Hirdetés

2019. február 24., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

Dual formátumú DVD-írók tesztje

Kilenc + egy DVD+/-RW egység mérkőzött laborunkban, az ASUS, BTC, Freecom, Gigabyte, LG, NEC, MSI, Pioneer, Plextor, Teac istállóiból.

Hirdetés

DVD-pörkölők a porondon

A privát szférában is egyre növekvő adatmennyiségek kezelése, mentése lassan meghaladja -- sőt, már talán meg is haladta -- az írható CD-lemezek 700 megás kapacitását, és néha már igencsak feszegeti a gazdaságosság határait is. Ezen felbuzdulva lerántottuk kilenc + egy DVD-íróról a leplet, hogy megtaláljuk a jelenleg legmegfelelőbb darabot.

Gondoljunk csak bele: le szeretnénk menteni kedvenc filmünket, képeinket, munkánkat esetleg még egy pár mp3 fájlt, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy mindez már bőven túlhaladta jópár írható CD kapacitását. Ilyenkor természetesen nem esik pánikba a profi mentő-harcos: fog öt vagy sok írható lemezt és elkezdi szépen felírogatni ezekre az adatait. Igen ám, de ha belegondolunk (s főleg utánaszámolunk), akkor bizony a sok írható CD nem kifejezetten elegáns, gazdaságos és helytakarékos megoldás. Mit tehetünk? Hát persze! Ide a DVD-íróval!

Az elgondolás nem is annyira helytelen -- bár a DVD-írók ára még jócskán meghaladja akár a legjobb minőségű, leggyorsabb CD-írók árát is, hosszabb távra tervezőknek mégis érdemes már most elgondolkozni akár egy OEM (magyarán: zacskós) egység beszerzésén. Egy (jó minőségű) írható DVD lemez ára bruttó 800 és 1300 forint között mozog. Ennyi pénzből körülbelül öt darab hasonló minőségű írható lemezt tudunk vásárolni. Az írható DVD-re nagyjából 6,2 db 700 megás CD tartalma fér fel, így optimális esetben máris zsebre tettük egy CD árát. Ez ugyan nem sok, de ha mindehhez még hozzátesszük a megspórolt helyet (hiszen egy darab DVD-lemez hatodannyi helyet foglal, mint hasonló mennyiségű adat hat darab CD-lemezen), akkor már megint egy érvvel több szól a DVD mellett.


Csoportkép: Nyersanyagok, DVD-írók és a referencia Toshiba DVD-olvasó

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • MSI DR8-A DVD-író

  Bemutatónkban az MSI mínuszos és pluszos lemezeket egyaránt kezelni képes 8x DVD-írója kerül terítékre.

 • 8x-os DVD-írók tesztje

  Átfogó összehasonlító tesztünkben kilenc darab új generációs DVD-pörkölő száll ringbe.

 • Nyolcszorosan írható DVD-lemezek

  Jobb későn, mint soha -- így tartja a népi hagyomány. Lencsevégre kaptuk a 8-szorosan pörkölhető DVD+R-lemezeket.

 • DVD: író-olvasó találkozó

  Igazi DVD-író különlegességek jártak laborunkban, köztük kétrétegű (Double Layer) írásra és olvasásra képes modellek is.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.