Hirdetés

Nyomda az iroda sarkában

Nyomtatás a csúcson

Júniusi cikkünkben, ahol a Konica Minolta magicolor 2450 típusú nyomtatót vizsgáltuk, megállapítottuk, hogy a manapság kapható színes lézerprinterek őseikkel ellentétben már nemcsak valamivel olcsóbban, de alkalmasint lényegesen jobb minőségben képesek nyomatok előállítására. A technológia fejlődése révén napjainkban már egy ilyen nyomtatóra is nyugodtan rábízható a fényképek vagy részletgazdag grafikák nyomtatása, megfelelő minőségű papírt használva szemet gyönyörködtető tónusokkal és lefedettséggel rendelkező printeket prezentálnak a középkategóriás, vagy felsőkategóriás színes lézerek.

A magicolor 2450 után a napokban egy újabb, nagyobb teljesítményű irodai színes nyomtatóval ismerkedhettünk a Konica Minolta jóvoltából; a magicolor 7450 részben ugyanazokat a technológiákat kamatoztatja, mint az általunk korábban bemutatott kistestvér, ám ez a modell már aligha férhet meg az otthoni felhasználók vagy a pár fős, költséghatékonyságra törekvő irodák asztalán. Mindez természetesen nem elsősorban a magicolor 7450 fizikai méreteiből adódik: a funkciólistát átböngészve válik nyilvánvalóvá, hogy a nyomtató egy sor olyan képességgel rendelkezik, melyek által inkább nagy termelékenységű, akár grafikus feladatokra specializálódott irodák kiegészítőjeként képzelhető el. Nem mellékesen ehhez mérten alakul a gép fogyasztói ára is.

Az alig néhány hete piacon lévő Konica Minolta magicolor 7450 a gyártó irodai felhasználásra szánt nyomtatókínálatának a csúcsát képezi, egyben a magicolor 7300-as típust váltja a trónon. A nyomtató ennek megfelelően gyors feldolgozási és nyomtatási tempót ígér, rendkívül sokrétűen bővíthető, valamint hordozóanyagok széles skáláját képes fogadni. A magicolor 7450 többek közt már A3-as méretű nyomatok készítésére is fel lett készítve, a gép emellett arra is alkalmas, hogy mintegy házinyomdaként különböző, általában nehéz papírra kerülő marketinganyagokat, szórólapokat, transzparenseket, névjegykártyákat stb. is kinyomtasson.

A 733 MHz-en ketyegő PowerPC processzornak (ez volt mellesleg a Mac G4 szíve is), a minimum 256 megabájtnyi memóriának, valamint a hardvert és a szoftverelemeket összefogó Emperon kontrollernek köszönhetően a magicolor 7450 gyorsan, egyenletes tempóban dolgozik. A gyár szerint a nyomtatási feladat elküldésétől számítva 9,5, illetve 11,5 másodpercre van szüksége a nyomtatónak arra, hogy elkészítse az első monokróm, illetve színes nyomatot, majd ezután percenként 25 A4-es vagy 13 A3-as példányt pakol ki a felső tálcára.

Szintúgy az Emperon architektúra része a 600x600x4 dpi-s contone felbontással dolgozó képalkotó rendszer, mely a lézersugár impulzusának megváltoztatása által lényegében 16 különböző méretű képpontot képes előállítani (ezeket akár egymásra is nyomtatja), ezzel egyenként szabályozva a pixelek intenzitását, denzitását. A végeredmény élesebb kép és lágyabb színátmenet lehet; a gyártó szerint ez a nyomtatási technológia „elvi szinten” 9600 dpi-s nyomtatási minőséget eredményez.

A contone nyomtatással még nem ért a végére a magicolor 7450 tudása; a jó minőségű végeredmény érdekében a Konica Minolta itt is beveti a már jól bevált, Simitri névre keresztelt polimerizált gömbszemcsés festéket, mely egy ügyes trükk révén mellesleg ellátja egyes alkatrészek kenését is. A tökéletes végeredmény érdekében nyomtatás előtt, illetve közben működésbe lép az eAIDC (enhanced Automatic Image Density Control) technológia, mely nevéhez méltón a nyomat denzitását ellenőrzi, szabályozza.

Korábban szót ejtettünk a hordozókról; a magicolor 7450 itt nagyot domborít, az A6–A3 papírméretek mellett maximum 297 x 1200 milliméteres transzparensekre (banner) is készíthető nyomat (igaz, ekkora mérethez már bővíteni kell a készülék memóriáját), ráadásul akár 256 g/m2 tömegű hordozóra is nyomtat a gép. A nyomtató a gyári, 250 lapos univerzális kazetta mellett maximum három darab, egyenként ötszáz lapos papírkazettával (ezzel maximum 1750 lapot tárolhat), automatikus duplex egységgel, merevlemezzel, valamint memóriával bővíthető, mindemellett vásárolható hozzá gépasztal vagy görgős talp, továbbá bannerpapír tálca.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés