2019. július 20., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Philips Ambilight OLED tévé pontos színekkel, extrákkal, korrekt áron

Nálunk járt az androidos, kedvező árú 803-as sorozat kisebbik tagja!

Hangrendszer, médialejátszó, Ambilight

A 2.1 csatornás, két magassugárzót, két középtartományú hangszórót és egy mélynyomót tartalmazó, 50 wattos hangrendszer az átlagosnál jobb, erőteljesebb és dinamikusabb megszólalást produkál, de a hang minősége még így sem az igazi. A mélyekből alig hallani valamit, a sztereó hangtér felejtős, és sokszor a finom részleteket, átmeneteket is elkeni. Az "odafigyelős" zenehallgatáshoz ez már kevés, de játékra és filmezésre azért többé-kevésbé alkalmas, ha valakinek nincsenek túlzott igényei.


[+]

Az előre programozott hangprofilok ezúttal is nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Amennyiben valakinek egyik sem tetszik, még mindig kiválaszthatja a Haladó módot, és ott a hangszínszabályzóban ízléséhez igazíthatja az arányokat. A tévé megkapta a Clear Dialogue beszédhang-kiemelő technológiát, ami hasznos lehet, illetve a DTS TruSurround nevű virtuális térhatású hangzás eljárást, ami viszont semmi érdemlegeset nem produkál.

Médialejátszó

Az előre telepített médialejátszó alkalmazás kezelőfelületén gyakorlatilag semmilyen érdemi változtatás nem történt az elmúlt hat évben, így ma már botrányosan elavultnak tűnik a grafika és a struktúra. Azért arról szó nincs, hogy használhatatlan lenne a program, csak a navigáció kicsit nehézkes, és az is kár, hogy lejátszási lista összeállítására nincs mód. A képek közül a JPG, BMP, PNG, GIF és animgif formátumok megjelenítése megoldott. A diavetítés elindítható, a képváltás sebessége szabályozható, de zene már nem pakolható a képváltás alá, és az EXIF adatok sem csalhatóak elő. Audiotartalmak közül az MP3 mellett a WMA és a FLAC szabványok is szóba jöhetnek. A zenelejátszó felület jól néz ki, a szoftver képes az ID3 tagek feldolgozására, viszont a metaadatként a fájlban található dalszövegeket nem tudja kipakolni a kijelzőre.[+]

Természetesen ezúttal is végigpörgettük videós tesztpakkunkat, és azt tapasztaltuk, hogy a DivX-et meg sem nyitotta, a WMV-nél pedig sötét maradt a kijelző. Ezt leszámítva minden rendben volt, még a Killa_samplet, illetve a 10 bites és a 4K HDR anyagokat is gond nélkül lejátszotta. A surround állományok közül a Dolby True HD és a Dolby Atmos kivételével mindegyikkel boldogult. A külső feliratok kezelése megoldott, a kódoláson lehet változtatni, viszont a betűk méretén, színén és pozícióján nem, de mivel a karakterek körül megjelenik vékony keret, így a szöveg mindig jól olvasható marad.

Ambilight

Az 55OLED803 megkapta a Philips exkluzív Ambilight technológiáját, amely a hátlapba épített színes LED-ek segítségével képes fényglóriát varázsolni a készülék köré. Az egyszínű mód mellett kiválasztható az is, hogy a fényjáték dinamikusan kövesse a képtartalom változását, tehát ha mondjuk a képernyőn egy erdőt és fölötte az eget látjuk, akkor hátul kivetíett fény alja zöld lesz, a teteje pedig kék. Ezen kívül van egy olyan opció is, amelynél a színek a zene ütemét követve váltakoznak, ami egy házibulit biztos nagyon fel tud dobni.

Ennek a szolgáltatásnak értelemszerűen sötét szobákban lehet létjogosultsága. Hogy jó-e, arról továbbra is megoszlanak a vélemények olvasóink között is, mi azon az állásponton vagyunk, hogy ez egy remek kiegészítő szolgáltatás, amelyet nem kell mindig feltétlenül bekapcsolni, de van, amikor abszolút hozzáadott értéket jelent a használata.

Bluetooth

A tévé képes Bluetooth kapcsolat révén csatlakozni a kompatibilis vezérlőeszközökhöz, tehát mondjuk vezeték nélküli billentyűzethez vagy kontrollerhez. Viszont a hangeszközökről le kell mondani, ugyanis azok használatát a termék nem támogatja, ami pedig hasznos lett volna, ráadásul ez a funkció általában működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.