TerraMaster F2-220 NAS – hát te meg ki vagy?

Tesztünkben a számunkra mindezidáig ismeretlen TerraMaster hálózati adattárolóját vizsgáltuk.

Bevezetés, hardver

A NAS-ok világával még csak ismerkedők nehéz helyzetben vannak, mert az utóbbi időben szinte minden, hálózati megoldásokkal foglalkozó cég dobott piacra ilyen hálózati meghajtókat, ezért nem egyszerű a választás. Első NAS-ként általában a két- és négylemezes modellek a legnépszerűbbek; a két kivitel közötti legnagyobb különbséget az ár jelenti, sokan az alacsonyabb büdzsé miatt döntenek a kevesebb meghajtót fogadó modellek mellett. Tesztünk alanya, a TerraMaster F2-220 is kétfiókos, ám viszonylag magas áráért már négy fiókos modellek is kaphatóak, így kíváncsiak voltunk, miben nyújt többet ezeknél, és mi indokolja az árcéduláján szereplő, több mint 70 000 forintos összeget.


[+]

Mikor megláttuk a lila dobozon a cég logóját, nem mondott túl sok mindent a TerraMaster név, leszámítva, hogy rögtön a Cooler Masterre asszociáltunk, de kicsit jobban utánajárva kiderült, hogy ahhoz a céghez nincs köze, viszont a főleg fejhallgatókban utazó Noontechez igen, annak egy almárkája, mely lassan 16 éve foglalkozik adattároló megoldások fejlesztésével. Kínálatukban találhatunk otthoni és vállalati felhasználásra szánt hálózati meghajtókat és storage szervereket, az F2-220 a paletta egyik legolcsóbb tagja.

Hirdetés

Tartozékok, hardver

A már említett lila színű, hordozófüllel ellátott kartondoboz az eszközön kívül a NAS-oknál megszokott tartozékokat rejti, vagyis egy tápkábelt, egy körülbelül egy méter hosszúságú Ethernet kábelt, a merevlemezek rögzítéséhez szükséges csavarokat és egy köteg papirost, ezeken felül a gyártó mellékel egy csavarhúzót is, gondolva a kollégistákra és az agglegényekre.


[+]

A 227 x 119 x 133 milliméter kiterjedésű, 1,45 kg tömegű F2-220 háza festetlen alumíniumból készült, két oldalán a gyártó lógójával feldobva. A két fiók szokásos módon az eszköz elejéből húzható elő, ezekbe a mellékelt csavarokkal rögzíthetünk 3,5 és 2,5 hüvelykes adattárolót is, utóbbiak esetében sincs szükség átalakítóra. A rekeszek lezárására nincs lehetőség, otthon valószínűleg erre nincs is szükség; az előlapon ezek mellett már csak a bekapcsológombot és az állapotjelző LED-eket találjuk. Hátul a 80 milliméter átmérőjű ventilátor mellett fedezhetünk fel egy-egy 2.0 és 3.0 verziójú USB portot, gigabites sebességre képes RJ-45 bemenetet, továbbá ide került a tápegység csatlakozója és a Kensington-zár foglalata is.


[+]

A munka oroszlánrészét a kétmagos, 64 bites Intel Celeron J1800 végzi. A 2,41 GHz maximális órajelre képes processzorban egy Intel HD Graphics GPU felelős a grafikai feladatokért, ezt egy darab 2 GB-os DDR3L memóriamodul egészíti ki, amit a burkolatot leszerelve még egy modullal bővíthetünk. A két darab behelyezhető háttértár együttes kapacitását 24 TB-ban maximalizálták.

Termék megnevezése TerraMaster F2-220 NAS
Processzor Intel Celeron J1800 (2 mag, 2,41 GHz, 64 bit)
Memória 2 GB
Használható adattárolók max. két darab 2,5"-es vagy 3,5”-es SATA HDD/SSD
Támogatott RAID szintek JBOD, RAID 0, RAID 1
Csatlakozók - 1 db Gigabit Ethernet
- 1 db USB 3.0
- 1 db USB 2.0
Méret, tömeg 227 x 119 x 133 mm, 1,45 kg
Gyártó honlapja terra-master.com
Termék honlapja TerraMaster F2-220
Fogyasztói ár 71 000 forint
Gyártói garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés