2019. július 20., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Philips Ambilight OLED tévé pontos színekkel, extrákkal, korrekt áron

Nálunk járt az androidos, kedvező árú 803-as sorozat kisebbik tagja!

Képminőség

Minden más jelenleg kapható OLED televízióhoz hasonlóan a Philips  55OLED803-ba is az LG által gyártott panel került, amelyet kiegészítettek a saját, P5 képfeldolgozó processzorral. Ez felel a színek pontosságáért, a mozgásmegjelenítésért, a színtérért, a HDR kezeléséért és a különféle képjavító, képmódosító technológiákért.


[+]

Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan papíron lehetséges a 0 cd/m² fényerejű, azaz tökéletes fekete megteremtése, és a műszeres mérések is igazolták ezt. Így a valós kontrasztarány végtelen, a kontrasztosság remek, így semmi értelme bekapcsolni a Dinamikus Kontraszt funkciót, aminek hatására ráadásul el is tűnnek a finom átmenetek. A színek szépek, élénkek, szó szerint belülről ragyognak, természetesek, így felesleges aktiválni a színjavítás funkciót. Még az olyan problémás tartalmakkal sem volt semmi gond, mint az emberi bőr, az ég vagy a víz megjelenítése.


[+]

Sajnos némi zajosodás észrevehető olykor-olykor még akkor is, ha tökéletes forrásból származó (UHD Blu-ray, PS4 Pro) tartalmat nézünk, és ezen számottevően a Zavarelnyomás funkció sem segít. A mozgások megjelenítésével nem volt gond. A gyorsan mozgó objektumok sem húztak maguk után zavaró csóvát, illetve akadozást, az egyes képi elemek duplikálódását sem tapasztaltuk, se remegő auraféleséget nem láttunk. Mindenesetre, ha esetleg gond lenne, még mindig ott van Perfect Natural Motion nevű interpolációs technológia.

Az OLED eljárás elméletileg lehetővé teszi a tökéletesen egyenletes fényerőszintet mindenhol, azonban műszeres méréseink arról tanúskodtak, hogy mégis előfordulhat eltérés az egyes képrészletek között. Ez önmagában nem meglepő, hiszen már más OLED televíziónál is tapasztaltunk hasonlót, viszont a különbség mértéke letaglózó, hiszen a jobb felső saroknál 20 százalékos(!) a differencia. Szerencsére átlagos, hétköznapi használat során, tehát filmezésnél, játéknál nem tűnik fel, nem zavarja meg a műélvezetet. A betekintési szög viszont hibátlan! Még ha rettenetesen kiszorított pozícióból, oldalról bámuljuk a kijelzőt, akkor sem tapasztalható a színek fakulása, a szaturáció változása. Az input lag 20,1 ms, ami teljesen jó érték, még akkor is, ha a világcsúcstól azért távol van.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A tévé támogatja a nagy dinamikatartományú videók és filmek megjelenítését, és a 900 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően a HDR effekt egészen látványos, még ha nem is annyira lenyűgöző, mint amit mondjuk egy csúcs QLED tévénél tapasztalhatunk. A HDR bizonyos típusú tartalmaknak, például az animációs vagy sci-fi filmeknek és játékoknak nagyon jót tesz, de önmagában azért nem csodafegyver. A készülék megkapta a Philips saját fejlesztésű konverziós technológiáját, amely papíron képes a hagyományos tartalmakból HDR hatásút kreálni, viszont az az igazság, hogy nem működik tökéletesen, olykor ugyanis oda nem illő árnyalatok jelentek meg a képernyőn, így a végeredmény természetellenes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.