Hirdetés

Mesh olcsóbban? FritzRepeater 3000 tesztje

Egy jó mesh hálózatot nem olcsó kiépíteni, de ha már van egy jó routerünk, érdemes lehet egy repeaterrel bővíteni.

Bevezetés, külső

Napjaink egyik divatos otthoni hálózati megoldása a mesh. Nincs miért csodálkozni ezen, hiszen a WLAN-nal kapcsolatos két fő panaszra – a laikusok számára nehézkes beállításra és sokszor megoldhatatlannak tűnő lefedettségi gondokra – egyaránt megoldást kínál. Bár a tipikus magyar lakásméret kevésbé teszi elengedhetetlennek használatát, azért már egy 70-80 négyzetméteres lakásban is előfordulhat, hogy legalább még egy adóegységre szükség lenne ahhoz, hogy az összes helyiség összes pontjában kielégítő sebességgel férjünk hozzá az internethez. Ha most készül a hálózat, akkor erre a célra persze ott vannak a mesh szettek két node-os változatai, ha viszont már van a lakásban egy elég jó minőségű router, akkor általában sokkal olcsóbb ezt egy megfelelő repeaterrel kiegészíteni a lefedettség növelésének érdekében.

Hirdetés

A repeaterek, jelismétlők telepítése korábban nem feltétlenül volt a legbarátságosabb folyamat, ráadásul a nem megfelelő router-repeater párosítás kapásból felezte a sávszélességet is, hiszen ugyanazon csatornán ment egyszerre az adó és a vevő. Az ideális az, ha a router és a jelismétlő is egyazon cégtől származik. Jelen tesztünk alanya, az AVM FritzRepeater 3000 a németek csúcsmodellje, és azt ígéri, hogy a megfelelő routerekkel párosítva egy csúcskategóriás mesh hálózat tudását kínálja majd, bonyolult konfiguráció nélkül.

Dizájn

Az AVM FritzRepeater termékvonalából elég látványosan lóg ki ez az új modell: a többi változat apróbb, konnektorba dugható eszköz, ezzel szemben a 3000-es a cég apró LTE-s routerének, a 6820-nak a formáját követi, és adapterével a konnektortól távolabb is elhelyezhető. Ráadásul nem is apróságról van szó, 184 x 136 x 88 mm-es méretével nem lesz könnyű elrejteni, ami persze nem is baj, hiszen a polc mögül lényegesen alacsonyabb hatékonysággal tudja szórni a rádiójeleket, mint valami láthatóbb pozícióból. Szerencsére nem probléma, ha látszik, mert a készülék jól néz ki, igényes és nem világít, mint egy karácsonyfa, színvilága az AVM utóbbi időben megszokott fényes fehér és vörös kombinációját követi.


[+]

A készülék előlapján két visszajelző LED és a kapcsolatot WPS-sel automatikusan létrehozó gomb található. A LED-ek közül az alsó „csík” fix zöld színnel jelzi az élő kapcsolatot, míg a felső a kapcsolat minőségét mutatja: ha minden rendben, akkor zölden világít, ha gyenge a jel, akkor pedig sárgán.


[+]

Modern és igencsak drága jelismétlőről lévén szó, a FritzRepeater hátoldala sem üres, itt két Gigabit Ethernet portot találunk, melyek több funkcióval is bírnak. Alapértelmezésben a repeater és a router WLAN kapcsolaton kommunikál, ilyenkor ez a két LAN port lehetővé teszi két vezetékes eszköz csatlakoztatását a hálózathoz.


[+]

A másik lehetőség akkor kerül elő, ha módunk van a router és a repeater között vezetékes kapcsolatot kiépíteni, ilyenkor ugyanis ez funkcionál majd backhaul csatornaként, a FritzRepeater 3000 pedig egy sokat tudó hozzáférési pont szerepét veszi fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AVM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés