Hirdetés

Nikon Coolpix P7800 – Coolpixius Maximus

Külvilág és ergonómia

Komoly géphez illően, elegáns fekete gúnyába bújtatva érkezik a Nikon Coolpix P7800, amely csúcskategóriához való tartozását összesen három vezérlőtárcsával és egy elektronikus keresővel igyekszik kihangsúlyozni. A kihajtható és elforgatható kijelző, a vakusaru és a külső mikrofon bemenete szintén a legfelső kompakt kategóriát jellemzi.

Már első kézbevételkor feltűnik, hogy a masina a vaskos, gumírozott markolatának és jól ívelt hüvelyktámaszának hála szinte beletapad a fotós kezébe. Nagyobb kezűeknek talán kissé kevés a hely a markolat és az optika között, de egy kis jóakarattal el lehet férni viszonylag kényelmesen. Az első számú funkciógomb pont a gyűrűsujj közelébe lett elhelyezve, ami könnyű és gyors elérést tesz lehetővé. Az elülső vezérlőtárcsa próbánk során meglepő módon a középső ujjunknak volt „kéznél”, így még a mutatóujjunkat sem kellett levenni a kioldóról, ha épp egy adott paraméteren változtatni támadt kedvünk.

A Nikon a P7800 megrajzolása során számtalan felhasználási területre gondolhatott, hiszen a fotómasina optikája kapott egy hagyományos szűrőmenetet és egy olyat, ami az optika tubusának talapzatára lett felvágva. Ez utóbbinak köszönhetően különféle konverterekkel és közgyűrűkkel lehet a P7800-at felszerelni (pl. távcsőhöz, mikroszkóphoz, spektívhez való illesztés végett).

A készülék a már említett mikrofonbemeneten kívül rendelkezik GPS, USB és HDMI aljzattal is. Míg utóbbi kettő a markolatba, egy kis csapóajtó mögé került, a GPS és a mikrofon a velük ellentétes oldalra, két különálló gumidugasz mögött található.

A gép hátoldalán két további vezérlőtárcsa, a gyorsmenü és az EVF/LCD közti váltásért felelős gomb látható a szokásos vezérlők mellett. Nagyon praktikus megoldás az elektronikus kereső, ami azonban nem rendelkezik szemérzékelővel. Aktiválni többféleképen lehet: vagy becsukjuk a kijelzőt és akkor automatikusan bekapcsol, vagy nyitott kijelző mellett megnyomjuk a váltógombot. Az EVF/LCD közti képváltás azonban meglehetően lassú, átlagosan 1,6 másodpercet mértünk. A külsőleg kicsi kukkoló azonban meglepően jó minőségű, hiszen pixelesedést, zajosodást nem tapasztaltunk. Képfrissítése azonban lehetne gyorsabb; még rendes fényviszonyok mellett is látni némi késlekedést, ha gyorsan mozgatjuk a fényképezőgépet (pl. svenkeléskor).

A készülék alján fém állványmenet található, amit a mérnökök azonban nem az optika középvonala alá helyeztek el, hanem az akkufedél felé. Ennek következtében állványra szerelve sem a memóriakártya, sem az akku nem cserélhető.

A P7800 tetőlemezén balról jobbra haladva a következő elemeket találjuk: a nem túl magasra nyíló beépített vakut, az EVF dudorát, a vakusarut, a mi ízlésünknek kissé túl könnyen járó módválasztó tárcsát, a bekapcsolót, a kioldót a zoomgyűrűvel, a kettes számú funkciógombot és az expozíciókorrekciót végző tárcsát.

A Nikon Coolpix P7800 nyomógombjai és tárcsái mind nagyon jó minőségűek, működésük is megfelelő. Egyedül a módválasztó tárcsa jár kicsit túl könnyedén, tehát hátizsákból kibányászva, fotózást megelőzően mindig ellenőrizzük, hogy megfelelő pozícióban van-e. A gyorsmenü és a kijelző/kereső közt váltó gomb fogásváltás nélkül nem érhető el, csak nagy(on nagy) kezűeknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés