Redrock Micro és EEMOV filmes termékek

EEMOV

Mióta a profi minőségű mozgóképkészítés lehetősége beköltözött a dSLR vázak világába, azóta kínlódnak amatőr és profi videósok egyaránt az igazi filmfelvevő kamerák ergonómiáját mellőző masinákkal. A Redrock Micro és az EEMOV olyan termékeket kínálnak, amelyek egyrészt az ergonómiai hiányosságokat hivatottak pótolni, másrészt kivédik a videózás egyik legnagyobb ellenségét, a kézremegést, a testmozgás (például lépés) okozta durvább bemozdulást.

EEMOV - a magyar kapcsolat

Az EEMOV gyártója, a Processfilm Kft. egy magyar vállalkozás, amely Magyarországon tervezi, fejleszti és nem utolsó sorban gyártja termékeit. Röviden a cég honlapjáról idézve: „A Processfilm Kft.-nél tevékenykedő, lelkes fiatalokból álló csapat vagyunk. Jelentős termékfejlesztői, CAD mérnöki és független filmes tapasztalatainkra építve fejlesztettük ki az EEMOV kamerastabilizációs rendszert és termékcsaládot.”. Összesen négyféle terméket kínálnak, melyek közül három mellényes és egy kézi stabilizátor (a „mellényes” jelentése mindjárt kiderül).

A fenti kép önmagáért beszél, így valószínűleg már mindenki számára világos, mit értünk a mellényes rendszer alatt. Szerkesztőségünkben a Sobercam HAWK kit járt, melyet a forgalmazó Computer Emporium Kft.-től érkező szakember segített körbejárni. Miből áll egy ilyen rendszer? Hogyan kell használni? Mire képes? Kérdések, melyekre több „Aha!”-élményes választ is kaptunk. Nos, a szerkezet három alapvető alegységből áll:

1) A teherviselő mellényből,
2) a rugós, csuklós dupla-karos rendszerből,
3) az állványrészből, amelyhez a gimbal és a fényképezőgép (vagy kamera) csatlakozik („sled”).


Képek forrása: EEMOV

Aki még életében nem látott ilyen, vagy ehhez hasonló eszközt, annak a rendszer beüzemeléséhez valamivel több időre és kitartásra lesz szüksége. Először is a mellényt kell saját méretünkre és testi adottságainkra „szabni”, ettől függ ugyanis a kameravezetés pontossága, könnyedsége és nem utolsó sorban fáradásunk mértéke - mert hiába a segédrendszer, a teherviselő mellény, az egész napos videózás így is kimerítő. A mellény hossza és kerülete egyaránt állítható, kisebb és nagyobb, vékonyabb vagy testesebb operatőrökre egyaránt formálható.


Képek forrása: EEMOV

A beállítások legfontosabb része a fényképezőgéppel, vagy videokamerával felszerelt sled beállítása, ennek ugyanis tökéletesen kiegyensúlyozottnak kell lennie ahhoz, hogy a kamera mozgatása tökéletes legyen. Itt fontos megjegyezni, hogy a teljes rendszer összes beállítási pontja szerszámok nélkül állítható, mint például a fejegységen (amire a fényképezőt csavarozzuk) állítható súlyok eltolása is. A sled lelke egy térbelileg csapágyazott csukló („gimbal”). Ehhez csatlakozik egy markolat, amelynek egyik végén a fényképezőt, kamerát tartó fejegység található, a másik végén pedig az ellensúlyok pihennek. Erre a „lábrészre” lehet egyébként plusz monitort, vagy akkut szerelni, így nincs szükségünk ellensúlyokra. Az eggyel fejlettebb Sobercam Hawk XT rendszer be is van kábelezve ezen kiegészítők miatt.

A sled egy 90 fokban hajlított csővel - amelynek csatlakozási pontja szabványos, 16 mm-es, tehát tetszőleges állványra felrakható - csatlakozik a rugós karhoz. A rugók feszítőerejét hozzá kell igazítani a sled teljes súlyához (kamerástul, mindenestül). Ha felvettük a mellényt és csatlakoztattuk hozzá a rugós kart (a mellény jobbelejéhez), majd ahhoz a sledet, máris kezdhetjük a kameramozgatás gyakorlását, amely a szó soros értelmében véve csípőből történik. A gépet így a mellény tartja, amely a teljes súlyt testünkre osztja el, ezért kezünkkel csak a fel-le mozgást és az elforgatást végezzük.

Élő adás, illetve éles munka előtt mindenképp gyakorolni kell a rendszer kezelését, mert azt bizony nagyon meg kell szokni, főleg a csípőből történő mozgatás miatt. A mellény személyre szabásához sem baj, ha van egy segítőnk, aki itt-ott ellenőrzi, feszíti, vagy épp kiengedi a kötéseket, hogy valóban testre álló legyen a „zubbony”. Amint már említettük, a stabil működés érdekében nagyon fontos a sled pontos kiegyensúlyozása, erre ne sajnáljuk az időt! A felületesen, lelkiismeretlenül végzett beállítás eredménye egy elmászó, pontatlanul mozgatható, instabil kamera lesz.

A rendszer így viselkedik használat közben (a videóban a Skylark látható, ami nagyon hasonló az általunk megtapasztalt rendszerhez):

Az EEMOV Sobercam HAWK legfeljebb egy 6 kg-os kamerát bír el, a rendszer saját tömege 8 kg, s két év garanciát vállal rá a gyártó. A nálunk járt kiszerelés bruttó végfelhasználói ára 592 000 Ft, ami körülbelül 15-20 százalékkal olcsóbb, mint a konkurencia hasonló tudású termékei.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés