Napló: újabb Vodafone GPRS tapasztalatok!

Mi változott?

(Ugyan megpróbáltuk a Vodafone-t rábírni, hogy biztosítson számunkra egy tesztkészüléket GPRS internet előfizetéssel, de nem jártunk sikerrel. Óriási szerencse, hogy Den nevű olvasónk személyes tapasztalatokkal tudott szolgálni, sőt, egy cikksorozatot is vállalt a témával kapcsolatban! Fogadjátok hát szeretettel "naplójának" második részét!)

Közel két hét telt el naplóm előző bejegyzése óta, és ez alatt sok minden történt, így nem halogathattam tovább az ígért folytatást, klaviatúrát ragadtam. Már elöljáróban elmondhatom, hogy az elmúlt időszak kifejezetten kellemes volt, leszámítva a pocsék időjárást, és az azóta annak kapcsán eszkalálódott katasztrofális árvizet.

Talán a legégetőbb kérdés, ami a potenciális előfizetőket érdekli, a kapcsolat minősége. Örömmel jelentem, hogy akit csak az előző cikkben leírt kapcsolódási nehézségek, és az lassú/ingadozó adatátvitel tartott vissza a szerződéskötéstől, az már készítheti is elő a pénzt.. előtte azonban célszerű végigolvasni a cikket, hátha adódnak még kellemetlen meglepetések.

A korábban említett rendkívül bosszantó jelenség, nevezetesen az hogy órákig lehetetlen volt becsatlakozni, teljességgel megszűnt, az átviteli sebesség is stabilizálódott. Ez olyan 30 kbps (kbit/sec, azaz durván 4 KB/másodperc) átlagban, ami ugyan egy 56 kbps-es modemnél érezhetően lassabb, de tökéletesen használható, és a "lassabb" érzés is inkább a magas pingekre vezethető vissza, mint az átvitel sebességére.

Hirdetés

Egy aprócska de bosszantó hiba megmaradt, ez pedig a váratlan szakadás(ok sorozata), amin általában segít a telefon újraindítása, de sajnos nem mindig -- van, hogy utána is ugyanaz a helyzet. Emiatt talán még nem érdemes komolyan dühbe gurulni, ugyanis a vodafone a minap így fogalmazott levelében:

"(...) A SGSN központ egyik modul részegységében előforduló szoftver hiba időnként megszakítja a felépített adatkapcsolatot. A probléma megoldásán már dolgozik a beszállító cég, és saját mérnökeink is. Így a hibát napokon belül kijavítjuk, amit hamarosan Te is tapasztalhatsz a minőség további javulásán keresztül. (...)"

A dolog technikai részét nem nagyon értem, az utolsó mondat viszont a legrosszabb esetben is biztató.

Dial-Up, a megmentő

Egy másik probléma volt, hogy a soros port időnként lefagyott, amit a kapcsolat fizikai bontásával, esetleg a telefon újraindításával kellett orvosolni. Úgy tűnik, erre is van megoldás, mégpedig az, hogy létrehozunk egy dial-up kapcsolatot a Vodafone GPRS kapcsolatnak. Most biztos sokakban fölmerül a "hogyan?" kérdése. Nos, a prohardver! fóruma, kedvező élettani hatásai mellett ebben is segített. Egy NightLord nevű fórumtag osztotta meg velem a következő infó: az itt letölthető .inf állományra kell a telefon eredeti .inf fájlját kicserélni driver frissítés keretében, majd létre kell hozni egy új dial-up kapcsolatot a telefonnak, végül a telefonszámnak a *99***5# karakter-sorozatot érdemes megadni. Felhasználónév és jelszó nem kell.


Ugye ismerős?

Ezzel kész is a Vodafone-os dial-up kapcsolat, aminek több előnye is van a Connect Me-s verzióval szemben. Az egyik, hogy sokkal természetesebb így netezni (hiszen eddig is ezt használtuk analóg/ISDN modemjeinkhez), másrészt, ha megszakad a kapcsolat, akkor -- a Connect Me-vel ellentétben, -- rögtön felugrik az újracsatlakozás panel, és már lehet is visszakúszni a netre. Tán bolondság, de többünknek úgy tűnik, hogy így gyorsabb a betárcsázás és némileg az átvitel is.


Másfél óra, másfél mega...

A legfontosabbat a végére hagytam: ezzel a módszerrel megoszthatóvá válik a kapcsolat! Most valószínűleg sok, ADSL-hez szokott olvasó jót nevet, hogy egy ilyen lassú kapcsolatot minek még tovább osztani.. Természetesen nem azért, hogy egy fél lakótelep egyetlen GPRS "vezetéken" lógjon, sokkal inkább azért, mert sokan használják otthoni 2-3 gépüket hálózatban, és így bármelyik PC-ről kényelmesen elérhetik a netet, például driverfrissítés céljából.

Ezzel el is érkeztünk a következő, igen fontos kérdéshez: vajon alkalmas-e a Vodafone GPRS a letöltésre? A válaszom: kellő türelemmel igen. Persze, nem CD-nyi MP3 fájlokra, vagy 700 megás DivX-re kell itt gondolni, de a gép karbantartásához szükséges driverfrissítések és néhány megabájtos állományok letölthetőek komolyabb vérveszteség nélkül. Kipróbáltam az FTP-t is, Windows Commanderrel, és ha nem is egetverő teljesítménnyel, de működött. Különösen a feltöltés lassúcska, de a maximális 1.3 Kbps-t stabilan hozza. Szóval, aki például honlapját akarja karbantartani, megteheti (már ha nem egy Warez vagy egy internet-rádió site-ot üzemeltet..).

Email, ICQ, IRC, stb.

E-mail küldés -- semmi gond!

Másik komoly hiányosság volt, hogy nem lehetett a Vodafone hálózatán keresztül e-mailt küldeni. Ennek egyetlen oka, hogy a Vodafone egyelőre nem üzemeltet SMTP szervert. Ígéretük szerint ez a helyzet a közeljövőben megváltozik, de ez minket, halandókat (= már "bepalizott" ügyfeleket) nem boldogít, addig is használnunk kell a szolgáltatást. Nincs mit tenni, fel kell állítani egy saját mail szervert. Ez elsőre ijesztően hangzik, de szerencsére nem olyan bonyolult feladat. Tulajdonképpen egy kis, háttérben futó programról van szó, amit elég egyszerű konfigurálni.

Az én választásom az ArGoSoft Mail Server-re esett, de van még rengeteg. Ez egy kisméretű (1.16 MB-os) freeware programocska, így GPRS-szel is gyorsan letölthető a www.argosoft.com webhelyről. Installálása szintén nem egy nagy was-ist-das. Ezután jön a konfigurálás: Miután elindítotjuk a programot, az a háttérben fut, jelenléte a jobb alsó sarok tálcáján elhelyezkedő kis ikonból látszik.


ArGoSoft Mail Server

Erre jobb gombbal kattintva válasszuk ki az options menüpontot! A megjelenő options panelen látunk egy DNS Server feliratot, mellette egy üres mezővel és két gombbal. Ez egy fontos adat, ugyanis a DNS szerveren keresztül fogja szerverünk megtalálni a címzettek mail szervereit. A vodafone DNS szerverének IP címét úgy kaphatjuk meg legegyszerűbben, hogy a piros pipára kattintunk, erre a cím beíródik az üres mezőbe. Ha a dolog mégsem működne, a kérdőjelre kattintva kapunk segítséget a szükséges IP megszerzéséhez. Alatta beállíthatjuk, hogy a Windows indításakor betöltődjön-e a szerver, és automatikusam működésbe lépjen-e. A következő csekboksz nagyon fontos: Allow Relay. Ezt mindenképp be kell jelölni, hogy levelet tudjunk küldeni. A legalul található Local Host mezőbe pedig írjuk be a gépünk nevét.


Mail Server - General Options

Amivel még foglalkozni kell, az az SMTP Authentication fül. Tegyünk pipát az Enable SMTP Authentication négyzetbe, és adjunk meg egy nevet és jelszót. Ez akadályozza meg hogy open relay legyünk, azaz, hogy frissen telepített szerverünkön keresztül spammelhessenek idegenek. A levelező programban most már a szokásos módon kell az SMTP szerverhez a saját gép, valamint a frissen megadott felhasználónevet és jelszót beírni. Voilá, kész vagyunk!


3.. 2.. 1..

ICQ, IRC

Más kommunikációs lehetőségeket is ki akartam próbálni. Sajnos az ICQ-t még nem volt alkalmam, úgyhogy ez a következő cikkre marad. A Windows Messenger-t viszont sikerrel használtam, egyelőre csak kommunikációra, így a fájl átvitel, remote desktop, hangátvitel szintén a következő cikkre marad. Sikerrel használtam viszont az IRC-t, konkrétan a trefort.net chatet, mind a saját kliensükkel, mind a mIRC nevű programmal, bár ez utóbbi konfigurálásához nem volt hangulatom, úgyhogy megelégedtem azzal hogy a kapcsolatfelvétel sikerült.

Kábelek

Sajnos telefonkellékek terén még nem sikerült a fizikai tesztelésig eljutnom, de azt már biztosan állíthatom, hogy a legjobb megoldás a "tölteni vagy netezni" dilemma feloldására az eredeti Ericsson adatkábel, konkrétan a DRS-10 vagy DRS-11. Ezeken kívül jó lenne még az eredeti Ericsson CDS-11 asztali állvány, amihez csatlakoztatható tápkábel és adatkábel is (a gyártó honlapja szerint), de nekem nem sikerült megvásárolható példányt találnom. Alternatíva lehet még például a www.gsmkabelek.com -on beszerezhető mini hálózati töltővel kombinált adatkábel, melynek ára kb. a DRS-11 kábelével megegyező.

Számomra érthetetlen, hogy a Vodafone miért nem az eredeti Ericsson kábelt adja a telefonhoz ajándékba (ehelyett az után-gyártott vacak helyett, ami nem egy komoly minőség, nekem az egyik rögzítő-fül már le is tört)! A Vodafone által forgalmazott utángyártott soros adatkábelek úgy 3500 forintba kerülnek, az eredeti 8500-ba. Adná 5000 forinttal drágábban a telefont, eredeti kábellel, és akkor mindenki jól járna. A cégnek nem kerülne többe, mi meg megspórolnánk az utánajárást és a "bóvlizást", ugyanakkor minőségi, sokoldalú eszközt kapnánk.

Summa, és egy komoly probléma

Tehát röviden összegezve. A szolgáltatás ugrásszerűen javult, jelenleg majdnem tökéletesen helyettesíti az analóg modemes kapcsolatot, pedig még mindig az ingyenes időszakban vagyunk. A tendenciát látva (és továbbra is feltételezve) úgy gondolom, hogy mire a szolgáltatásért fizetni kell (bruttó 3150 Ft/hó), addigra tökéletes lesz, nyugodtan rábízhatja magát bárki a modemes előfizetése helyett. Jelenleg már merem ajánlani azoknak az előfizetést, akik hajlandóak némi toleranciával kezelni az átmeneti apróbb hibákat, és esetleg -- a biztonság kedvéért -- fönn tudnak tartani egy kedvezményes modemes előfizetést is. Aki notebookot használ, nézze meg hogy van-e a gépén soros port, és ha nincs, kalkuláljon be rögtön kb. 7000 forint plusz költséget az USB kábelre.

Sajnos semmi sem tökéletes, a Voda-GPRS legkevésbé. Több panasszal találkoztam a fórumon, és máshol is olvastam, hogy nem tökéletes a Vodafone lefedettsége, és sokan jártak úgy, hogy ott, ahol használni akarták a GPRS-t, nem is volt elérhető a szolgáltatás. Magam is tapasztaltam utazásaim során, hogy bizony néhol eltűnik a kijelzőről a GPRS-t jelző kis fekete háromszög. Ezért bárki, aki elő akar fizetni, győződjön meg még szerződéskötés előtt, hogy ahol használni akara az elérést, ezt meg is tudja tenni (van-e GPRS lefedettség)! Ugyanis, ha megvan a szerződés, már nagyon drága dolog a boltot visszacsinálni, kb. 40 ezer forint!

(Den)

Hirdetés

Azóta történt

  • Zárszó: Vodafone GPRS internet teszt

    Három a magyar igazság, tartja a mondás - mi meg alkalmazkodunk, hiszen harmadszor ugrottunk neki a Vodafone átalánydíjas mobil internet-szolgáltatásának.

Előzmények

Hirdetés