Interjú: Loop, a magyar fejlesztésű moduláris tv

Loop: A koncepció

A közelmúltban érdekes hírek láttak napvilágot egy különleges magyarországi kezdeményezésről, amelynek célja a televízió és a televíziózás jelenlegi formájának megváltoztatása. Mi is beszámoltunk már röviden a Loop névre hallgató projektről, de mindenképp szerettünk volna még több részletet megtudni a termékől, többek között a technikai specifikációkról is. Azért kerestük fel Ay Antalt, Loop egyik fejlesztőjét, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre, és ő készséggel rendelkezésünkre is állt.

PH: Mikor és miért született meg a moduláris televízió ötlete?

Loop: Kollégáimmal évek óta foglalkozunk különféle okostévés alkalmazások, így például a Fuso fejlesztésével. Azt tapasztaltuk, hogy a rendszerek nem eléggé kifinomultak, nem eléggé felhasználóbarát módon működnek, és emiatt nem tudják betölteni azt a szerepet, amit a gyártók szánnak nekik. Ez sok mindennel magyarázható, kezdve azzal, hogy nincs egy egységes platform, egészen odáig hogy a hardverek nem elég erősek, és a tévék az esetek túlnyomó többségében nem képesek reagálni a technológiai változásokra, magyarul hamar elavulttá válhatnak.

PH: De ezen például a Samsung már változtatott az Evolution Kittel...

Loop: Igaz, viszont az Evolution Kit igen drága, ráadásul egyelőre inkább csak a márka drágább modelljeinél megjelenő szolgáltatás.

PH: Viszont a különféle smart boxok, smart stickek már lényegesen olcsóbbak.

Loop: Azok teljesítménye azonban nem az igazi, pontosan azért, mert a gyártók, a jellemzően kínai cégek elsősorban az olcsóságra törekszenek. Ezért például a legtöbb ilyen, általában Android-alapú doboz nem is képes a natív Full HD videók futtatására, ráadásul ezek az eszközök lassúak, sokszor lefagynak, játszani nem igazán lehet velük, és a cégek elhanyagolják a frissítést. Emellett ezek egy külön rendszert képeznek a televízió kezelőfelülete mellett, mi viszont egy egységes és hosszú távra szóló, minőségi megoldásban gondolkodunk. Tévéink három fő részből tevődnek össze: a panelből, az Android 4.4 alapú okostévérendszert futtató elektronikát és a csatlakozók egy részét tartalmazó központi egységből (Central Unit), valamint a hangrendszerből. Mindhárom főcsoportba további elemek tartoznak, amelyek tulajdonságai eltérőek, így tehát például a kijelzőknél más a méret, illetve eltérés lehet a felbontás, illetve a 3D-támogatás terén.

Ennek köszönhetően a felhasználónak módja nyílik arra, hogy saját ízléséhez szabja televízióját. Tehát ha arra van szüksége, akkor lehet kisméretű képernyőből, de nagytudású, akár 3D-s játékok futtatására alkalmas központi egységből álló, jó megszólalást produkáló készüléke. De persze, ha úgy gondolja, akkor a hangrendszert el is hagyhatja, és dönthet nagyobb panel mellett is, amelyet akármikor lecserélhet még nagyobbra vagy kisebbre. Sőt terveink között szerepel az is, hogy magát a Central Unitot is modulárissá tegyük. Azaz ha valakinek idővel szüksége lenne újabb vagy más típusú digitális tévétunerre az eddigiek mellé, akkor azt csak szimplán be kell majd pattintania a megfelelő foglalatba.

PH: Mennyire lesz bonyolult az összeszerelés?

Loop: A már meglévő csatlakozószabványokat kívánjuk használni, és cél, hogy a felhasználók otthonukban is egyszerűen tudják cserélgetni a modulokat. Ezeket úgy terveztük meg, hogy egy speciális állványon összecsúsztathatóak legyenek, gyakorlatilag csak egymásra kell pakolni őket.

PH: Milyen távirányító jár majd a modellek mellé? Ott is lesz majd választási lehetőség?

Loop: Terveink szerint igen. Egy menürendszer vagy alkalmazás már egy egyszerűbb, egér kiváltására is alkalmas Air Mouse eszközzel is vezérelhető, de természetesen kényelmesebb, ha ott a hagyományos kialakítású, esetleg billentyűzettel ellátott távvezérlő is; viszont utóbbiért értelemszerűen többet kell majd fizetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

Hirdetés