Hirdetés

MSI 875P Neo-FISR

Az MSI megoldása

Az MSI-t nem kell különösebben bemutatnunk, a világ második legnagyobb alaplapgyártója, termékpalettáján szinte az összes létező chipsetre épülő alaplap megtalálható. A 875P Neo-FISR – amint az nevéből is kikövetkeztethető – az Intel 875P chipkészletére épül, mely jelenleg a legfejlettebb Socket 478-as chipsetnek számít. Az alaplap bemutatása előtt elevenítsük fel, hogy a 875P és a 865PE miben is tér el egymástól.

Hirdetés

Intel PAT - Performance Acceleration Technology

Az Intel jelenleg leggyorsabb Socket 478-as chipsete az i875P, azaz Canterwood kisebbik "testvérétől", az i865PE-től (Springdale) az ECC memória támogatásában és a PAT meglétében különbözik. Mi is a PAT? A PAT az i875P MCH (Memory Controller Hub) egyfajta optimalizációja, amely az adatok útját rövidíti le a processzor és a memória között. Az optimalizált útvonal az eredetihez képest (amely az i865PE-ben van) néhány lépéssel rövidebb, egészen pontosan két órajelnyi késleltetési időt nyerünk vele ciklusonként. Az Intel állítása szerint e megoldás átlagosan 5%-kal gyorsítja a rendszert. A PAT csak és kizárólag a 800 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Intel Pentium 4 processzorok és kétcsatornás DDR együttes használatakor aktív.

MSI 875P Neo-FISR (PCB 2.0) specifikációk

 

Alaplap MSI 875P Neo-FISR (PCB 2.0)
Processzortámogatás - Intel Pentium 4 Processzorok Hyper-Threading-támogatással - 800 MHz/533 MHz rendszerbusszal
- Intel Pentium 4 Northwood processzorok - 533 MHz/400 MHz rendszerbusszal
- Intel Celeron Northwood processzorok - 400 MHz rendszerbusszal
Foglalat típusa - Socket 478
Lapkakészlet - Intel 875P chipset - Intel 82875P Memory Controller Hub (MCH)
- Intel 82801EB I/O Controller Hub (ICH5R)
Memória - Maximum 4 GB DDR400/DDR333/DDR266
- Dual-Channel DDR400-támogatás
Bővítőfoglalatok - Egy AGP 8x (csak 1,5V!)
- Öt PCI-foglalat
Parallel ATA / RAID - Két UltraATA 100/66/33 csatlakozó - Intel ICH5R
Serial ATA / RAID - Két SATA-150 csatlakozó (RAID 0 és 1) - Intel ICH5R
Integrált audio - 7.1 csatornás AC'97 hangkodek - Realtek ALC850
Integrált hálózati vezérlő - Intel 82547EI CSA - Full Duplex Gigabites LAN
Firewire (IEEE1394) - VIA VT6306 - két port
USB 2.0/1.1 - Nyolc port (hat kivezetve)
BIOS - AMI BIOS
Méretek - ATX szabvány
- 305 mm x 244 mm
Gyártó honlapja
Termék honlapja
- Micro-Star International
- MSI 875P Neo-FISR (PCB 2.0)

A termék típusjelzésében található 875P Neo-FISR mögötti PCB 2.0 jelzés arra utal, hogy az alaplap már megfelel az új, 0,09 mikronos gyártástechnológiával készülő Prescott magos Pentium 4 processzorok tápfeszültség-igényeinek is – ezek szerint az első revízió még nem volt képes fogadni az újabb chipeket.

Az MSI lap egy designosnak ható, mindenféle csilivilit nélkülöző metálkék dobozban található, amely a szokásos alaplapdobozoknál valamivel nagyobb. A csomagoláson az alaplap alapvető szolgáltatásai szép sorban fel vannak tüntetve, ezek között külön ki van emelve a CoreCell chip, a DOT (melyről később szólunk) és a Prescott-támogatás. Az alaplapot a tesztelés előtt kipróbáltuk egy Prescott processzorral is, természetesen hibátlanul és stabilan működött vele.


Katt a nagyításhoz...

Az ATX előírásainak pontosan megfelelő 30,5 x 24,4 cm-es nyák piros színű, ami nem túl meglepő, hiszen egy MSI alaplapról van szó. A processzorfoglalat mellett sorakozó kondenzátorok nyújtotta stabilitásérzet és a négyfázisú feszültségregulátor biztosít minket afelől, hogy az alaplap a Prescott processzorokkal is meg tud birkózni. A 90 fokkal elforgatott processzorfoglalathoz igencsak közel került a kisebbik, 4 pines +12 V-os tápcsatlakozó, melyből a tápcsati ugyan könnyen kipattintható, de a kondenzátorok épségére ügyelni kell. A kétszer két memóriafoglalat a kétcsatornás memóriavezérlővel felszerelt chipsetekre épülő alaplapok esetében szokásos látvány, az MSI azonban a páros számú memóriamodulok elhelyezését megkönnyítendő a memóriafoglalat-párokat (csatornákat) zöld- és lila színnel különítette el egymástól, ráadásul a nyákon is feltüntette, hogy a zöld az egyes, míg a lila a kettes memóriacsatorna. A memóriafoglalatok mellett találhatóak az IDE-csatlakozók, közvetlenül a floppy- és tápcsatlakozók mellett. A tápcsatlakozó ugyan a szellőzés szempontjából jó helyre került, a floppykábellel még meggyűlhet a bajunk. Ezen felül a számítógépházakban a merevlemezeket sok esetben éppen az IDE-csatlakozók szintjén szoktuk tartani, ami a kábelezés műveletének szempontjából nem túl szerencsés. A memóriafoglalatok alatt található a CoreCell chip is, melyről később szólunk. A piros AGP-foglalat a nyákba szinte beleolvad, ezenfelül öt PCI-bővítőhelyet találunk az alaplapon, melyek egyet kivéve fehér színűek, az ötödik narancssárga (hogy miért, az titok számunkra). A PCI-foglalatok alatt találjuk meg az USB-kivezetéseket, mellettük pedig a CD-IN csatlakozót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés