Hirdetés

Röpteszt: Pioneer A03 DVD-RW újraíró!

Pioneer DVD-A03

A számítógépes DVD-ROM meghajtók elterjedésével párhuzamosan megszületett a természetes igény az írható, újraíró lemezek és az ezeket kezelő meghajtók iránt. Az első PC-s DVD-R (író) egységet a Pioneer készítette 1999 első felében. Az eszköz kompatíbilis volt a 3,95 GB-os és 4, 7GB-os DVD-R szabvánnyal. Rá pár hónappal a HP bejelentette az első DVD újraíró egységet, amely a 3 GB-os DVD+RW szabványt ismerte. Elsősorban a magas ár miatt azonban az első eszközök otthoni felhasználók körében nem terjedtek el.

A DVD-Fórum oszlopos tagja, a Pioneer a konkurens DVD+RW szabvány fejlődésével párhuzamosan kidolgozott egy másik újraírható szabványt a 4,7 GB-os DVD-RW-t, majd 2001 ápriliásában a Cebit-en bemutatta az első DVD-RW egységet, amely nem csak írható és újraírható DVD lemezeket, hanem CD-ket is képes írni és újraírni. Ezzel elindította a kombinált DVD/CD-írók evolúcióját. Egyelőre még az otthoni felhasználók számára -véleményünk szerint- a 200 ezer forintos ár magas, de film és videóstúdiók számára igazán kedvező választás lehet. Az otthoni elterjedésre valószínűleg még pár évet várnunk kell; ez nem csak a meghajtó, hanem a DVD-R és DVD-RW lemezek árának (DVD-R 2660+áfa a DVD-RW lemez 5410+áfa forint) is köszönhető. Az elterjedést az ár mellett a konkurens gyártók között kibontakozó szabványharc is nehezíti, még bizonytalan, hogy a Pioneer által favorizált DVD-RW szabvány vagy a HP által támogatott a DVD+RW lesz-e az uralkodó.

Az írható DVD lemezek az írható CD lemezekhez hasonló módon szivárognak majd be az életünkbe. A DVD korongok nagyobb mértékű tömeggyártása miatt a lemezekhez egyre olcsóbban lehet majd hozzájutni, és persze a meghajtók ára is zuhanni fog. A DVD-újraírókat megvásárlók egy része jó üzletet lát majd a Video DVD-k másolásában (hasonlóan, mint a zene CD-knél a CD-írók megjelenésekor), persze ehhez szükség lesz nagyobb kapacitású, írható DVD-lemezek megjelenésére, hiszen a mai filmek több mint 4,7 GB-ot foglalnak el. Manapság egy átlag Video DVD ára 5-6 ezer forint (de nem ritka a 12 ezer forintos film sem), ha figyelembe vesszük, hogy már ma is az írható lemez ára kevesebb, mint fele ennek, akkor érthetőek az előző gondolatok. Persze a fent vázolt tevékenységet nem ajánljuk senkinek, hiszen a Video DVD lemezek másolása törvénybe ütköző tevékenység.

A Pioneer DVR-A03 a világ első kombinált DVD és CD-író készüléke. A 4,7 GB-os DVD-R lemezeket maximum 2x-es (2.770 MB/sec) a 4,7 GB-os egyrétegű DVD-RW-t 1x-es (1.385MB/sec), a CD-R korongokat maximum 8x-os (1,2MB/sec) és a CD-RW-t max 4-es (0,6MB/sec) sebességgel írja. A legtöbb CD-szabványt ismeri, és természetesen olvassa a DVD-ROM, DVD-R és -RW lemezeket. A különböző optikai adathordozók olvasását a Pioneer által kidolgozott dual-laser technológia teszi lehetővé, amely két eltérő energiájú lézerrel kezeli a lemezeket. Az átmeneti tár kiürüléséből adódó hibákat a Buffer Underrun technológia igyekszik kiküszöbölni.

A DVD-R és RW lemezek kapacitása nagyjából hétszerese a CD kapacitásának, ezért nagy mennyiségű adatok archiválására tökéletesen alkalmazhatóak (az más kérdés, hogy egy DVD-R árából nagyjából 20 egyszer írható CD-t vehetünk, amely összességében 3-szor nagyobb kapacitást kínál, persze azzal a hátránnyal, hogy 3 lemez helyett 20 lemezen tároljuk az adatainkat). A DVD-RW lemezek a gyártó szerint több mint 1000-szer újraírhatóak. A legtöbb PC-s DVD-ROM meghajtó olvassa a DVD-R és DVD-RW lemezeket, de a régebbi egységekkel azért előfordulhatnak problémák. A Pioneer DVD-A03-mal írt Video-DVD-ket a legtöbb asztali DVD felismeri, de néha a régebbi típusokkal adódhatnak problémák (http://www.yesvideo.com/app/Company/DVDListing.asp). A DVD-RW lemezekkel csak az újabb egységek kompatibilisek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Yamaha CRW-F1 44X/24X/44X-es CD-író

  A CRW-F1 nem csak a hagyományos módon karcolja a lemezeket, hiszen az írás mellett a rajzolásra is képes. Nem elég? A 24X-es újraírás is sokat nyom a latba.

 • Toshiba SD-R5002 2x DVD-R/RW teszt

  Egy-két hónapja meredeken esnek a DVD-írók árai, és az írható lemezek is olcsóbbak már. A Toshiba 4x-es írója 60 ezer forint alatt hozzáférhető, de vajon kell-e nekünk?

 • Yamada DVX 6000 DVD-lejátszó

  Egy a sok közül? Lehet, hiszen terjednek a DivX-lejátszók. A Yamada DVX 6000 mégis meglepő sikert aratott.

 • Dual formátumú DVD-írók tesztje

  Kilenc + egy DVD+/-RW egység mérkőzött laborunkban, az ASUS, BTC, Freecom, Gigabyte, LG, NEC, MSI, Pioneer, Plextor, Teac istállóiból.

Hirdetés