Hirdetés

Soltek: lila ruhás Canterwood

Bemutatkozás

A Soltek mindig képes meglepetést okozni, felhívni magára a figyelmet. Így történt ez most is, ugyanis hosszas késlekedés után végre a hazánkban jól ismert tajvani gyártó is kiadta saját, Canterwood chipsetre épülő megoldását, az SL-87CW-FL-t. A lap a konkurensekhez képest későn jelent meg a piacon, ám a specifikációk alapján ígéretesnek tűnik, és újabb alternatívát jelenthet a Pentium 4-es rendszerükből maximális teljesítményt kifacsarni szándékozó vevőréteg számára. A Soltek megoldásai általában főként küllemükben különböznek a versenytársakéitól, hiszen a mára már sokszor unalmasnak ható barna és zöld nyákra épülő alaplapok között mindig feltűnik egy-egy, az extrémebb ízlésvilág felé szívesen kacsingató vevőréteg számára ideális választásnak tűnő Soltek-alaplap. Az SL-87CW-FL is ilyen. A termék bemutatása előtt elsőként idézzük fel a Canterwood és a Springdale chipsetek közötti különbségeket.

Intel PAT - Performance Acceleration Technology

Az Intel jelenleg leggyorsabb chipsete az i875P, azaz Canterwood kisebbik "testvérétől", az i865PE-től (Springdale) az ECC memória támogatásában és a PAT meglétében különbözik. Mi is a PAT? A PAT az i875P MCH (Memory Controller Hub) egyfajta optimalizációja, amely az adatok útját rövidíti le a processzor és a memória között. Az optimalizált útvonal az eredetihez képest (amely az i865PE-ben van) néhány lépéssel rövidebb, egészen pontosan két órajelnyi késleltetési időt nyerünk vele ciklusonként. Az Intel állítása szerint e megoldás átlagosan 5%-kal gyorsítja a rendszert. A PAT csak és kizárólag a 800 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Intel Pentium 4 processzorok és kétcsatornás DDR együttes használatakor aktív.

Soltek SL-87CW-FL specifikációk

 

Alaplap Soltek SL-87CW-FL
Processzortámogatás - Intel® Pentium 4 Processzorok Hyper-Threading Technology támogatással - 800 MHz/533 MHz rendszerbusszal
- Intel Pentium 4 Northwood processzorok - 533 MHz/400 MHz rendszerbusszal
- Intel Celeron Northwood processzorok - 400 MHz rendszerbusszal
Foglalat típusa - Socket 478
Lapkakészlet - Intel 875P chipset - Intel 82875P Memory Controller Hub (MCH)
- Intel 82801EB I/O Controller Hub (ICH5R)
Memória - Maximum 4 GB DDR400/DDR333/DDR266
- Dual-Channel DDR400 támogatás
Bővítőfoglalatok - Egy AGP 8x (csak 1,5V!)
- Öt PCI-foglalat
Parallel ATA / RAID - Két UltraATA 100/66/33 csatlakozó - Intel ICH5R
- Plusz egy PATA-csatlakozó - Promise PDC20376
Serial ATA / RAID - Két SATA-150 csatlakozó (RAID 0 és 1)- Intel ICH5R
- Két SATA-150 csatlakozó (RAID 0 és 1) - Promise PDC20376
Integrált audio - Hatcsatornás AC'97 hangkodek - Realtek ALC650
Integrált hálózati vezérlő - Intel 82547EI CSA - Full Duplex Gigabites LAN
Firewire (IEEE1394) - Agere FW323-06 PHY - két port
USB 2.0/1.1 - Nyolc port
BIOS - AMI BIOS
- SmartDoc. Anti-burning Shield
- Redstorm(2) Overclocking Technology
Méretek - ATX szabvány
- 305 mm x 244 mm
Gyártó honlap
Termék honlap
- Soltek
- Soltek SL-87CW-FL

A specifikációk alapján egy extrákban igencsak bővelkedő alaplappal állunk szemben. Lássuk hát magát a terméket, elsőként pedig a csomagolást!

Az SL-87CW-FL dobozával a Soltek ismét nem hazudtolta meg önmagát, a fémesen csillogó robotfej, mint mindig, most is megtalálható a termék csomagolásán. A milkalila színű dobozolás sejtetni engedi a benne rejlő alaplap színét is, míg a feliratok alapján nem egyértelműsíthető, hogy most egy Springdale vagy egy Canterwood chipsetes alaplapot fogunk a kezünkben, mindössze a doboz szélén egy kis fehér matrica árulja ezt el. A specifikációk felett a gyártó kiemeli, hogy ez az alaplap már "Prescott és P4EE ready", tehát képes fogadni ezeket a processzorokat.


Katt a nagyításhoz!

Íme maga az alaplap. Aki szereti a Milka csokoládét, az minden bizonnyal szeretni fogja a Soltek alaplapját is. Az összes alkatrész lila nyákon terül el. Láttunk már hasonló megoldást a Soltek műhelyéből kikerülni, igaz az citromsárga volt, és nForce2-es (Soltek Golden Flame nForce2 teszt). Az SL-87CW-FL-en – ahogyan azt már megszokhattuk a 865-ös és 875-ös lapok esetében – 2 x 2 DIMM-foglalatot találunk, melyekbe a chipsetnek köszönhetően maximálisan 4 GB DDR400-as memóriát pakolhatunk bele. Az AGP-foglalat alatt öt PCI-bővítőhelyet találunk, melyből egy azonnal használhatatlanná válik, amint videokártyát passzintunk a gépünkbe. Szemmel látható, hogy az AGP- és memóriafoglalatok az IDE-csatlakozókkal egyetemben kissé közel kerültek egymáshoz, ami okozhat még kellemetlen meglepetéseket a számítógép összeszerelése során. A nagy tápcsatlakozó szerintünk jó helyre került, míg a négy pines, +12 V-os kis tápcsatlakozó szintén jó helyre került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Intel 925X: a holnap markában

    Az Intel ma bejelentett lapkakészletei a DDR2 és a PCI Express bűvöletében fogantak.<!-- Bemutatjuk, hogy mire is képesek ezek az új technológiák a gyakorlatban. -->

  • MSI 875P Neo-FISR

    875P - Canterwood. Az örökzöld chipset most egy MSI lapról köszön vissza.

Előzmények

Hirdetés