Philips Ambilight OLED tévé pontos színekkel, extrákkal, korrekt áron

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2019-01-07 13:39

Nálunk járt az androidos, kedvező árú 803-as sorozat kisebbik tagja!

Philips  55OLED803

A Philips tévérészlege ugyan évekkel ezelőtt gazdát cserélt, de az új tulajdonos, a TP Vision figyelt arra, hogy az első vonalban tartsa a patinás márkát. Ennek köszönhetően kínálatukban már viszonylag korán megjelentek a csúcskategóriás OLED televíziók, és a cég 2018-ban is több ilyen modellel bővítette kínálatát.

Philips 55OLED803
Philips 55OLED803 [+]

Többek között a 803-as szériába tartozó készülékekkel, amelyek az olcsóbb OLED tévék táborát gyarapítják. Végre most eljutott hozzánk is egy példány, ráadásul az elérhető legkisebb modell. A képminőség mellett megfüleltük, hogy hogyan teljesít a beépített mélynyomós integrált hangrendszer, illetve vetettünk néhány pillantást az Android TV okostévérendszerre is.

Ultraminimalista dizájn

A formatervezésért felelős szakemberek láthatóan a letisztultságra törekedtek, aminek eredményeként a tévé külseje egy darab ívet vagy hajlítást sem tartalmaz. A vékony kávát ízléses ezüstsáv övezi, ami színben pont passzol az egy centi széles és magas, ropiszerű talpacskákhoz. Mivel ezek közvetlenül kapcsolódnak magához a képernyőhöz a készülékház széleitől 20 centiméterre, így nyaka nincs is a modellnek.


[+]

A talp megoldása figyelemfelkeltő, az viszont nem fogja szeretni, akinek csak egy keskeny tévéállványa vagy szekrénye, asztala van, mert arról egyszerűen lelóg. Ráadásul ennek a kialakításnak köszönhetően a kijelző mindössze két centiméter magasan van, azaz a tévé elé már nem lehet bepakolni mondjuk hangprojektort vagy médialejátszót. Már vannak olyan gyártók, akik külön dobozra építik a ki- és bemeneteket, de a Philips nem tartozik közéjük, így az 55OLED803 esetében is a hátlapon kapott helyet négy darab HDMI 2.0, egy-egy USB 3.0, USB 2.0, komponens, analóg audió, digitális optikai audió és egy Ethernet csatlakozó, továbbá a CI+ slot.


[+]

Főbb paraméterek
Philips 55OLED803
Panel LG 4K HDR OLED
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra HD (4K, 3840x2160)
Maximális fényerő 900 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
HDR HDR10, HDR10+, HLG
Képbeállítások Egyéni (felhasználói), Élénk, Film, ISF Nappali, ISF Éjszakai, Játék, Monitor, Szabványos, Természetes
Hangbeállítások Haladó (felhasználói), Eredeti, Film, Zene, Játék, Hírek
Hangrendszer 50 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T2/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 1-1 db USB 2.0, USB 3.0, optikai digitális audió, analóg audió, komponens, Ethernet, CI+ slot
Extrák OLED technológia, HDR támogatás, Android TV, Ambilight, 4K felbontás, kislexikon, Miracast
Teljesítményfelvétel 177,6 watt, készenléti üzemmódban 0,2 watt
Méret Talppal: 1227,8 x 712,8 x 227,5 mm
Talp nélkül: 1227,8, x 705,6, x 49,3 mm
Tömeg Talppal: 21,1 kg
Talp nélkül: 20,8 kg
Gyártó honlapja www.philips.hu
Termék honlapja Philips OLED55803
Fogyasztói ár 490 000 forint

Képminőség

Minden más jelenleg kapható OLED televízióhoz hasonlóan a Philips  55OLED803-ba is az LG által gyártott panel került, amelyet kiegészítettek a saját, P5 képfeldolgozó processzorral. Ez felel a színek pontosságáért, a mozgásmegjelenítésért, a színtérért, a HDR kezeléséért és a különféle képjavító, képmódosító technológiákért.


