Hirdetés

2018. július 18., szerda

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Ricoh GXR - ritka, mint a fehér holló

Párját ritkító műszaki megoldást vonultat fel a Ricoh GXR fényképezőgépe. GXR és A12-50 makró modul teszt.

Hirdetés

Külső és ergonómia I.

Egy kedves olvasónknak köszönhetően eljutott hozzánk a Ricoh moduláris fényképezőgépe, a GXR, valamint az A12 50 mm F2.5 MACRO modul. A masina egy régebbi firmware-rel volt feltöltve, ám kölcsöngépről lévén szó, nem akartunk fölöslegesen kockáztatni, nem frissítettük a legújabb kiadásúra sem a váz, sem a modul alapszoftverét, így tesztünkben mindkét hardverelem az 1.29-es változattal szerepel. Az 1.37-es firmware amúgy az alábbiakkal bővíti, javítja a GXR fényképezőgépet és az A12 MACRO modult:

  • Öt új képi hatás hozzáadva: lágy fókusz, kereszthívás, játékkamera, miniatürizálás (T/S hatás) és magas kontrasztú monokróm felvétel,
  • „célkövető mód” hozzáadva az AF működéséhez,
  • „Reset/Cancel” hozzáadva a fenti AF módhoz,
  • kinagyítható lett képvisszanézéskor az aktuális fotó egy részlete, amit a kurzorokkal mozgathatunk,
  • az A12 MACRO modult használva immár lehetőségünk van arra, hogy az expozíciós korrekciót és a fehéregyensúlyt hozzárendeljük a nagyítást végző billenőkapcsolóhoz.

A Ricoh a világ egyik legnagyobb fénymásoló-gyártó cége, ami persze nem zárja ki más termékek tervezését, gyártását sem - jó példa erre a Canon, aki szintén gyárt mindent a másolótól a lapolvasón át a nyomtatóig és még sorolhatnánk. Ami azonban szöget üthet bárkinek a fejébe, hogy ha már gyárt valamit, akkor azt miért rejti el a világ elől? A Ricoh ugyanis úgy el tudta dugni honlapján a fényképezőgépes részlegét, hogy valóban több percbe került, mire megtaláltuk a GXR honlapját (házi feladat lehetne olvasóinknak ennek a lapnak felkutatása, de még messze a szeptember..).

„Végy egy régi filmes vázat, vedd ki a hátfalát, tegyél bele egy szenzort meg egy képfeldolgozó processzort és máris kész a digitális, cserélhető objektíves géped, ami ráadásul kompatibilis az összes korábban gyártott objektíveddel.” - valószínűleg így gondolhatták a gyártók eleinte, mikor megalkották első dSLR vázaikat. A régi optikákkal való kompatibilitás mellett nagy előny volt továbbá, hogy a filmes SLR gépeken nevelkedett vevőkör rövid, vagy szinte nulla „áttanulással” birtokba vehette az új, immár digitális rendszerét. Költséghatékonyság tízes, kényelem tízes, s az innováció? Szinte nulla. Ezzel szemben a Ricoh mert nagyot álmodni, s viszonylag későn, 2009-ben piacra dobta a meglepő megoldást kínáló GXR rendszerét.

A kései megjelenés azonban nagy előnnyel is járt: összegyűjthették a más gyártók kárán megtanultakat, ami alapján talán egy jobb, hatékonyabb rendszer építhető ki. Nem véletlen, hogy ilyen gyakran használtuk a rendszer szót, hiszen a GXR esetében (annak felépítése miatt) valóban rendszerszinten kell gondolkozni. Miből is áll egy ilyen fényképezőgép? Nos, csakúgy, mint a dSLR gépeknél, itt is találkozunk a vázzal és a különálló optikával. Azonban a szenzor nem a váz része, hanem az objektívvel egybeépítve, egy külön modulban található.

Mit tud a váz, s mit az optikai modul? Nos, a vázon található az összes vezérlő, a kijelző, a vaku, így a fényképezőgép kezelése, vezérlése teljes egészében a test feladata. Az adatmentés (memóriakártyára, vagy belső memóriára történő írás), a külső vaku vezérlése, a hangfelvétel is ide tartozik. A váztestben és az egyes modulokban külön-külön megtalálható egy-egy képalkotó processzor, melyek összekapcsolva, együtt végzik a feladatukat. A modulokban pedig az objektív, a zár, az AF motor, a szenzor s optikától függően a képstabilizátor található. Továbbá a modulok végzik a zajszűrést, a torzítás csökkentést (optikai hibák szoftveres javítása), s adják tovább a váz felé a képalkotáshoz szükséges paramétereket, de részben meghatározzák a fényképezőgép menüjének felépítését is.

Miért jó ez az elgondolás? Egyrészt soha többé nem kell attól félnünk, hogy piszkos lesz a képérzékelő, hiszen az egy zárt „dobozban” teszi dolgát. Így aztán homokviharban, szélben, vagy mocsokban is nyugodt szívvel cserélhetjük a GXR váz „szemeit”. Másrészt minden modullal gyakorlatilag egy új fényképezőgépet kapunk - más az érzékelő, más a zár, más az optika, de mindemellett nem kell lemondanunk a már megszokott és megszeretett fényképezőgépünkről, mert a test, a kezelőfelület mindig ugyanaz marad. A modulok központi záraiknak köszönhetően halkabb működést és gyorsabb vakuszinkront eredményeznek. Mivel azonban a megvásárlásra kiszemelt optika egy szenzort és egy központi zárat is tartalmaz, ezért drágább, mint ha csak egy sima objektívet kellene vásárolnunk. Valamit valamiért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.