Hirdetés

2017. október 20., péntek

Útvonal

Tesztek » Alaplap rovat

Sapphire Pure Fusion Mini E350 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy délutánra kezünkbe vettük az AMD E-350 APU-ra épülő, néhány pluszt is felvonultató Mini ITX-es alaplapot.

Pure Fusion Mini E350

A Sapphire márkáról első hallásra talán mindenkinek Radeon videokártyák jutnak az eszébe. Ez nem is csoda, hiszen évek óta a Sapphire (pontosabban a PC Partner) gyártja az eleinte ATI, majd AMD által tervezett referenciakártyákat. Immáron lassan hat éve a gyártó úgy döntött, hogy a videokártyák mellett Sapphire Pure néven egy közép-felsőkategóriás alaplapmárkát is bevonultat a köztudatba. Teltek-múltak az évek, miközben a diszkrét VGA üzletág zsugorodásának köszönhetően, továbbá a CPU + GPU egybeintegrálásának komolyra fordulásával a Sapphire úgy határozott, hogy kiterjeszti alaplapokkal foglalkozó üzletágat. Valószínűleg közvetetten ez is közrejátszott abban, hogy a korábban már tesztelt Brazos platformra építkező, Pure Fusion Mini E350 alaplaptesztünk megszülethetett.


Doboz, alaplap, tartozékok [+]

A tartozékok mellékelését annyira nem vitte túlzásba a Sapphire, a kis dobozka magán a Mini ITX-es alaplapon felül csak a hátlapi takarólemezt, két SATA kábelt, valamint a szokásos DVD-t és kis leírást rejti. A hűtésért két kis fekete alumíniumborda felel, mely a chipset esetében teljesen passzív, ami ennek ellenére sem akart 40 °C fölé melegedni. Az E-350-es, Zacate kódnévű APU bordájára már egy kis 4 cm-es ventillátor is került, ez 4800 rpm környékén pörög, de még így sem mondható hangosnak. Egy rendesen zárt házból nem valószínű, hogy túlságosan kihallatszódna a hangja.

Hirdetés


Az alaplap [+]

Ami ezek fölött leginkább szembetűnhet, az a két memóriafoglalat, amelyek a mobil gépekből ismert SO-DIMM szabványúak. Ez bolttól függően ugyan jelenthet némi pluszköltséget, de összességében ma már elhanyagolhatónak mondható a SO-DIMM modulok felára. Teljesítményben pedig semmilyen hátrány nem ér bennünket, viszont a foglalat és a modulok is kevesebb helyet emésztenek fel, ami elsősorban a tervezésnél adhat szabadabb kezet a mérnököknek. A memóriamodulok mellett jobbra találjuk az öt SATA csatlakozót, és ezek már a Hudson M1 FCH-nak köszönhetően a SATA 6 Gbps szabványt is támogatják.


[+]

A PCI Express bővítők sora a méretből eredően elég szűk. A kék színű normál x16-os kivitelű slothoz négy sáv van kivezetve. Ebben gyakorlatilag bármilyen PCI Express foglalatú kártya használható, bár x8-as és x16-os kártyák esetében felhasználási területtől függően számolhatunk valamennyi sebességcsökkenéssel. A másik slot egy x1-es mini PCI Express, mely szintén a notebookoknál alkalmazott kártyákat képes befogadni. Ide akár még egy kisebb SSD is beférhet, vagy akár WLAN kártya. Ez utóbbi foglalat mellett egy POST CODE kijelző helyezkedik el, mely az esetlegesen előforduló gépindulási problémák kiszűrésénél lehet igazán segítség. Ezeken túlmenően találunk még 2-2 USB 2.0-s kivezetést, valamint háromtűs ventillátor, COM port és SPDIF csatlakozót, és persze a már jól megszokott előlapi audiokivezetés sem maradt le.

Az extrák hátlapra szorultak, folytassuk ezekkel: világoskék színnel egy NEC vezérlőchippel meghajtott dupla USB 3.0-s portot kapunk, mellettük balra lent az FCH hatodik SATA 6 Gbps-kompatibilis portja látszik eSATA formában. Ez utóbbinál hárommal feljebb egy beépített Bluetooth 2.1-es modul néz velünk szembe, melynek jobb szomszédságában egy Marvell 88E8057 által működtetett Gigabit Ethernet port helyezkedik el. A két USB 3.0-s aljzat mellé kapunk további négyet a korábbi 2.0-ból, melyeket már a chipset vezérel. A megjelenítők csatlakoztatására itt is három port áll rendelkezésünkre, közülük bármelyik kettőt használhatjuk párhuzamosan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.