Hirdetés

Mit tud az új USB 3.1 szabvány?

UBS 3.1 és Type-C csatlakozó

Kétség nem fér hozzá, hogy az utóbbi évek legsikeresebb adatátviteli szabványa az USB. Nagy-nagy örömünkre, az egyszerűség mellett kifejezetten gyors adatátvitelt is biztosító USB 3.0 a megjelenése óta eltelt, idestova öt évben teljesen meghódította a számítógépeket. Ma már a legolcsóbb alaplapokon és notebookokon is ott mosolyog az 5 Gbps-os elvi csúcssebességre képes, kék belsejű csatlakozó, ami 300 MB/s fölötti valós átviteli tempóra képes, így túlteljesíti minden külső merevlemez vagy pendrive tudását, csak a leggyorsabb SSD-k számára jelenthet szűk keresztmetszetet.

És ha már valaminél tetőzött az adatátviteli szabvány sebessége, akkor bizony váltani kell! Még 2013-ban jelentették be, illetve vált gyártásra késszé a legújabb, USB 3.1-es szabvány, de csak az utóbbi hónapokban kezd elterjedni, jellemzően az elit alaplapokon. Elnevezés kapcsán az USB 3.1-et SuperSpeed+ névvel illetik, illetve USB 3.1 Gen 2-ként is hivatkoznak rá, míg az USB 3.0 többnyire plusz nélkül, SuperSpeed névvel szerepel, de az USB 3.1 Gen 1 is előkerül időnként.

Hirdetés

Az új szabvány kétszeres, 10 Gbps-os elvi csúcssebességre képes, ráadásul csökkent a valós adat és az annak célba juttatását segítő kódolás aránya is. Korábban 8 bit adatot 10 bites csomagban küldtek tovább, tehát a teljes nyers átvitel 20%-a nem tartalmazott valós információt. Most viszont a PCI Express 3.0-hoz hasonlóan 128 bites adatrészekből 132 bites csomagok készülnek, tehát a fölösleg immár csak 3%, ezáltal az extra kódolást leválasztva nem kétszeres, hanem körülbelül 2,4-szeres a tényleges adatátviteli gyorsulás.

Csatlakozók terén az alap USB 3.1 aljzat és micro változata is fizikailag kompatibilis az USB 3.0-val, így visszafelé az USB 2.0-val és a szabvány alacsonyabb verzióival, tehát egy USB 2.0 kábellel beköthetőek a 3.1-es (és 3.0-s) eszközök is. Ha minden igaz, a teljes 10 Gbps-os sebesség csak kimondottan USB 3.1 kábellel lesz elérhető, bár felmerült az is, hogy az USB 3.0 szintén jó a dupla tempóhoz.

Ennél viszont sokkal érdekesebb az USB 3.1-hez nem szorosan kapcsolódó, hanem inkább mellette, a jövőbeli lehetőségeket figyelembe véve kifejlesztett USB Type-C csatlakozó. Végre-valahára megoldja azt a bosszantó problémát, amivel megszületése óta küzd az USB, hogy fejjel lefelé nem lehet bedugni, és jó eséllyel véget vet a vezetékek végén lévő különböző USB csatlakozóknak is (A, B, mini, micro stb.). Ráadásul a Type-C meglehetősen kicsi, alig nagyobb a micro USB 2.0-nál, így ráfér a tabletekre, de akár a mobiltelefonokra, sőt okosórákra is.


Balról: micro HDMI, USB Type-C, microSD kártyaolvasó

További előnye, hogy míg az alap USB 3.1 továbbra is csak 5 volton 0,9 ampert tud leadni, addig a Type-C 5 volton 1,5, sőt 3,0 amper leadására is képes, ami 7,5-15 wattot jelent, így telefon gyorstöltéshez jól jöhet. Nem mellesleg támogatja az USB Power Delivery szabványt is, ami 12 és 20 voltos feszültségen akár 60, sőt 100 wattot is leadhat, így a Type-C csatlakozó a jövőben már nem csak telefonok és tabletek, hanem notebookok töltésére is alkalmas lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés