Hirdetés

Pötyögő: három EZ billentyűzet tesztje

Hirdetés

EZ billentyűk

Billentyűzetekkel keveset foglalkoztunk, így most sikerült ezt is bepótolni: kapásból három érkezett szerkesztőségünkbe bemutatóra. A típusjelzések némileg félrevezethetik az ártatlan érdeklődőt, hiszen az alapmodell kapta a legmagasabb sorszámot, az EZ 9900 jelölést. Ez egy alapbillentyűzet, ami nélkülözi a 'fölösleges' funkciókat.

Hogy mégse legyen annyira unalmas a dolog - hiszen mit is lehetne egy billentyűzetről mesélni? - arra gondoltunk, hogy a hagyományos ergonómiai szempontok mellé bevesszük a játékra való alkalmasság próbáját is. Balszerencsés lehet, ha megvesszük álmaink billentyűzetét és első frag-gyűjtő akciónkban derül ki, hogy játékra teljesen alkalmatlan. Általában nem jók hardcore death-meccsekre mindazok a klaviatúrák, amelyeken nem lehet egyszerre több gombot lenyomni (azaz lenyomni lehet, de maximum egy jóízű sípolást keltünk ezzel az akciónkkal), vagy olyan dizájnosak és annyira gépelésre vannak kihegyezve, hogy a játék-ergonómia odavész.

A 9900-as csupán power-on és suspend billentyűket tartalmaz pluszban; a lapos, viszonylag kisméretű 9900-as untig elég azoknak, akiknek gépelésre, vagy játékra kell a tasztatúra. A Quake3-mal frankón tudtunk játszani, nem okozott gondot az extravagáns billentyűkiosztás sem. A keyboard mellé nem kapunk semmit; se csuklótámaszt se semmi mást. A csuklótámasz hiánya csak azoknak okozhat gondot, akik tényleg intenzíven dolgoznak, napi minimum 5, vagy több órát. Nézzük hát a tulajdonságait az EZ 9900-asnak:

 • alap billentyűzet

 • power-on, suspend gombok

 • kényelmesen működő billentyűk

 • lapos, viszonylag kicsi

 • jó minőségű műanyag test

 • jó gumitalpainak köszönhetően jól tapad, nem csúszkál használat közben

 • Quake3-ra (és persze egyéb FPS játékokra is) alkalmas

 • kihajtható talpaknak köszönhetően dönthető

Következő tagunk az EZ 3000 (Multimedia Office Keyboard XP). Nem, nem azért ő következik, mert össze-vissza ugrálunk a bemutatásokkal, hanem mert - ugyan jelölés alapján nem - funkcionalitás szempontjából ez a következő billentyűzet a sorban.

A népszerű fekete/ezüst kombináció már a klaviatúrák körébe is betört; a gyártók ezeknél a kellékeknél is kezdik érvényesíteni az exkluzivitás érzetét keltő trükköket - több-kevesebb sikerrel. Első ránézésre némileg csicsásnak tűnik a 'háromezres', de tűrhető minősége megmentette a 'nap giccse' címtől.

Az EZ 3000 már több - pontosabban sok - extra szolgáltatással bír, így már meghajtó programot is mellékelnek a dobozába. Természetesen a driverek telepítése nélkül is rendelkezésre állnak a hagyományos gombok, így nem kell attól félni, hogy billentyűzet nélkül marad az operációs rendszerünk... A meghajtó telepítése után arra voltunk kíváncsiak, hogy a szokványos power-on/power-off, suspend és társaik mellett az olyan funkciók, mint a Word, vagy az Excel indítása hogyan működik. Mi arra tippeltünk, hogy majd telepítés után el kell indítani egy konfiguráló programot, ahol meg kell adni az adott szoftverek program fájljait. Tévedés! Már csak kíváncsiságból is bután ráböktünk a Word ikonjával kimázolt gombra és láss csodát! Elindult a Word! Kövér plusz pont, hogy NEM kell semmit sem beállítani; a driver van annyira intelligens, hogy maga megkeresi a megnevezett programok exéjét. Gombnyomásra felcsattanhatunk a netre, elindíthajuk a media playert, megnyithatjuk a 'sajátgépet', halkíthatjuk, vagy hangosíthatjuk a hangot - pontosan 25 extra funkciójú gomb áll rendelkezésünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Logitech Cordless Desktop Optical

  A Logitech mindig is híres volt minőségi billentyűzet és egér kombinációiról, így kíváncsian vártuk, hogy szerepel a Cordless Desktop Optical.

 • Chieftec Wireless Desktop

  A Chieftec nagy név a tápegységek piacán, ám most egy számára szűz területre tévedt. Kíváncsiak voltunk, jó helyen jár-e..

 • BenQ Joyboard 805

  Bemutatónk tárgya egy dizájnos vezeték nélküli billentyűzet-egér kombó.

 • Logitech billentyűzetek

  Bemutatónkban két kedvező árú Logitech billentyűzet kerül terítékre.

Előzmények

Hirdetés