Radeon RX 7600: nyolc giga elég lesz?

A középkategória helyett egyből az árérzékeny belépőszintre ugrik az RNDA 3 az AMD új grafikus kártyájával.

Navi 33 chiplet nélkül

Belső felépítését tekintve a Navi 33 nem tekinthető újdonságnak, hiszen ugyanúgy az RDNA 3 architektúrára épül, mint a nagyobb testvérének számító Navi 31. Ezért mélységeiben nem is mennénk bele ismertetésébe, hiszen ezt a linkelt oldalon már megtettük.

Vannak viszont eltérések, ugyanis az újabb GPU nem alkalmaz chiplet dizájnt, szimpla monolitikus megoldás és a TSMC 6 nm-es node-ján készül. A nyers adatait tekintve 13,3 milliárd tranzisztorból épül fel, miközben kiterjedése 204 mm². Az AMD célja az volt, hogy olcsóbban lehessen gyártani, mint a Radeon RX 6600-as sorozatot, miközben lehetőleg nagyobb a teljesítménye.


[+]

A multiprocesszorok felépítése alig változott, a Navi 33-as grafikus vezérlőben 16 darab úgynevezett CUP (Compute Unit Pair) található, amelyek két darab CU-t, azaz Compute Unitot tartalmaznak, és ezeken belül van két darab, egymástól teljesen független, saját skalár egységekkel dolgozó, 64 utas, azaz 2048 bites, multiprecíziós SIMD motor. Egy ilyen blokkon belül 128 kB-os Local Data Share (LDS) található, amelyen a négy darab, egyenként 128 kB-os regiszterterülettel rendelkező SIMD motor osztozik. A helyi adatmegosztás mellett CU-nként egy darab 32 kB-os L0 adat gyorsítótár is fellelhető.

Megmarad az RDNA 3 nagy újításának számító dual-issue konstrukció, illetve az összes extra képesség, amit a friss dizájn vezetett be. A CUP-ken belül a saját regiszterterülettel és wave pufferrel rendelkező skalár egységekhez tartozik egy közös 16 kB-os skalár és egy 32 kB-os utasítás gyorsítótár. Előbbit csak a skalár feldolgozó éri el, míg utóbbit az összes feldolgozó hasznosíthatja, és természetesen mindkét gyorsítótár írható és olvasható is. Ezek mellett a textúrázást CU-nként egy blokk oldja meg, amely négy darab, csak szűrt mintákkal visszatérő, Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát rejt, és a rendszernek ezen a részén egy sugárkövetéshez használható, metszésvizsgálatokat gyorsító blokkal is lehet számolni. Az SFU-k, vagyis a speciális funkciókért felelős egységek összesített száma nem változott, azaz vektormotoronként nyolc feldolgozóról beszélünk.

Az Infinity Cache most is jelen van, így a gyorsítótárak szervezése a Navi 31 mintáját idézi, ugyanakkor a Navi 33-ban a memóriavezérlőhöz 32 MB kapacitású írható és olvasható gyorsítótár kapcsolódik, és a 2 MB-os, szintén írható és olvasható másodlagos gyorsítótár ehhez van hozzákötve a ROP blokkal egyetemben. Ezek a részegységek továbbra is a másodlagos gyorsítótár kliensei, vagyis a pixel- és textúraadatokra vonatkozó memóriaelérések koherensek, továbbá minden ROP blokk saját RB gyorsítótára egy olyan 256 kB-os L1 gyorsítótárhoz kapcsolódik, amelyet még 16 darab CUP is elér, és ezek az egységek a raszterizálóval együtt ezen osztoznak. Mindemellett az L1 gyorsítótárhoz kapcsolódik a CU-khoz tartozó L0 is.

A ROP blokkok továbbra is úgynevezett pixelmotorokat tartalmaznak, egészen pontosan 2-t, és egy pixelmotor 4 blending, illetve 8 Z mintavételező egységből áll, ami a Navi 33 esetében összesen 64 blending és 128 Z mintavételezőt jelent. Természetesen a VRS (variable rate shading) támogatása adott, ahogy megmaradt a Delta Color Compression technika is. Érdemes szót ejteni a memóriavezérlőről, amely 128 bites, így négy darab 32 bites buszon köthető rá egy-egy darab GDDR6 szabványú memórialapka.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés