Hirdetés

Négy elit processzorhűtő

Hirdetés

Scythe Ninja Plus 2

Végül, de nem utolsósorban itt az alacsony légszállításhoz tervezett hűtők – legalábbis általunk – koronázatlan királya, a Scythe Ninja, annak is a második, kissé átdolgozott változata. Ez a ventilátorral együtt több mint 800 grammos jószág iskolapéldája a kategória okos tervezésének. Hatalmas fémfelületei vannak, melyeket mindenhol hőcsövek lyuggatnak, szám szerint hat U alakú darab. Lamelláit meglehetősen távolra helyezték el egymástól, ez a leghatékonyabb minimális légáramlatnál. Az eredeti modellhez képest jobban szétszórták a hőcsöveket, és vaskosabbak, bár nem annyira látványosak a lamellái.

Tovább fokozandó teljesítményét, a talapzat fölé egy kicsi, hagyományos bordácskát tettek.

A Plus utótagú Ninjákhoz jár ventilátor, amit természetesen a halk üzem jegyében terveztek meg. A Mugen 2-höz hasonlóan sok, ívelt lapátja van, de fordulatszáma még alacsonyabb. Percenként csak ezret jár, hangja minimális. Egy átlagos táp vagy két merevlemez minden gond nélkül túlharsogja.

Természetesen a Ninjának is kiválóan polírozott talapzata van.

Nálunk az alap Ninja 2 járt, amihez még nem adnak LGA1156 és LGA1366 felfogatót. Ilyen csak a Rev. B modellhez jár.

Kissé meredeknek tűnhet, hogy ezt a hatalmas vasdarabot egy olyan, gyorsoldós rendszerrel kell rögzíteni, amilyen a gyári LGA775 hűtőkhöz jár. Később kiderült, hogy nem is az erejével, hanem a felhelyezésével lesznek gondok. A terebélyes lamellák és méretes alaplapi hőleadók között nehezen sikerült lenyomni a zárakat. Amikor ezzel készen voltunk, azonnal eszünkbe jutott: hogy szedjük majd le? Csavarhúzóval felülről, rendeltetésszerűen eltekerni esélytelen, nem lehet megdicsérni a rögzítés tervezőit. Szerencsére némi vérveszteség árán azért sikerült lefeszegetni a böhömöt, amire a mérete révén inkább a Sumo név illik, nem a Ninja.

Feltéve az alaplapra talán mégsem a Sumo, hanem inkább a Pagoda elnevezés lenne a találó. Látványra a Ninja 2 sokkal tetszetősebb ventilátor nélkül, és bizony a kisebb teljesítményű processzorokkal így is megbirkózik. Csak legyen megfelelően kialakítva a ház szellőzése.

A ventilátor itt is alaposan belóg a memóriamodulok fölé.

Szemből, a ventilátor mögé rejtve már nem is tűnik olyan nagynak a Ninja.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Scythe Ninja Plus 2
Felszerelhető Socket 754 / 939 / 940 / AM2 / AM2+ / AM3, Socket 478, LGA775
Borda mérete 116 x 116 x 152 mm
Anyaga alumínium, nikkelezett rézalappal és hat hőcsővel
Tömege 820 gramm
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 1000 rpm
Gyártó weboldala www.scythe-eu.com
Termék weboldala Ninja Plus 2
bruttó fogyasztói ára 13 766 Ft
Megvásárolható Modding Computer Kft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés