Hirdetés

Napló: újabb Vodafone GPRS tapasztalatok!

Mi változott?

(Ugyan megpróbáltuk a Vodafone-t rábírni, hogy biztosítson számunkra egy tesztkészüléket GPRS internet előfizetéssel, de nem jártunk sikerrel. Óriási szerencse, hogy Den nevű olvasónk személyes tapasztalatokkal tudott szolgálni, sőt, egy cikksorozatot is vállalt a témával kapcsolatban! Fogadjátok hát szeretettel "naplójának" második részét!)

Közel két hét telt el naplóm előző bejegyzése óta, és ez alatt sok minden történt, így nem halogathattam tovább az ígért folytatást, klaviatúrát ragadtam. Már elöljáróban elmondhatom, hogy az elmúlt időszak kifejezetten kellemes volt, leszámítva a pocsék időjárást, és az azóta annak kapcsán eszkalálódott katasztrofális árvizet.

Hirdetés

Talán a legégetőbb kérdés, ami a potenciális előfizetőket érdekli, a kapcsolat minősége. Örömmel jelentem, hogy akit csak az előző cikkben leírt kapcsolódási nehézségek, és az lassú/ingadozó adatátvitel tartott vissza a szerződéskötéstől, az már készítheti is elő a pénzt.. előtte azonban célszerű végigolvasni a cikket, hátha adódnak még kellemetlen meglepetések.

A korábban említett rendkívül bosszantó jelenség, nevezetesen az hogy órákig lehetetlen volt becsatlakozni, teljességgel megszűnt, az átviteli sebesség is stabilizálódott. Ez olyan 30 kbps (kbit/sec, azaz durván 4 KB/másodperc) átlagban, ami ugyan egy 56 kbps-es modemnél érezhetően lassabb, de tökéletesen használható, és a "lassabb" érzés is inkább a magas pingekre vezethető vissza, mint az átvitel sebességére.

Egy aprócska de bosszantó hiba megmaradt, ez pedig a váratlan szakadás(ok sorozata), amin általában segít a telefon újraindítása, de sajnos nem mindig -- van, hogy utána is ugyanaz a helyzet. Emiatt talán még nem érdemes komolyan dühbe gurulni, ugyanis a vodafone a minap így fogalmazott levelében:

"(...) A SGSN központ egyik modul részegységében előforduló szoftver hiba időnként megszakítja a felépített adatkapcsolatot. A probléma megoldásán már dolgozik a beszállító cég, és saját mérnökeink is. Így a hibát napokon belül kijavítjuk, amit hamarosan Te is tapasztalhatsz a minőség további javulásán keresztül. (...)"

A dolog technikai részét nem nagyon értem, az utolsó mondat viszont a legrosszabb esetben is biztató.

Dial-Up, a megmentő

Egy másik probléma volt, hogy a soros port időnként lefagyott, amit a kapcsolat fizikai bontásával, esetleg a telefon újraindításával kellett orvosolni. Úgy tűnik, erre is van megoldás, mégpedig az, hogy létrehozunk egy dial-up kapcsolatot a Vodafone GPRS kapcsolatnak. Most biztos sokakban fölmerül a "hogyan?" kérdése. Nos, a prohardver! fóruma, kedvező élettani hatásai mellett ebben is segített. Egy NightLord nevű fórumtag osztotta meg velem a következő infó: az itt letölthető .inf állományra kell a telefon eredeti .inf fájlját kicserélni driver frissítés keretében, majd létre kell hozni egy új dial-up kapcsolatot a telefonnak, végül a telefonszámnak a *99***5# karakter-sorozatot érdemes megadni. Felhasználónév és jelszó nem kell.


Ugye ismerős?

Ezzel kész is a Vodafone-os dial-up kapcsolat, aminek több előnye is van a Connect Me-s verzióval szemben. Az egyik, hogy sokkal természetesebb így netezni (hiszen eddig is ezt használtuk analóg/ISDN modemjeinkhez), másrészt, ha megszakad a kapcsolat, akkor -- a Connect Me-vel ellentétben, -- rögtön felugrik az újracsatlakozás panel, és már lehet is visszakúszni a netre. Tán bolondság, de többünknek úgy tűnik, hogy így gyorsabb a betárcsázás és némileg az átvitel is.


Másfél óra, másfél mega...

A legfontosabbat a végére hagytam: ezzel a módszerrel megoszthatóvá válik a kapcsolat! Most valószínűleg sok, ADSL-hez szokott olvasó jót nevet, hogy egy ilyen lassú kapcsolatot minek még tovább osztani.. Természetesen nem azért, hogy egy fél lakótelep egyetlen GPRS "vezetéken" lógjon, sokkal inkább azért, mert sokan használják otthoni 2-3 gépüket hálózatban, és így bármelyik PC-ről kényelmesen elérhetik a netet, például driverfrissítés céljából.

Ezzel el is érkeztünk a következő, igen fontos kérdéshez: vajon alkalmas-e a Vodafone GPRS a letöltésre? A válaszom: kellő türelemmel igen. Persze, nem CD-nyi MP3 fájlokra, vagy 700 megás DivX-re kell itt gondolni, de a gép karbantartásához szükséges driverfrissítések és néhány megabájtos állományok letölthetőek komolyabb vérveszteség nélkül. Kipróbáltam az FTP-t is, Windows Commanderrel, és ha nem is egetverő teljesítménnyel, de működött. Különösen a feltöltés lassúcska, de a maximális 1.3 Kbps-t stabilan hozza. Szóval, aki például honlapját akarja karbantartani, megteheti (már ha nem egy Warez vagy egy internet-rádió site-ot üzemeltet..).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Zárszó: Vodafone GPRS internet teszt

    Három a magyar igazság, tartja a mondás - mi meg alkalmazkodunk, hiszen harmadszor ugrottunk neki a Vodafone átalánydíjas mobil internet-szolgáltatásának.

Előzmények

Hirdetés