[+]

Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan papíron lehetséges a 0 cd/m² fényerejű, azaz tökéletes fekete megteremtése, és a műszeres mérések is igazolták ezt. Így a valós kontrasztarány végtelen, a kontrasztosság remek, így semmi értelme bekapcsolni a Dinamikus Kontraszt funkciót, aminek hatására ráadásul el is tűnnek a finom átmenetek. A színek szépek, élénkek, szó szerint belülről ragyognak, természetesek, így felesleges aktiválni a színjavítás funkciót. Még az olyan problémás tartalmakkal sem volt semmi gond, mint az emberi bőr, az ég vagy a víz megjelenítése.


[+]

Sajnos némi zajosodás észrevehető olykor-olykor még akkor is, ha tökéletes forrásból származó (UHD Blu-ray, PS4 Pro) tartalmat nézünk, és ezen számottevően a Zavarelnyomás funkció sem segít. A mozgások megjelenítésével nem volt gond. A gyorsan mozgó objektumok sem húztak maguk után zavaró csóvát, illetve akadozást, az egyes képi elemek duplikálódását sem tapasztaltuk, se remegő auraféleséget nem láttunk. Mindenesetre, ha esetleg gond lenne, még mindig ott van Perfect Natural Motion nevű interpolációs technológia.

Az OLED eljárás elméletileg lehetővé teszi a tökéletesen egyenletes fényerőszintet mindenhol, azonban műszeres méréseink arról tanúskodtak, hogy mégis előfordulhat eltérés az egyes képrészletek között. Ez önmagában nem meglepő, hiszen már más OLED televíziónál is tapasztaltunk hasonlót, viszont a különbség mértéke letaglózó, hiszen a jobb felső saroknál 20 százalékos(!) a differencia. Szerencsére átlagos, hétköznapi használat során, tehát filmezésnél, játéknál nem tűnik fel, nem zavarja meg a műélvezetet. A betekintési szög viszont hibátlan! Még ha rettenetesen kiszorított pozícióból, oldalról bámuljuk a kijelzőt, akkor sem tapasztalható a színek fakulása, a szaturáció változása. Az input lag 20,1 ms, ami teljesen jó érték, még akkor is, ha a világcsúcstól azért távol van.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A tévé támogatja a nagy dinamikatartományú videók és filmek megjelenítését, és a 900 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően a HDR effekt egészen látványos, még ha nem is annyira lenyűgöző, mint amit mondjuk egy csúcs QLED tévénél tapasztalhatunk. A HDR bizonyos típusú tartalmaknak, például az animációs vagy sci-fi filmeknek és játékoknak nagyon jót tesz, de önmagában azért nem csodafegyver. A készülék megkapta a Philips saját fejlesztésű konverziós technológiáját, amely papíron képes a hagyományos tartalmakból HDR hatásút kreálni, viszont az az igazság, hogy nem működik tökéletesen, olykor ugyanis oda nem illő árnyalatok jelentek meg a képernyőn, így a végeredmény természetellenes.

Képbeállítások

A Philips mérnökei ezúttal sem spóroltak az előzetesen programozott képprofilokkal, hiszen 8 közül választható ki a legszimpatikusabb. Ezek a szokásoknak megfelelően többé-kevésbé eltérnek egymástól fényerő, színhőmérséklet és színpontosság tekintetében, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik passzol elvárásaihoz, ízléséhez.

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Élénk, Film, ISF Sötét szoba, ISF Világos szoba, Játék, Monitor, Szabványos, Természetes. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Profil/beállítás Élénk Film ISF Sötét szoba ISF Világos szoba
Fényerősség (fehérpont) 330,1 cd/m² 105,7 cd/m² 283,7 cd/m² 87,5 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 13,59 6,39 9,79 5,72
Átlagos delta E 6,18 3,24 3,22 1,48
Színhőmérséklet 10 200 K 5900 K 5800 K 5800 K
Profil/beállítás Játék Monitor Szabványos Természetes
Fényerősség (fehérpont) 120,8 cd/m² 180,5 cd/m² 142 cd/m² 124,3 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 16,35 9,38 13,28 11,76
Átlagos delta E 6,2 5,46 5,92 3,61
Színhőmérséklet 10 400 K 8100 K 8500 K 8100

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fénysűrűség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk elérni, ami csak nagyjából sikerült. A fénysűrűség 121,4 színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0 cd/m², a kontrasztarány pedig végtelen lett. A színpontosság terén kiválóan teljesít a tévé, hiszen az átlagos delta E 0,32, a legnagyobb pedig 1,79 lett.

