Nikon 1 AW1 – egy igencsak strapabíró MILC

Hirdetés

Külvilág, ergonómia

Valószínűleg a Nikon 1 AW1 a legcsinosabb strapabíró fényképezőgép, amit valaha eddig építettek – a japán gyártó a klasszikus tégla vonalvezetést választotta, ami kifejezetten jól áll a víz-, por-, fagy- és ütésálló készüléknek. Külön piros pont jár tőlünk azért, hogy a formák nincsenek lekerekítve, hanem férfiasan szögletesek. Persze a külcsín érzékelése erősen szubjektív dolog, azonban van egy objektív módon megítélhető része is a dolognak: mégpedig az, mennyire stimmel az adott gép ergonómiája.

„Egy téglát mindig jó megfogni” – legalábbis így szól a kőműves bölcselet. De milyen igaz ez a kijelentés a fényképezőgépekre is! A Nikon 1 AW1 nagyon szépen belesimul a fotós tenyerébe, vastagsága ideális. A gép elején a kis markolatnak látszó, kiemelkedő fémcsíkban nagyon jól meg tud kapaszkodni középső ujjunk, a fogás biztonságát pedig növeli a hátoldalon kialakított, gumival bevont hüvelyktámasz.

A kioldó, a be-/kikapcsoló és a filmfelvételt indító nyomógomb mind kellemes méretű, de a többi kezelőszerv is kényelmesen kezelhető, igaz, ezek már nem túl nagyok. Vakusaru nincs, és elektronikus (vagy optikai) keresőt opcionálisan sem lehet csatlakoztatni a géphez. Cserébe legalább napsütésben is jól látható a kijelző képe, a beépített villanó pedig jól teszi a dolgát – víz alatt is.

A váz bal oldalán, egy vastag, jól szigetelt és duplán reteszelt ajtó mögött található a HDMI és az USB aljzat. A bajonett szigetelése (szürke szimering) már innen, ebből a nézetből is jól látszik, de kicsit később külön kitérünk majd rá.

A másik oldalon a nyakpánt vaskos felfogatója mellett (azaz inkább alatt) a külön megvásárolható markolat felfogató csavarja látszik, ami laposfejű csavarhúzóval lazítható ki, húzható meg.

A fotómasina alján, egy szintén vaskos felépítésű, duplareteszes csapóajtó mögött találjuk az akkumulátort és a memóriakártya foglalatát. A fém állványmenet a váz túlsó szélére került, így cseretalppal felszerelve is hozzáférhető marad az akku-memóriakártya páros.

A Nikon 1 AW1 a speciális, víz- és ütésálló objektívek mellett természetesen az összes CX formátumú lencserendszerrel kompatibilis, azonban – értelemszerűen – azokkal nem használható víz alatt vagy olyan környezetben, ahol csak a légmentesen zárt és megerősített tubusú optikákkal lehetne biztonságosan fotózni. A vízállóság érdekében az AW1 bajonettjét egy vastag, szürke színű gumigyűrűvel látták el a mérnökök, amely a szintén vízálló, speciális objektívek hátulján található peremre fekszik fel. Ennek bemutatásáról készítettünk egy kisfilmet.

Legfelül, a készülék tetőlemezén csupán három nyomógomb lett elhelyezve: a bekapcsoló, a kioldó és a videófelvételt indító. Tárcsákat ne is keressünk, azok a gép jellege és bevetési területe miatt nem lettek implementálva (a víz beszivárgásának veszélye túl nagy lett volna).

Kis érdekesség, hogy a beépített vakut, ha ujjunkkal lefogjuk, akár a plafonról való derítéshez is használhatjuk.

Elsőre a Nikon 1 AW1 egy teljesen automata kompakt masinának tűnik; kezelése kissé különbözik a többi Nikon 1 gépétől. Némi barátkozásra elengedhetetlenül szükségünk lesz az éles bevetés előtt, különben csak saját magunkat akadályoznánk fotózás közben. A kezelőszervek legfontosabbjait akár búvárkesztyűben is megfelelően lehet működtetni, de a nyomógombok a gép hátoldalán a szokásosnál nagyobb nyomóerőt igényelnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés