Hirdetés

Magicolor 5570 - tűzd meg, ereszd meg

Villámkezű kapcsozók

Néhány évvel ezelőtt, amikor még az irodákban is jobb híján drága tintasugaras technológiával készültek a színes nyomatok, alighanem kevesen számítottak rá, hogy a színes lézertechnológia ilyen rövid idő alatt ilyen hosszú utat jár majd be. Ehhez képest manapság egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a tintasugaras megoldások az irodai szegmensben fokozatosan háttérbe szorulnak, a színes lézernyomtatók által szolgáltatott minőség pedig kis túlzással már nem is igen tud tovább javulni. Legalábbis jól megfigyelhető, hogy az egymással ádáz küzdelmet folytató gyártók mostanra már nem elsősorban a nyomtatási minőség, sokkal inkább a szolgáltatások, illetve a nyomtatási tempó terén igyekeznek egymásra licitálni.

Hirdetés

Ezt teszi egy ideje a japán Konica Minolta is, mely épp nemrég vonta össze eddig önálló printer és fénymásoló üzletágát, hogy ezzel is erősebb jelenlétet képviselhessen az iparágban. A gyártó ráadásul információink szerint hamarosan termékportfólióját is módosítja majd, így a Konica Minolta választékából belátható időn belül eltűnnek a legolcsóbb, belépőszintű printerek, a cég helyette alsó-középkategóriás és középkategóriás nyomtatókat kínál majd vásárlóinak.


A kistesó is ugyanígy néz ki (itt a finisher nélkül)

A Konica Minolta választékának két legújabb üdvöskéje, a magicolor 5550 és 5570 széria épp a korábban említett filozófia jegyében fogant, azaz a kisebb és közepes irodai munkacsoportoknak, szervezeteknek szánt termékválasztékot egészítik ki olyan új modellekkel, melyek gyors nyomtatást és olyan extra funkciókat kínálnak, mint például a finisher. Utóbbi ebben a kategóriában olyan ritka, mint a fehér holló, a magicolor 5550 és 5570 igazi nagy durranása éppen ezért ez a leválogatásra és tűzésre is alkalmas opciós kiegészítő lehet. A nyomtatók természetesen nem csak a finisher tekintetében nyújtanak többet vagy jobbat a már régóta kapható, hasonló, illetve valamivel magasabb szegmensbe pozicionált magicolor 5430DL és 5450 típusokhoz képest.

A család két tagja alapvetően csak a nyomtatási és feldolgozási tempóban tér el egymástól, ennek megfelelően a Konica Minolta kissé eltérő piacokat is céloz meg a két alapmodellel. A magicolor 5570 30 lap/perces színes, illetve 35 lap/perces fekete-fehér nyomtatási tempója igazán impozáns teljesítményre vall, ráadásul az első printre sem kell kilenc, illetve hét másodpercnél tovább várni. A kisebb testvér azoknak lehet remek alternatíva, akik számára a nyomtatási teljesítmény nem elsődleges szempont, ugyanakkor a szolgáltatások terén nem kívánnak kompromisszumot kötni. A magicolor 5550 a magicolor 5570 összes funkciójával és extrájával rendelkezik, a nyomtatómű azonban „csak” 25,6 és 30 színes, illetve fekete-fehér nyomattal végez percenként, és az első lapra is tovább kell várni vagy egy–másfél másodperccel.


A Simitri HD szemcséi szemben a hagyományos megoldással

A két új típus egyaránt a már korábban ismertetett, hardveres és szoftveres összetevőkből álló Emperon technológiára épít, melynek a gyors feldolgozóegységen túl része többek közt a gömbszemcsés Simitri HD toner és a 600x600x4 dpi-s contone felbontással dolgozó képalkotó rendszer. Utóbbi a lézersugár impulzusának megváltoztatásával lényegében 16 különböző méretű képpontot képes előállítani (ezeket akár egymásra is nyomtatja), ezzel egyenként szabályozva a pixelek intenzitását, denzitását. A végeredmény élesebb kép és lágyabb színátmenet lehet; a gyártó szerint ez a nyomtatási technológia „elvi szinten” 9600 dpi-s nyomtatási minőséget eredményez. A technológiának időközben egy ennek megfelelő, jól csengő nevet is adott a Konica Minolta marketingcsapata: a 600x600x4 dpi-s contone nyomtatást PhotoART-9600-nak keresztelték.

A nyomtatott kép minőségét tovább javítja a két képfeldolgozó processzorból álló Dual Azuma ASIC rendszer, mely újdonságként debütál a magicolor 5550 és 5570 színes lézernyomtatóknál. Ez az újítás a nyomaton belül igyekszik elkülöníteni egymástól a különböző nyomtatási beállításokat igénylő objektumokat (képek, grafikák, szövegek), így a rendszer képes a nyomtatóművet az optimális végeredmény érdekében finomhangolni.

A szolgáltatásválasztékot az új típusoknál kiterjesztett funkciójú PictBridge port teszi teljessé, így a nyomtató homlokzatán található USB csatlakozóhoz mostantól nem csak digitális fényképezőgépeket, hanem pendrive-okat is illeszthet a felhasználó. A nyomtatók ezekről az adathordozókról így a PC közbeiktatása nélkül nyomtathatnak PDF, JPEG és TIFF formátumú dokumentumokat, képeket.

A Konica Minolta két új nyomtatója, ahogy a nyomtatóművet, úgy a médiakezelést tekintve sem különbözik lényegesen egymástól. A standard papírtálcában alapesetben 500 lap tárolható, a kézi lapadagolóból további 100 nyersanyagot húzhat be a nyomtató, a kimeneti papírtálca kapacitása 250 lap. A hordozók mérete szabvány A4–B6-ig terjed, de lehetőség nyílik egyedi méretű printek, köztük bannerek – akár 1,2 méter hosszú reklámcsíkok – nyomtatására is. A magicolor 5550 és 5570 opciós kiegészítője lehet többek közt egy vagy két 500 lapos kiegészítő papírtálca, duplex egység, merevlemez, valamint a korábban is említett tűzős finisher. A szortírozási funkcióhoz mindenképpen meg kell venni a merevlemezt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • OKI C3450n - alap színes

    Az OKI Printing Solutions legújabb asztali LED-nyomtatója kisebb irodák számára hozza el a gyártótól megszokott minőséget és teljesítményt.

  • Kis nyomtató nagy tudással

    Kipróbáltuk az egyik legkisebb és legkönnyebb lézernyomtatónak kikiáltott Samsung CLP-310-et.

Előzmények

Hirdetés