Színtérlefedettség a beállítások módosítása előtt és után Színtérlefedettség a beállítások módosítása előtt és után
Színtérlefedettség a beállítások módosítása előtt és után [+]

Közel tíz éve írok tévés teszteket a Prohardvernek, de eddig nem volt olyan, hogy készülék 100%-os pontossággal lefedje az sRGB színteret. Azonban most a Philips  55OLED803 megtörte a jeget, hiszen méréseink szerint a kijelző 157,5 százalékban fedi az sRGB színteret, 100 százalékos pontosság mellett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes ábrák a mért színteret ábrázolják. Egyszóval érdemes mindenképp rászánni egy kis időt a paraméterek módosítására, mert meghálálja a készülék.


[+]

Philips OLED55803 – ideális beállítások
Szín 60
Kontraszt 65
Képélesség 5
Fényesség 48
Színjavítás Ki
Színterjedelem Széles
Színhőmérséklet Egyéni
Csak RBG mód Ki
Kontraszt üzemmód Normál
Tökéletes természetes valóság Ki
Tökéletes Kontraszt Ki
Videokontraszt 93
Fényérzékelő Ki
Gamma 2
Ultra Resolution Ki
Zavarelnyomás Ki/zajosodás esetén: közepes
MPEG zavar elnyomása Ki
Filmstílusok Ki
Perfect Natural Motion Ki/Közepes (akadozás esetén)
Perfect Clear Motion Ki
Fehéregyensúly Vörös - WP 112
Fehéregyensúly Zöld - WP 117
Fehéregyensúly Kék - WP 85
Vörös - BL -7
Zöld - BL 6
Kék - BL 8

Android TV, netes tartalmak

A Philips évekkel ezelőtt letette voksát az Android TV smart platform mellett, így ez a készülék is ezt használja. Az tény, hogy így nem kell foglalkozniuk a fejlesztéssel, ugyanakkor ki vannak téve a Google szeszélyeinek – valószínűleg ennek köszönhető, hogy bár ez egy friss modell, de még mindig a régebbi, Nougat-alapú rendszert használja, amikor már rég be kellett volna futnia az újabb, Oreóra épülő verziónak. Ez pedig azért hátrány, mert a saját megoldást favorizáló vetélytársak az elmúlt évben mind kalapáltak valamit valamit okostévérendszerükön, míg a Philips ezt nem tehette meg, így önhibáján kívül hátrányba került.


[+]

Ráadásul ez a nougatos rendszer már tavaly sem volt az igazi. Hajlamos belassulni, mikrofagyásokat produkálni, és az is előfordul, hogy egyszerűen nem reagál a távvezérlő gombjának megnyomására. A grafikus kezelőfelületre is ráférne egy alapos ráncfelvarrás, mert a nagyméretű színes ikonok ugyan jól néznek ki, viszont nehezen átláthatóak, a kezelés pedig körülményes. A rendszerbeállítások módosításához pedig sajnos megmaradt a Philips régi, rengeteget szidott menürendszere.


[+]

A tévé mellé két távirányító jár: a fő egység egy hagyományos kialakítású darab, amelynek hátlapján a korábbi Philips tévéknél már megismert módon egy 43 gombos klaviatúra kapott helyet. Ez továbbra is remekül használható, és nagyon hasznos lehet a különféle netes appok futtatása során. A második, kiegészítő távvezérlő meglehetősen szokatlan kialakítású: egy vékony pálca, amin csupán néhány gomb kapott helyet, valamint egy mikrofon, aminek segítségével a Google Assistant alapú személyi asszisztens funkciókat lehet előcsalni. Sajnos nekünk ez valamiért nem működött, úgyhogy maradt a hangalapú keresés a videók, netes tartalmak között, ami viszont sokszor lefagyott, belassult, vagy egyszerűen nem értette meg, amit mondtunk neki, úgyhogy inkább nem is erőltettük.

Netes tartalmak

Az Android TV egyik legnagyobb erőssége a vetélytársakkal szemben a hatalmas alkalmazáskínálat, amely jelenleg olyan 3600 szoftverből áll. A választékban megtalálhatóak a legfontosabb, legnépszerűbb tartalomszolgáltatók (pl. Amazon Prime, YouTube, Dailymotion, Netflix, Deezer, Filmbox stb.), médialejátszó alkalmazások (pl. Kodi, Plex, VLC), és természetesen a játékok sem hiányozhatnak.


[+]

Sajnos a korábbi Philips tévékhez hasonlóan ebbe is kimondottan gyenge hardver került (MediaTek MT5891 SoC, 2 GB RAM, Mali-T860 grafikus vezérlő), és emiatt a komplex, 3D grafikájú játékok nem futnak jól. A sandbox típusú szoftverek és az Asphalt nevű autós arcade is csúful akadozott, játszhatatlanná téve a szoftvert. Az igaz, hogy az egyszerűbb appokkal nincs gond, de hát valahol akkor is vicc, hogy egy prémium szintű, majd' félmillió forintba kerülő tévében gyengébb vas van, mint egy alsó-középkategóriás okostelefonban. Azt is lényeges megemlíteni, hogy a tévé papíron támogatja a felhőalapú, PS3 és Xbox 360 színvonalú programok elérését biztosító GameFly játékszolgáltatást, azonban ez valamiért nem működött nálunk. Nagy kár. Mindenesetre ami sokak számára biztos fontos információ: a YouTube, a Netflix és a hasonló alkalmazások futtatásával nem volt gond, kellően gyorsan töltődtek be, és menetközben sem tapasztaltunk anomáliákat.

Súgó

A készülék rendelkezik beépített Súgóval, ami tulajdonképpen egy bő lére eresztett használati utasítás. Itt a tévé működéséről, az egyes funkciókról, szolgáltatásokról, beállításokról lehet olvasgatni. A bejegyzéseket témakörök szerint osztották csoportokba, de van lehetőség kulcsszavas keresésre is.

Hangrendszer, médialejátszó, Ambilight

A 2.1 csatornás, két magassugárzót, két középtartományú hangszórót és egy mélynyomót tartalmazó, 50 wattos hangrendszer az átlagosnál jobb, erőteljesebb és dinamikusabb megszólalást produkál, de a hang minősége még így sem az igazi. A mélyekből alig hallani valamit, a sztereó hangtér felejtős, és sokszor a finom részleteket, átmeneteket is elkeni. Az "odafigyelős" zenehallgatáshoz ez már kevés, de játékra és filmezésre azért többé-kevésbé alkalmas, ha valakinek nincsenek túlzott igényei.


[+]

Az előre programozott hangprofilok ezúttal is nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Amennyiben valakinek egyik sem tetszik, még mindig kiválaszthatja a Haladó módot, és ott a hangszínszabályzóban ízléséhez igazíthatja az arányokat. A tévé megkapta a Clear Dialogue beszédhang-kiemelő technológiát, ami hasznos lehet, illetve a DTS TruSurround nevű virtuális térhatású hangzás eljárást, ami viszont semmi érdemlegeset nem produkál.

Médialejátszó

Az előre telepített médialejátszó alkalmazás kezelőfelületén gyakorlatilag semmilyen érdemi változtatás nem történt az elmúlt hat évben, így ma már botrányosan elavultnak tűnik a grafika és a struktúra. Azért arról szó nincs, hogy használhatatlan lenne a program, csak a navigáció kicsit nehézkes, és az is kár, hogy lejátszási lista összeállítására nincs mód. A képek közül a JPG, BMP, PNG, GIF és animgif formátumok megjelenítése megoldott. A diavetítés elindítható, a képváltás sebessége szabályozható, de zene már nem pakolható a képváltás alá, és az EXIF adatok sem csalhatóak elő. Audiotartalmak közül az MP3 mellett a WMA és a FLAC szabványok is szóba jöhetnek. A zenelejátszó felület jól néz ki, a szoftver képes az ID3 tagek feldolgozására, viszont a metaadatként a fájlban található dalszövegeket nem tudja kipakolni a kijelzőre.[+]

Természetesen ezúttal is végigpörgettük videós tesztpakkunkat, és azt tapasztaltuk, hogy a DivX-et meg sem nyitotta, a WMV-nél pedig sötét maradt a kijelző. Ezt leszámítva minden rendben volt, még a Killa_samplet, illetve a 10 bites és a 4K HDR anyagokat is gond nélkül lejátszotta. A surround állományok közül a Dolby True HD és a Dolby Atmos kivételével mindegyikkel boldogult. A külső feliratok kezelése megoldott, a kódoláson lehet változtatni, viszont a betűk méretén, színén és pozícióján nem, de mivel a karakterek körül megjelenik vékony keret, így a szöveg mindig jól olvasható marad.

