Processzorok 64 biten

Konklúzió

Mint látható az összesítő grafikonon, az egyes tesztelt processzorok, melyek különböző adottságokkal megáldott architektúrákat reprezentáltak, 32 és 64 biten közel azonos teljesítményt nyújtottak, az átlagos gyorsulás 64 biten 1–3% volt, de ennek is nagy része a renderprogramok alatt elért időeredményeknek köszönhető, tehát összességében egy átlagos felhasználó szemszögéből inkább arról van szó, hogy a 32 és 64 bites Vista nagyjából ugyanolyan gyors.

Hirdetés

Egyesek arra számíthattak, hogy azok a processzorok, melyek az x86-64 kiagyalójától, az AMD-től származnak, 64 bit alatt relatíve jobban teljesítenek majd, és így talán képesek lesznek befogni a rivális lapkáit. Ez a következtetés elméletben működhetne, ha azt vesszük alapul, hogy az AMD fejlesztette ki az x86-64-et, így az AMD jobban, régebb óta ismeri a kiterjesztést, tehát következetesebben tud rá optimalizálni, de mint láthattuk, az x86 kiterjesztésében nincs semmilyen ördöngősség, így azok az optimalizációk, melyek az egyik processzorban benne vannak, ugyanúgy belekerülhetnek egy másikba is, és a mérleg egyensúlyba kerül. Az AMD-hívők második reménye, illetve az Intel-szimpatizánsok félelme a REX prefixszel, és a macro-op fúzió hiányosságaival kapcsolatban fogalmazódhatott meg, de mint láthattuk, még a macro-op fúzió hiányos működése sem vetette vissza komoly mértékben a Core processzorokat. A Core architektúra 64 bit alatt ugyanúgy gyorsult/lassult, mint az AMD K8/K10 processzorok, tehát az állás egál.

El lehetne azon morfondírozni, hogy az x86-64 megváltás vagy sorscsapás a PC-piac egészére nézve, elvégre a kiterjesztés nem más, mint sokadik toldozása-foldozása az x86 ISA-nak: a 8086-ban debütáló 16 bites CISC utasításkészlet 32 bites ráncfelvarrásának a 64 bites prolongálása, eképpen sokadik kiegészítése, ha az idők folyamán megjelent SIMD-utasításkészleteket is ide vesszük. Bevezetése arra mindenképpen jó volt, hogy költséghatékony és mondhatni vonzó alternatívát nyújtson az egyre bővülő x86-os világnak, de ez az egész csak az x86-ból fakadó problémák elodázása, és nem észérvek vezérlik a használatát, hanem a piac és a pénz. Az IA-64 bevezetésével egy totálisan új, az alapoktól áttervezett architektúrára ült volna át a PC-piac egésze, de az Intelnek esélye sem volt a lassú, körülményes ISA-t bevezetni, miközben a még mindig x86-os, de egyre fejlettebb processzorok teljesítménye és a rájuk írt alkalmazások száma évről évre nő. És talán örülhetünk is, hogy az Intel ezirányú terve megbukott, mert ha egyedüliként kínált volna IA-64-es processzorokat, az az áraknak biztosan nem tett volna jót. Az Intel már elkészült, az AMD pedig készül az x86 újabb ráncfelvarrására, az Intel bevezette az SSE4-et, amely 54 új utasítást tartalmaz, az AMD pedig a következő generációs architektúrában (Bulldozer) mutatja be az SSE5-öt nem kevesebb, mint 170 új utasítással (ez már szinte egy új ISA), melyek között lesznek például FMAC/IMAC-re használatosak is, amit a POWER 1998, az IA-64 pedig 2001 óta ismer. Csak ennyi a lemaradás...

Egy kis meglepetéssel kedveskedünk az olvasóknak – ez az első AMD64/Athlon 64 reklám, amit felleltünk a neten, még 2003-ból... Az eredeti, tömörítési hibák nélküli verzió innen letölthető.

fLeSs

A tesztben szereplő processzorokat az EndWare Kft. biztosította számunkra.

Előzmények

Hirdetés