2019. július 23., kedd

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Sony DSC-RX100 Mk III – mint a nagyok

A Sony legújabb csúcskompaktja ismét ad némi pluszt, amivel a többiek fölé emelkedhet.

Külvilág, ergonómia

A Sony majdnem pontosan két évvel ezelőtt mutatta be azt a csúcskompaktot, amitől annak idején nagyot nézett a közönség: a DSC-RX100 egy olyan zsebkompakt volt, amely a kategóriához képest „óriási”, azaz 1”-os szenzor köré épült. Igaz, jó sokat kellett rá várni, hogy hozzánk, az országba is megérkezzen, de immár itt van az ősgép harmadik, csúcsra futtatott változata, a DSC-RX100 Mk III. Páran talán most azt gondolják, hogy csak valami apró ráncfelvarrás történt, és szinte ugyanazt kapjuk, mint két évvel ezelőtt – s valóban, az Mk III (vagy „Mark III”) nagyon hasonlít ősapjára, első pillantásokra könnyen összetéveszthető a két masina. „Az ördög a részletekben bújik meg” tartja – jogosan – a közmondás: a Sony mérnökei több olyan részleten módosítottak, ami nagymértékben a Mark I fölé emeli az új masinát!

Itt van például a Zeiss Vario-Sonnar T* optika, ami a 2,7-szeres szorzó miatt ekvivalens 24-70 milliméteres gyújtótávolsági tartományt fed le F1.8-2.8 kezdő fényértékek mellett. Bár az RX100-nál is Zeiss Vario-Sonnar T* lencserendszer volt beépítve, ott ekvivalens 28-100 mm-t kaptunk F1.8-4.9 kezdőértékekkel. Nyertünk tehát 4 mm-t alul, s veszítettünk 30-at felül, cserébe jóval nagyobb lett az objektív nyitó fényértéke a tele végén.

A beépített vaku a váz tetőlemezének közepére költözött, a bal felső sarokba (a helyére) pedig egy felnyitható elektronikus kereső került, ami az RX100 Mk III másik jópofa újdonsága. A váztest bal oldalán van az a kis kapcsoló, aminek működtetésére felugrik az EVF. Azonban itt még nem ért véget „a műszak”, ugyanis a kereső kipattanása után még hátrafelé ki kell húzni annak optikáját, hogy használatba vehessük. Ha kihúztuk a szemrészt, akkor annak tetején láthatóvá válik a dioptria állításáért felelős karocska. Ezt apró mérete és süllyesztett kivitele miatt nehézkes kezelni, de a szemünkhöz amúgy is csak egyszer kell belőni a keresőt, utána évekig elvagyunk vele.

Egyébként a kereső felnyitására a fényképezőgép bekapcsol, ha pedig visszanyomjuk a helyére az EVF-t, akkor kikapcsol. Ez, bár praktikusnak tűnhet első pillantásra, hosszabb használat során esetenként bosszantó, és nem egyszer fordult elő, hogy a készülék kikapcsolása miatt lemaradtunk egy témáról. A menüben hosszas keresgélés után sem leltünk olyan bejegyzésre, ahol ezen a viselkedésen módosítani lehetne.

Az amúgy méretre aprócska keresőnek nagyon szép a képe, sötétben kissé belassul a képfrissítés, de cserébe semmiféle zajt, zsizsikesedést nem lehetett látni. A keresőkép fényereje bizonyos keretek közt igazítja magát a fényviszonyokhoz, tehát sötétben felerősödik a jel, míg extrém világosban kissé tompítja a fényeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.