Hirdetés

Logitech Cordless Desktop Optical

Az egér

Ezúttal a Logitech Cordless Desktop Optical billentyűzet-egér kombóját próbáltuk ki a PROHARDVER! műhelyében. Prémium kategóriás termékről van szó, ez már találkozásunk első pillanatában kiderült; az árcédulára tekintve. Mivel nem egy Gazdaságos(R) perifériáról van szó, így elvárásaink is komolyak voltak. Lássuk mit nyújt a Logitech az áráért, ami nagyjából 28000 Ft, ráadásul ÁFA nélkül.

Három kiemelkedő tulajdonsággal bír tesztalanyunk: vezetéknélküli, optikai és "multimédiás". Rádióhullámok segítségével kommunikálnak a perifériák számítógépünkkel, mindezt a tetszetős külsejű, füstszínű plexibe burkolt vevő közvetítésével. Alapvetôen USB-n keresztül célszerű használni, de PS2 átalakítót is adagoltak a régebbi gépek tulajainak. Érdekes, hogy az állapotjelző LED-ek a vevőre kerültek - amit egyébként célszerű elrejteni -, így megvan az esély a Lock gombok vaktában kapcsolgatásának. Ez ugyan nem egy egetverően nagy probléma, sőt az elemek élettartama szempontjából jó megoldás, de esetenként bosszantó tudott lenni. Egy-két LED fogyasztása valószínűleg nem terhelné le túlzottan az aksikat, bár ezt valószínűleg a Logitech mérnökei jobban tudják.

Hirdetés

Az egér

Nem csak vevőt tartogat számunkra a doboz, kapunk mellé egy billentyűzetet, sőt egy egeret is. A rágcsáló igen korszerűnek számít, az egyre elavultabbnak tűnő golyós megoldás helyett egy optikai szenzor ismeri fel kézmozdulatainkat, és a vezetékek miatt sem kell aggódnunk, hiszen "rádiós a kicsike". Alapvetően jobbkezes formatervű, de ideiglenesen balkezesek is elboldogulhatnak vele. Négy gombot helyeztek el rajta, a két alapon kívül egy a hüvelykujjat tornáztatja, a negyedik pedig a görgő lenyomásával kel életre. A görgő gumírozott, kellemes tapintású, határozott fokozatokkal rendelkezik, használata kényelmes, de fokozatmentes fajtáról váltás után bizony megszokást igényel.

 

Igényes anyagokból épül fel az egér, az alja füstszínű, áttetsző műanyag, amin sötétben átsejlik a LED piros fénye. A felső traktus az alsóhoz hasonló színű, de nem átlátszó, amit metálszürke műanyagból készült betétek és egy csillogó Logitech embléma tesz látványosabbá. Két AA ceruzaelemmel, vagy akkumulátorral működik az egér, ezek még napi sok órás használat mellett is jó pár hétig húzzák. Érdemes aksival hajtani, az sokáig bírja, és egyszerűen fel lehet tölteni ha lemerült. Az optikai érzékelő nem középen helyezkedik el, hanem a hüvelykujjhoz közel, ami először furcsa lehet, de könnyű megszokni. Szintén megszokást igényel a tömege, elsőre nehéznek tűnhet egy kevésbé masszív egér használata után.

 

Mint tudjuk, a pudding próbája az evés; mi is ezen a vonalon haladunk tehát tovább. Kényelmes fogású az egér, a gombokhoz könnyen rendelhetünk különböző funkciókat a mellékelt program segítségével. A vezetéknélküliség és az optikai érzékelés együtt határtalan szabadságérzést biztosít, a padló, a lábunk és még sok minden más egérpaddá alakul, így 4 méteres körzetben teszteltünk minden felületet egerészés szempontjából. A 4 méter átlagérték, új elemmel volt, hogy 5 méternél is többet vitt, de a vevőt számítógépházba száműzve már egy méternél messzebbről is problémás volt.

A szabadságérzésünk erősen lecsökkent FPS-ezés közben, ahol eddig soha nem tapasztalt, megalázó vereséget szenvedtünk a lassú reagálásnak köszönhetően. Némi gyakorlással ezt javítani lehet, de aki szeret nagy sebességet, és precizitást igénylő játékokat játszani, az inkább nézzen más lehetőség után! A precizitással grafikai, vagy más finom, egy-két pixelnyi elmozdulást igénylő területeken is akadnak problémák, ugyanis az optikai szenzor csak mozgás közben dolgozik teljes gőzzel, már egy pillanatyi megtorpanásnál is takarékoskodik az energiával, aminek a finom mozdulatok látják kárát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Egerek a tenyér alatt

  Cikkünkben 16 darab kedvező árfekvésű optikai egeret mutatunk be.

 • BenQ Joyboard 805

  Bemutatónk tárgya egy dizájnos vezeték nélküli billentyűzet-egér kombó.

 • 40. hét: tartja-e a menetrendet a PCI Express?

  Hány forint 149 dollár, olcsóbbak lettek-e a DDR2 memóriák és a PCIe platformok? Bemutatunk néhány konfigurációt és a Samsung TFT-k kihívóit is.

 • 49. hét: a volán mögé ülni

  Ezekben a hetekben számos akciós termék kerül az üzletek polcaira – az ezekkel megtakarított pénzünket akár a rég áhított játékvezérlőkre is költhetjük.

Előzmények

Hirdetés