Végleges az új USB-csatlakozó: leszámolnak csatlakozók és kábelek forgatásával

Régóta lehet tudni, hogy az USB-szabványért felelős USB-IF már javában dolgozik egy új USB-csatlakozón, az USB Type-C-n (azaz C-típusú csatlakozó), és emellett több szabvány is készen van, amelyek támogatására is készülnek. Ez utóbbiak között van a komolyabb teljesítményfelvételű eszközöket kiszolgáló, akár 100 watt közvetítésére képes USB Power Delivery, illetve a 10 Gbps átviteli tempóra képes USB 3.1 is. Ezek előnyeiből az új típusú csatlakozó is képes profitálni, tehát röviden összefoglalva az új megoldás támogatja a 10 Gbps, azaz SuperSpeed+ tempóját, illetve akár 100 wattig is skálázható az átvihető teljesítmény, így komolyabb eszközök tápellátása is megoldható – a foglalat 5 A-ig terhelhető, a standard kábel pedig 3 A-re képes.


[+]

A legfontosabb újdonság mégis a csatlakozó és aljzat formájának és kialakításának megváltozása, ami sok bosszúságtól kíméli meg a jövőben a gyártókat és a felhasználókat egyaránt. Az új konnektor ~8,4 x 2,6 milliméteres méretével ugyanis nagyjából USB 2.0 Micro-B (aka 2.0-s micro USB) csatlakozó méretével egyezik meg, átviteli teljesítmény terén viszont többet nyújt, így a rendelkezésre álló hellyel csínján bánó okostelefon- és tabletgyártók a jövőben megszabadulhatnak a helypazarló USB 3.0 Micro-B (micro USB 3.0) csatlakozótól, ami a tervezésnél eddig is sok bosszúságot okozott – és ami miatt szinte alig-alig használták, a teljesítmény rovására.

USB Type-C kábel (felül): mindkét végén egyforma, kisméretű csatlakozó
USB Type-C kábel (felül): mindkét végén egyforma, kisméretű csatlakozó

A kisebb csatlakozó nem csak a gyártóknak, de a felhasználóknak is nagy könnyebbség lesz, akik számára további előny, hogy felszámolták a csatlakozó és a kábel "orientációját". Ezzel megszűnik az USB eddigi legnagyobb hátránya, hogy az USB-kábelnek csak az egyik végét, és a végén lévő csatlakozót csak egyféleképpen lehet az aljzatba illeszteni: mostantól tehát a vége a kábelek forgatásának és a fordítva beleerőszakolt csatlakozók korának! Az USB-IF leírása szerint szerint az új USB-foglalat mérete elég kicsi ahhoz, hogy az okos eszközökön előnyös legyen a használata, ugyanakkor asztali PC-k és notebookok estében, ahol egyébként akár dokkolók csatlakozójaként is jó szolgálatot tehet, strapabíróság terén is megállja a helyét – elméletileg 10 000 csatlakoztatást és szétválasztást is kibír .

USB Type-C aljzat
USB Type-C aljzat

Az USB-IF a C-típusú csatlakozót egy a jövőre is felkészített, töltőteljesítmény tekintetében skálázható, egykábeles, egységes megoldásnak szánja, ami azt jelenti, hogy az összes jelenleg létező (nem kevés) USB-csatlakozót és -aljzatot leválthatja a távoli jövőben, tehát egy nagyobb reform elé nézünk – ám első körben valószínűleg a jelenlegi megoldások mellett fog felbukkanni, már ahol erre van elegendő hely. Tekintettel arra, hogy az új csatlakozó fizikailag nem passzol a forgalomban lévő eszközökhöz, a kompatibilitást egy elhanyagolható összegű "passzív átalakítóval" oldották meg, így nem kell a régi eszközök használatáról lemondani.

Az új USB-vel kapcsolatosan már csak egy nyitott kérdés marad: melyek lesznek azok az eszközök (és mikor), ahol először találkozhatunk az új szabványú csatlakozóval? Vélhetően a válaszra a jövő év elejéig várni kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés