Hirdetés

Digitális tévétuner az Alcortól

Hirdetés

Alcor DVT-1000

Hazánkban a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán két pályázatot írt ki, öt televíziós és egy rádiós digitális földfelszíni műsorszóró hálózat üzemeltetésére, amelyeket az addigra többéves tapasztalattal rendelkező Antenna Hungária nyert meg. Jelenleg az A és C televíziós, valamint a B jelű, mobiltelevíziózásra alkalmas multiplexen kezdték meg a sugárzást, ami a 2011. év végén megszűnő analóg műsorszórást követően kibővül a D és E multiplexszel. Ekkorra az országos lefedettség már 96%-os lesz.


Magyarország DVB-T ellátottsági térképe (MPEG-4) 2008. december

Az Antenna Hungária még 1999-ben kezdte meg a kísérleti adásokat, amelyeknél az MPEG-2 tömörítési eljárást alkalmazták, viszont a pályázatok elbírálásánál a modernebb, MPEG-4-es kódolást helyezték előtérbe. Ez multiplexenként 8-12 SD vagy 3 HD minőségű csatorna sugárzását teszi lehetővé, amelyek vételéhez különálló set-top boxra, DVB-T tunerrel rendelkező tévékészülékre vagy – számítógépek esetén – DVB-T tunerre van szükség.

Az utóbbiak közé tartozik az Alcor DVT-1000 digitális tévétuner, ami több más gyártó termékéhez hasonlóan kompakt kivitelű, és USB csatlakozóval rendelkezik. Dobozán jól látszik, hogy már a modernebb, MPEG-4 formátumban sugárzott műsorok vételére készült. Fontosabb képességeit is megtaláljuk rajta, az időzített felvételi módot, a time shift képességet, a teletextet, és az elektronikus műsorújságot (EPG)

 

A dobozt kinyitva szembe találjuk magunkat a vaskosabb pendrive méretű, 88 x 29,5 x 15,8 mm-es készülékkel, mely fölött egy MCX-IEC átalakító is van. Erre a használat során nem volt szükség, mert a mellékelt digitális antenna kábelén található csatlakozó már nem igényelt átalakítást. Mélyebbre túrva a mágneses talprésszel ellátott antenna mellett egy távirányítót, gyors üzembehelyezési útmutatót és egy telepítőlemezt találtunk, ami a meghajtóprogramokon kívül az ArcSoft TotalMedia szoftverét is tartalmazza.

A fehér színű műanyagba burkolt tuner USB csatlakozóját egy kupak védi, oldalán egy, a távirányító által küldött jelek vételére használatos, fémkerettel körbefuttatott infravörös szenzor található, valamint a gyártó nevén kívül a Digital Video Broadcasting (DVB) jelzés.

Az USB csatlakozóval átellenes végén kapott helyet az antenna "anya" csatlakozója, ami egy kicsinyített koaxkábeléhez hasonlítható. Az "apa" az antenna kábelének végén van, a belsejében található tüske igencsak törékenynek tűnt, de az összeszereléskor nem akadt vele probléma.

A távirányítón csak a legszükségesebb gombokat találjuk, de a mellékelt front-end jellegű szoftver kezeléséhez tulajdonképpen nincs is többre szükség. Teljes egészében műanyagból készült, gombjai kiemelkednek kissé, így könnyebb megtalálni őket, és meglehetősen keményen járnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Alcor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés