Hirdetés

Interjú: Rippel Attila, a Panasonic Magyarország kereskedelmi igazgatója

Plazma vagy LCD?

Mit hoz a jövő a Panasonic számára? Plazma vagy LCD? Mi a helyzet az OLED-del? És a 4K felbontással? Csupa izgalmas kérdés, és mi mindenre választ kaptunk Rippel Attilától, a Panasonic Magyarország kereskedelmi igazgatójától.

Bár a Panasonic, mint a plazmatechnológia zászlóvivője ismert, egy ideje már megjelentek LCD televíziókkal is a piacon, sőt az idei évben már a korábbiaknál nagyobb méretű készülékek is megtalálhatóak a kínálatban. Ez azt jelenti, hogy a vállalat lassan az LCD felé fordul?

Ez olyannyira így van, hogy az idei évben már több LCD televízió jelenik meg a kínálatunkban, mint plazma. Az igaz, hogy a plazma készülékeket néhány szempontból csak megközelíteni tudja a rivális technológia, gondolok itt elsősorban a fekete szín vagy az alacsony válaszidő miatt a gyors mozgások megjelenítésére, viszont a folyadékkristályos tévék előállítása gazdaságosabb. Ennek következtében a jövőben a plazmák elhagyják a belépőszintet, és csak a magasabb kategóriás modelleknél lesz elérhető ez az eljárás. Az idei csúcs plazmánk egyébként már 2500 hertzes képfrissítési rátával dolgozik, továbbá 2 x 8 hangsugárzó, mélynyomó és kétmagos processzor került bele a különféle netes tartalmak gyorsabb megjelenítése érdekében.


Rippel Attila, Panasonic Mo. kereskedelmi igazgató

Az LCD szerepének növekedését az is mutatja, hogy 2012-ben már 47, illetve 55 hüvelykes képátlóval rendelkező tévék is megjelennek kínálatunkban. Termékválasztékunk túlnyomó részét LED háttérvilágítású modellek teszik ki, azonban a kisebbek között még bekerülnek a szórásba olyanok is, amelyekbe "hagyományos" CCFL háttérvilágítást építettek.

Tavaly indították be a saját, IPS Alpha panel gyártását. Ezekkel csak a Panasonic tévékben találkozhatunk, vagy eladnak belőle más gyártóknak is?

Nem tudok arról, hogy bármelyik konkurensünknek adtunk volna ezekből, szerintem ezek megmaradnak Panasonic sajátosságnak.


Az idei plazma modellekből: balra VT50, jobbra XT50

Egyes piaci szereplők kísérleteznek hang- és mozgásalapú vezérléssel. Számíthatunk arra, hogy ezek megjelennek a Pana tévékben is?

Hamburgban a Panasonic európai központi rendezvényen tartott egy előadást a nagyhírű Display Search kutató cég egyik elemzője, aki prezentációja során kitért arra, hogy igazából csak megtippelni lehet, mely technológiák, szolgáltatások nyerik el a felhasználók tetszését. Az ilyen alternatív módszerek átütőnek tűnhetnek, azonban még egyáltalán nem beszélhetünk kiforrott eljárásokról. Így egyelőre még mi is kivárunk, és meglátjuk, hogy milyen lesz e próbálkozások fogadtatása.

A mobiltelefonoknál egy időben nagy durranásnak számított a hanggal történő vezérlés, de még ott sem terjedt el igazán, mivel igen nehézkes a tökéletes megoldás. Gondoljunk csak arra, hogy hány különböző nyelvet használunk Európában, és ezeken belül is mennyi dialektus van; ezek hibátlan felismerése igen nagy kihívás a szoftverfejlesztők számára. Természetesen nem zárok ki semmit, sőt hallottam már olyan nem hivatalos információkat, miszerint a Panasonic is kísérletezik hasonló megoldásokkal, azonban a 2012-es modellekből ezek még biztosan kimaradnak.


Az idei LCD modellekből: balra WT50, jobbra DT50

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés