Hirdetés

Samsung Evolution Kit villámteszt

Evolution kit

"Kipróbáltuk!" rovatunkba olyan termékbemutatók kerülnek, ahol nem teszteltük minden részletre kiterjedő alapossággal az adott terméket, hanem csak egy rövid, gyors próbának vetettük alá, és ennek tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal.

Hirdetés

A Samsung 2012-ben jelentette be a még mindig teljesen egyedinek számító, Evolution Kit névre hallgató szolgáltatásának elindítását. Ennek lényege, hogy a vállalat bizonyos televízióihoz (LED LCD ES7000 sorozat és ES7500 fölött, illetve PDP E7000, E8000 széria) csatlakoztatható egy speciális dobozka, amelynek segítségével a régebbi modellek is megkaphatják ugyanazt a hardveres és szoftveres támogatást, mint amit a legújabb készülékek kínálnak, leszámítva nyilván a panelt. Értelemszerűen, ha 2012-ben érkeztek az első kompatibilis tévék, akkor az első Evolution Kiteknek idén kellett felbukkanniuk. Be is futottak már ezek az eszközök az országba, és élve a Samsung által felkínált lehetőséggel, a cég központi bázisán próbáltuk ki működés közben ezt a funkciót.

Az eszköz a SEK-1000 névre hallgat hivatalosan. Egy szimpla 12,7 centiméter széles, 1,6 centiméter magas és 9,1 centiméter mély téglatestről van szó, amelynek súlya 245 gramm, tehát egy nagyobb zsebben, kisebb táskában is kényelmesen elfér. A tévéhez igen egyszerűen, gyakorlatilag egy mozdulattal csatlakoztatható egy fedőlap eltávolítása után, ehhez semmiféle műszaki képzettség nem szükséges, elrontani sem lehet semmit sehogy. Az első üzembe helyezés a telepítés miatt körülbelül negyed órát vesz igénybe. Ha ez már korábban megtörtént, akkor pedig csupán egy percig tart az egész folyamat, tehát a doboz felhelyezése, és a készülék újraindítása. Az Exynos 5 SOC-ra épülő termékbe a négymagos processzor mellett egy Mali T604 500 Mhz grafikus vezérlő, valamint  1,5 GB DDR3 memória, és 4 GB adattárolásra szolgáló flash memória került. Építettek rá egy 10/100 Mbps Ethernet csatolót, ami csak azért érdekes, mert ha a tévén rajta van ez az evolúciós doboz, akkor már csak ez a LAN csatlakozó használható, az eredeti nem.

Mit csinál?

Az Evolution Kittel a felhasználó nem csak hardvert, hanem az adott évre vonatkozó, megújult smart szoftvert is megkapja. Ezen kívül nincs más is legális mód, hogy az ember ehhez valahogy hozzájusson. Nyilván lehet valamit mókolni a tévén, hackelgetni azt, de ezt senkinek sem ajánljuk. A 2012-es és a 2013-as smart rendszerről is írtunk részletesen, a különbség ezek között óriási, úgyhogy szemmel látható hatása is van az Evolution Kit alkalmazásának.


Emellett az idei doboz beépítése után a készülék megkapja a hang- és mozgásalapú vezérlést szabályozó, továbbfejlesztett, Smart Interaction 2.0 csomagot. Emellett megbirkózik a HEVC kodekekkel, és lehetővé válik, hogy a tévé képernyőjét kilőjük tabletre vagy mobiltelefonra a Smart View applikáció segítségével. Ezen kívül meg kell említeni a sebesség megnövekedését is, látványosan gyorsabb lett a rendszer, az egyes appok hamarabb töltődnek be, és a böngésző is sebesebb lett. Illetve a dobozban megtalálható még egy mikrofonnal és tapipaddal ellátott távirányító, amelyet az idei okostévérendszerhez szabtak.

Van-e értelme?

Erre a kérdésre nehéz egyértelműen válaszolni. Annak, aki csak tévézésre használja készülékét, esetleg egy külső médialejátszóról küld rá filmeket, de az egyéb kapcsolódó szolgáltatások nem érdeklik, annak teljesen felesleges ezért pénzt kiadni. Aki viszont szeretné kihasználni a smart rendszerben rejlő lehetőségeket, netes videókat nézegetne, játszana, különféle alkalmazásokat futtatna, vagy böngészne a televízióján, esetleg használja a belső médialejátszót is, az nyugodtan elgondolkozhat a hivatalosan 82 000 forintos áron már megvásárolható Evolution Kit beszerzésén, ha aktuálissá válik ez a kérdés számára.

elefant

A Samsung Evolution Kitet a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés