Ezekkel a fegyverekkel igázná le a piacot a Panasonic idén

OLED tévék, vékony LCD, hangszórók, okos eszközök és kamerák.

Hirdetés

Panasonic Convention

Idén ünnepli 100. születésnapját az a Konosuke Matsushita által alapított cég, amelyet ma Panasonic-ként ismer a világ. A konszern egy nagyszabású rendezvényt hozott össze a jubileum alkalmából, ahol egy füst alatt bemutatták a vállalat idei évre szánt újdonságait, illetve azokat a modelleket, amelyekkel 2018-ban próbálnak minél közelebb férkőzni a felhasználók szívéhez és pénztárcájához. Emellett ismertették a cég jövőre vonatkozó elképzeléseit, és hogy milyen irányba haladhat a holding az elkövetkező néhány évben. Mi is meghívást kaptunk a Panasonic Conventionre – megmutatjuk, hogy mit láttunk.

Panasonic Convention 2018 Panasonic Convention 2018
Panasonic Convention 2018 [+]

OLED tévék

A Panasonic életében továbbra is kiemelt szerepet játszanak a televíziók, 2018-ban is komoly flottát indítanak útnak a boltokba. A legtöbb vállalathoz hasonlóan egyaránt építenek a LED LCD és az OLED technológiára, és a prémium szegmenst továbbra is ez az utóbbi eljárás uralja. A tavalyi évhez hasonlóan idén is két új szériával bővül a kínálat, az FZ800-zal és az FZ950-nel. Mindkét sorozat 55 és 65 hüvelykes változatban lesz elérhető eleinte, de idővel érkezhet a 77 hüvelykes verzió is. Megkapták a továbbfejlesztett HCX képfeldolgozó processzort, természetesen biztosítják a 4K HDR filmek és videók megjelenítését is, és régebbi testvéreiktől eltérően támogatják a dinamikus metaadatokat használó HDR10+ új HDR videószabvány kezelését. A két széria minden tulajdonsága megegyezik, a különbség csak annyi, hogy az FZ950 rendelkezik egy saját, Technics mérnökök által fejlesztett hangprojektorral, míg az FZ800 esetében be kell érni a rejtett hangszórókkal operáló integrált hangrendszerrel.

2018-as Panasonic OLED tévék: FZ800 és FZ950 2018-as Panasonic OLED tévék: FZ800 és FZ950
2018-as Panasonic OLED tévék: FZ800 és FZ950 [+]

Az egyik vadonatúj mellett kiállították az egyik tavalyi modellt is a célból, hogy bemutassák, mennyit fejlődött a képminőség. Igazából már 2017-es OLED tévéik is nagyon rendben voltak, és hogy őszinte legyek, elsőre nem is sikerült eltalálni, hogy melyik az új televízió, annyira minimális csak a különbség. Érdekes egyébként, hogy a Panasonic nem ugrott fel a tapétatévé vonatra, pedig az LG biztos nekik is odaadta volna a panelt, hiszen már olyan kisebb gyártók is kínálnak ilyen ultravékony, falhoz tapadó televíziókat, mint a Toshiba vagy a Grundig. Továbbra is maradt a konzervatív dizájn, ami méltóságteljes, komoly külsőt kölcsönöz tévéiknek, de ez egyáltalán nem baj.

Rengeteg a tévé és nehéz meglátni a tavalyi és idei csúcsmodell közti különbséget Rengeteg a tévé és nehéz meglátni a tavalyi és idei csúcsmodell közti különbséget
Rengeteg a tévé, és nehéz meglátni a tavalyi és idei csúcsmodell közti különbséget [+]

Itt kell megemlíteni, hogy az idei év egyik nagy újdonságának szánja a Panasonic a továbbfejlesztett HDR konverzió funkciót, amely a hagyományos tartalmakból képes nagy dinamikatartományút varázsolni. Ezt működés közben egy OLED televízión mutatták be, és tényleg nagyon pöpecnek tűnt, nem tapasztaltunk kép- vagy színhibákat, ami az ilyen eljárások egyik rákfenéje szokott lenni. Viszont az is igaz, hogy egy direkt e célra megalkotott demó videón mutatták be a tudását, ami azért nem teljesen ugyanaz, mint ha mondjuk egy átlagos tévéadásra vagy filmre engednék rá.

OLED vékonyságú LCD

Természetesen a kínálat gerincét továbbra a kedvezőbb árú LED LCD televíziók alkotják, és a szokásoknak megfelelően a portfólióval próbálnak minden lehetséges vásárlói igényt lefedni. Legolcsóbb, belépő modelljük a 32 hüvelykes méretben is elérhető FS400, amely Full HD felbontást kínál, és mellé HDR támogatást, amit a játékkonzolokról érkező nagy dinamikatartományú videojellel lehet kihasználni.

A belépő szintű és a legmagasabb kategóriás LCD tv - FS400 és FX780 A belépő szintű és a legmagasabb kategóriás LCD tv - FS400 és FX780
A belépőszintű és a legmagasabb kategóriás LCD tévé: FS400 és FX780 [+]

A skála másik végén pedig, ott az idei csodafegyver, az a készülék, amitől rengeteget várnak a Panasonic munkatársai. Ez pedig az FX780, amely olyan keskeny, mint az OLED televíziójuk. Szó szerint pengevékony (nem mindenhol, ahol az elektronika és a hangrendszer van, ott vaskosabb), és elsőre tényleg nem mondaná meg róla az ember, hogy LCD modellről van szó. Magától értetődően ez a készülék is 4K felbontású és szavatolja a HDR anyagok megjelenítését, valamint az összes idei HDR-kompatibilis Panasonic televízióhoz hasonlóan elboldogul a HDR10+ szabvánnyal.

A bal oldali egy LCD (FX780), a jobb oldali az OLED A bal oldali egy LCD (FX780), a jobb oldali az OLED
A bal oldali egy OLED, a jobb oldali egy LCD (FX780) [+]

A 2018-as televíziók egyébként már teljes mértékig képesek együttműködni a Bluetooth technológiát használó audioeszközökkel, azaz a hang vezeték nélkül kilőhető bármilyen kompatibilis termékre, és megoldott a hang fogadása is – utóbbi pedig azt jelenti, hogy mondjuk a telefonon lejátszott zeneszámot a tévén meg lehet szólaltatni. Meg kell még említeni az előzetesen beprogramozott Sport és Játék módot is, azaz így egyetlen gombnyomással az ideálisnak tartott beállítások érhetőek el, ami a játéknál például abban nyilvánul meg, hogy a rendszer kikapcsolja az összes képmódosító funkciót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés