Zárszó: Vodafone GPRS internet teszt

Vége a tesztidőszaknak

Újra jelentkezünk egy beszámolóval a Vodafone GPRS-internet szolgáltatásával kapcsolatban. Az első és a második cikkünk, az ingyenes, úgynevezett "tesztidőszakban" íródott, így az azokban vázolt kép nem volt véglegesnek tekinthető. A tesztidőszaknak vége, október 15-e óta keményen fizetni kell a szolgáltatásért. Lássuk mit kapunk a pénzünkért!

Az egyik legbosszantóbb jelenség a véletlenszerű vonalszakadás volt, de ez immár a múlté. A másik dolog, ami kikezdte az ember idegeit, hogy sokszor lehetetlenség volt bejelentkezni a hálózatba. Ezt a Vodafone azzal orvosolta, hogy minden cellában dedikált egy csatornát a GPRS szolgáltatásnak. Ez tüneti kezelésnek jó, bejelentkezni bármikor be tudunk, de ha sokan lógunk azon az egy szem csatornán, akkor értelemszerűen adatátvitelről szó sincs.

Hirdetés

Igen elkeserítő volt, hogy ha az ember be is csatlakozott sikeresen, a legtöbbször használhatatlanul lassú volt az adatátvitel, a hírek elolvasása is fél órákat vett igénybe. Ez sajnos nem szűnt meg a tesztidőszak végével sem teljesen, bár nyár vége felé csökkent az ilyen időszakok mennyisége, és legalább rendszer fedezhető fel benne. Kora este kezd rohamosan lassulni az átvitel, és 18 óra után általában a használhatóság határára csökken. Komoly internet függőnek kell lenni, hogy az ember ilyenkor is a gép mellett maradjon.

A felhasználók sajnos továbbra is belső ip címet kapnak és egy közös ip-n látszanak az internet felől. Ennek kellemetlen mellékhatása, hogy az azonnali üzenetküldő szolgáltatások nem, vagy megbízhatatlanul működnek. Az ICQ gyakorlatilag használhatatlan, az MSN Messenger szöveges kommunikációra használható, de gyakori hogy egy-egy üzenet kézbesíthetetlenként visszajön, illetve véletlenszerűen offline státusba vált az üzenő program, majd kis idő múlva újra bejelentkezik. A chatet a Trefort.hu-n próbáltuk, ami az online klienssel hibátlanul működött. Egyéb IRC klienssel is sikerült kapcsolódni, bár a pontos konfiguráláshoz nem volt lelkierőnk, úgyhogy ilyen programmal végül nem csevegtünk.

A levelezés jól működik, azt az "apróságot" leszámítva, hogy a Vodafone-nek még mindig nincs saját SMTP (levélküldő) szervere - ezt azonban megoldhatjuk az előző cikkben ismertetett, saját SMTP szerverrel, illetve a neten fellelhető szabadon használható szerverrel (pl.: smtp.eggdrop.hu).

Tanácsos leszoktatni ismerőseinket a vicces videofájlok, és szexkép Power Point bemutatók küldözgetéséről. Minket egészen a diliházig kergetett, amikor az ilyen megabájtos küldemények negyedórányi letöltés után az utolsó néhány százaléknál beragadtak, mert megszakadt a kapcsolat a pop3 szerverrel...

Egy érdekes és bosszantó jelenség, hogy a legtöbbször a Google kereső elérhetetlen, még akkor is, amikor az átviteli sebességgel egyébként semmi gond. Van, hogy a kezdőlapja bejön, de a keresendő szó beírása után hiába kattintunk a keresés gombra, semmi sem történik.

A folyamatos internetezés vs. akkumulátor-töltés problémáját, egy utángyártott, mini töltővel kombinált adatkábellel oldottuk meg, mely a megvétele óta tökéletesen funkcionál, az aksira gyakorolt negatív hatását egyelőre nem tapasztaltuk.

Összegezve a tapasztalatokat a szolgáltatás tulajdonképpen - figyelembe véve az árát és az elvben korlátlan hozzáférést, - működőnek tekinthető, átlagos felhasználásra, böngészésre, e-mail-ezésre és kisebb fájlok letöltésére kellő türelemmel és szabadidővel használható, de javasolni csak akkor tudjuk, ha nincs lehetőség másfajta internet elérésre.

Sajnos pont mobil internetezésre nem igazán alkalmas, megbízhatatlansága miatt. Aki bárhol hozzáférhető internetet akar, az általában azért szeretné, mert nem várhat, míg olyan helyre ér, ahol fix internet van. Tehát egy (jó) mobil elérésnek nemcsak bárhol, de bármikor hozzáférhetőnek és használhatónak kell lennie. A Vodafone GPRS internet egyelőre nem ilyen, és az elmúlt hónapok tapasztalatainak tükrében azt mondhatjuk, hogy egy darabig biztos nem is lesz.

Véleményünk szerint Vodafone GPRS-re az fizessen elő, aki elég türelmes, végképp nem rendelkezik más (megfizethető) Internet elérési lehetőséggel, és van benne egy kis kalandvágy. Ha mindez stimmel, még akkor se rohanjunk a boltba, előbb ellenőrizzük, hogy ahol használni szeretnénk a szolgáltatást, ott tényleg elérhető és használható minőségű, mert sajnos ez erősen területfüggő.

(Den)

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés