Hirdetés

Pinnacle újdonságok

Pinnacle PCTV nanoStick (73E)

Lassan hét és fél éve, hogy Magyarország piacvezető műsorszóró cége, az Antenna Hungária üzembe helyezte az első magyarországi DVB-T adót, és kísérleti jelleggel megkezdte a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást. Hazánk területén azóta már két multiplex dolgozik, Budapesten és 2004-től a Kab-hegyről sugározva. Azonban sokáig nem sok hírt hallottunk a magyarországi DVB-T fejlődéséről, egészen idén tavaszig, amikor az Antenna Hungária arculatot váltott és csatlakozott a TDF csoporthoz. A TDF Európa számos országában jelen van, a kontinens vezető földfelszíni műsorterjesztő szolgáltatója.

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság márciusban kiírta a DVB-T-ről szóló pályázatot, amely szerint az első két multiplexnek 2008-ban el kell indulnia, egy harmadik multiplexen pedig mobiltévét lehet szolgáltatni. A kiírt tenderen valószínűleg csak az Antenna Hungária fog indulni, de pontos eredmények még nincsenek. A pályázat elbírálásánál plusz pontot jelent, ha a pályázó a modernebb MPEG-4 formátumot akarja használni az MPEG-2-vel szemben. Ha egyszer beindul a DVB-T, egészen 2012-ig párhuzamosan fog működni az analóg rendszerrel. Addig is lassan kezdhetjük beszerezni a digitális adás nézéséhez szükséges hardvereket. Mai első tesztalanyunk egy kizárólag DVB-T adások vételére szakosodott parányi tuner lesz a Pinnacle-től.

A kis tévétuner megszokott Pinnacle stílusú dobozban érkezett. A tépőzáras ajtót kinyitva, mint valami kirakatban, elénk tárult a vevő néhány tartozékával.

A dobozból a nanoSticken kívül előkerült még egy távirányító elemekkel, antenna, koax-MCX átalakító, 30 cm-es USB-hosszabítókábel. Továbbá járt hozzá két telepítő CD, driverekkel és a VideoSpin nevű videovágó szoftverrel, illetve használati utasítások.

A nanoStick nevéhez híven tényleg apró, mérete egy tömzsibb pendrive-éhoz hasonló, pontosabban 54 x 22 x 14 milliméteres. A tuner nagy részét gumiszerű anyag borítja, de tetején találunk krómkerettel körülvett, fényes, átlátszó műanyagot is. Ez utóbbi alatt rejtőzik a távirányító infravevője és egy kicsi kék állapotjelző LED. A felhasznált anyagok jó minőségűek és tapintásúak voltak.

A digitális vevő érdekessége, hogy használat után széthúzható, elrejthetjük az USB csatlakozóját. Így bátran zsebre vághatjuk, a borítása megvédi a sérülésektől. Közvetlenül a tartópánt bújtatólyuka alatt, a tuner hátulján található az egyetlen csatlakozója, egy MCX aljzat. A mellékelt átalakítóval normál koaxkábelt kapcsolhatunk rá.

Távirányítója már ismerős lehet, a korábban tesztelt Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick is ilyet kapott. A 25 apró gombbal ellátott távkapcsolót még mindig elég kicsinek éreztük. Mindenesetre így is elég jól használható, minden fontosabb funkcióra megtalálható rajta egy billentyű. A Pinnacle logós gombot megnyomva a TVCenter Pro helyi menüje tűnik fel, amelyben a 2-4-6-8-as számokkal navigálhatunk, az ötöst enternek használva. A felvétel gomb süllyesztett, így kicsit nehéz lenyomni. A távirányító körülbelül 4–5 méterről még jól működött, aminél többre valószínűleg úgysem lesz szükség.

A nanoStickhez az ismert MCX csatlakozós botantenna jár, amely mágnestalpas és 120 centiméternyi kábellel rendelkezik. A tuner különösen érzékeny DVB-T vevővel van ellátva, így a botantennát használva állítólag gyenge vétel esetén is jól foghatóak az adások. Ám hazánkban a kísérleti műsorszórás miatt egyelőre gyenge az adók teljesítménye, az ilyen kis antennáknak még nem sok hasznát vehetjük, hacsak nem lakunk a két multiplex valamelyikének közvetlen közelében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés