fennmaradó szabad helyről közöl információkat. Természetesen a fedélzeti memória mellett kés, olló, körömreszelő és csavarhúzó is került a piros házba, de a problémamentes repülőutak érdekében egy fekete burkolat is a csomag része, mely igény esetén csupán a könnyen átszerelhető adattároló részleget tartalmazza. Az óriási kapacitású modell mellett 64, 128 és 256 GB-os variánsok is elérhetők lesznek majd, vételáruk viszont elég barátságtalan, tárterülettől függően egy 400 és 3000 dollár közötti árcédulával érkeznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés