2019. július 20., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Philips Ambilight OLED tévé pontos színekkel, extrákkal, korrekt áron

Nálunk járt az androidos, kedvező árú 803-as sorozat kisebbik tagja!

Android TV, netes tartalmak

A Philips évekkel ezelőtt letette voksát az Android TV smart platform mellett, így ez a készülék is ezt használja. Az tény, hogy így nem kell foglalkozniuk a fejlesztéssel, ugyanakkor ki vannak téve a Google szeszélyeinek – valószínűleg ennek köszönhető, hogy bár ez egy friss modell, de még mindig a régebbi, Nougat-alapú rendszert használja, amikor már rég be kellett volna futnia az újabb, Oreóra épülő verziónak. Ez pedig azért hátrány, mert a saját megoldást favorizáló vetélytársak az elmúlt évben mind kalapáltak valamit valamit okostévérendszerükön, míg a Philips ezt nem tehette meg, így önhibáján kívül hátrányba került.


[+]

Ráadásul ez a nougatos rendszer már tavaly sem volt az igazi. Hajlamos belassulni, mikrofagyásokat produkálni, és az is előfordul, hogy egyszerűen nem reagál a távvezérlő gombjának megnyomására. A grafikus kezelőfelületre is ráférne egy alapos ráncfelvarrás, mert a nagyméretű színes ikonok ugyan jól néznek ki, viszont nehezen átláthatóak, a kezelés pedig körülményes. A rendszerbeállítások módosításához pedig sajnos megmaradt a Philips régi, rengeteget szidott menürendszere.


[+]

A tévé mellé két távirányító jár: a fő egység egy hagyományos kialakítású darab, amelynek hátlapján a korábbi Philips tévéknél már megismert módon egy 43 gombos klaviatúra kapott helyet. Ez továbbra is remekül használható, és nagyon hasznos lehet a különféle netes appok futtatása során. A második, kiegészítő távvezérlő meglehetősen szokatlan kialakítású: egy vékony pálca, amin csupán néhány gomb kapott helyet, valamint egy mikrofon, aminek segítségével a Google Assistant alapú személyi asszisztens funkciókat lehet előcsalni. Sajnos nekünk ez valamiért nem működött, úgyhogy maradt a hangalapú keresés a videók, netes tartalmak között, ami viszont sokszor lefagyott, belassult, vagy egyszerűen nem értette meg, amit mondtunk neki, úgyhogy inkább nem is erőltettük.

Netes tartalmak

Az Android TV egyik legnagyobb erőssége a vetélytársakkal szemben a hatalmas alkalmazáskínálat, amely jelenleg olyan 3600 szoftverből áll. A választékban megtalálhatóak a legfontosabb, legnépszerűbb tartalomszolgáltatók (pl. Amazon Prime, YouTube, Dailymotion, Netflix, Deezer, Filmbox stb.), médialejátszó alkalmazások (pl. Kodi, Plex, VLC), és természetesen a játékok sem hiányozhatnak.


[+]

Sajnos a korábbi Philips tévékhez hasonlóan ebbe is kimondottan gyenge hardver került (MediaTek MT5891 SoC, 2 GB RAM, Mali-T860 grafikus vezérlő), és emiatt a komplex, 3D grafikájú játékok nem futnak jól. A sandbox típusú szoftverek és az Asphalt nevű autós arcade is csúful akadozott, játszhatatlanná téve a szoftvert. Az igaz, hogy az egyszerűbb appokkal nincs gond, de hát valahol akkor is vicc, hogy egy prémium szintű, majd' félmillió forintba kerülő tévében gyengébb vas van, mint egy alsó-középkategóriás okostelefonban. Azt is lényeges megemlíteni, hogy a tévé papíron támogatja a felhőalapú, PS3 és Xbox 360 színvonalú programok elérését biztosító GameFly játékszolgáltatást, azonban ez valamiért nem működött nálunk. Nagy kár. Mindenesetre ami sokak számára biztos fontos információ: a YouTube, a Netflix és a hasonló alkalmazások futtatásával nem volt gond, kellően gyorsan töltődtek be, és menetközben sem tapasztaltunk anomáliákat.

Súgó

A készülék rendelkezik beépített Súgóval, ami tulajdonképpen egy bő lére eresztett használati utasítás. Itt a tévé működéséről, az egyes funkciókról, szolgáltatásokról, beállításokról lehet olvasgatni. A bejegyzéseket témakörök szerint osztották csoportokba, de van lehetőség kulcsszavas keresésre is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.