Ambilight

Az 55OLED803 megkapta a Philips exkluzív Ambilight technológiáját, amely a hátlapba épített színes LED-ek segítségével képes fényglóriát varázsolni a készülék köré. Az egyszínű mód mellett kiválasztható az is, hogy a fényjáték dinamikusan kövesse a képtartalom változását, tehát ha mondjuk a képernyőn egy erdőt és fölötte az eget látjuk, akkor hátul kivetíett fény alja zöld lesz, a teteje pedig kék. Ezen kívül van egy olyan opció is, amelynél a színek a zene ütemét követve váltakoznak, ami egy házibulit biztos nagyon fel tud dobni.

Ennek a szolgáltatásnak értelemszerűen sötét szobákban lehet létjogosultsága. Hogy jó-e, arról továbbra is megoszlanak a vélemények olvasóink között is, mi azon az állásponton vagyunk, hogy ez egy remek kiegészítő szolgáltatás, amelyet nem kell mindig feltétlenül bekapcsolni, de van, amikor abszolút hozzáadott értéket jelent a használata.

Bluetooth

A tévé képes Bluetooth kapcsolat révén csatlakozni a kompatibilis vezérlőeszközökhöz, tehát mondjuk vezeték nélküli billentyűzethez vagy kontrollerhez. Viszont a hangeszközökről le kell mondani, ugyanis azok használatát a termék nem támogatja, ami pedig hasznos lett volna, ráadásul ez a funkció általában működik.

Vélemény

Az 55OLED803 is azon Philips tévék közé tartozik, aminek a legnagyobb hibája az Android TV okostévéplatform, a rendszer ugyanis továbbra is lassú, instabil, kissé átláthatatlan és nehezen kezelhető. Ez a Google hibája, az viszont már nem, hogy gyenge a készülékbe épített hardver, így az alkalmazások egy részéről le kell mondani. A fő távirányító remek, de a második számú, dizájnos, kevés gombos távvezérlőnek sok értelmét nem láttuk, csak egy újabb felesleges lom lesz a háztartásban.

Philips 55OLED803
Philips 55OLED803 [+]

Az előre telepített médialejátszó nem tökéletes, hiszen a grafikus kezelőfelület elég borzasztó, jó funkciók hiányoznak, és a formátumtámogatás sem tökéletes. Az Ambilight továbbra is remek, a fényglória bizonyos esetekben komoly hozzáadott értéket jelenthet Az integrált hangrendszer hozza a kötelezőt, hiszen hibákat nem produkál, a hangerőre sem lehet panaszt, ám azért hátast nem dobtunk tőle. A megszólalás steril, vékony, hiányzik belőle az élet, de ez az összes hasonló kialakítású, rejtett hangszórókat alkalmazó televíziónál így van.

A kép minősége viszont elsőrangú, és egy tévé esetében mindig ez a legfontosabb szempont. A tónusok nagyon szépek, a színtérlefedettség hibátlan, a mozgásmegjelenítés és a kontraszt is tökéletes, és a HDR is hibátlanul működik. A minimalista, totális letisztultságra törekvő dizájn nekünk szimpatikus, csak azt nem értjük, hogy miért van ilyen közel a "földhöz" (asztalhoz, állványhoz) a képernyő, és miért ilyen kicsik a talpak, ugyanis ennek köszönhetően le kell mondani arról, hogy elépakoljunk bármit, tehát hangprojektort vagy médialejátszót. 490 000 forintba kerül, ami a tudásához képest korrekt ár, és mindent összevetve egyértelműen elégedettek voltunk vele!


Philips 55OLED803 OLED televízió

elefant

A Philips 55OLED803 OLED tévét a Philips magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.