Hirdetés

LG 84LM960V: az első UHD tévé tesztünk!

LG 84LM960V

Nagyon úgy fest, hogy azt a szerepet, amit néhány évvel ezelőtt a Full HD megjelenítők, a 3D tévék, majd az okostévérendszerek töltöttek be, idén az Ultra High Definition tévék vállalják magukra. Az UHD, azaz leánykori nevén 4K sajátosságairól már írtunk részletesen, úgyhogy most csak röviden annyit, hogy ezek a készülékek 3840x2160 képpont megjelenítésére képesek, ami a Full HD felbontás négyszerese.

A nagy gyártók e televíziókkal kívánják demonstrálni erejüket, illetve a kutatás-fejlesztés területén végrehajtott erőfeszítéseiket. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy az UHD tévék idővel éppúgy elterjednek majd, mint most a HD vagy a Full HD termékek, de azért erre még erre várni kell egy darabig. 2013 elején a Sharp, a Samsung, az AU Optronics és az LG rendelkezik olyan technológiával és saját gyártóüzemmel, ami lehetővé teszi az UHD panelek előállítását. Az LG volt az egyik első cég, amely kereskedelmi forgalomban is megvásárolható modellel jelentkezett a 84 hüvelyk képátlójú 84LM960V személyében. A készülék már Magyarországon is megvásárolható, viszont mivel egy meglehetősen különleges, és nem mellékesen igen drága darabról van szó, ezért hagyományos tesztelésére nem nyílt lehetőségünk. Viszont a vállalat hazai képviselete, és a Euronics lehetővé tette, hogy budaörsi áruházukban alaposan szemügyre vegyünk egy kiállított példányt.

A külső

Csúcskategóriás termékről lévén szó nem túl meglepő módon ez a külsején is meglátszik. A mindössze két centméter vastagságú kávák igen vékonynak tűnnek az óriási kijelző mellett. Az persze erős túlzás, hogy ettől úgy néz ki a tévé, mintha a semmiben lebegne, de tény és való, hogy igen látványos a vékony keret. A minimalista hatást keltő matt ezüst szín sokkal jobb választás, mint a top tévéknél sokáig alkalmazott kényes, és mára teljesen elkoptatott fényes fekete.

A krómozott, nyakkal egybeépített különleges talp jól illeszkedik a készülékhez, amin a logón kívül semmilyen egyéb díszítőelem nem kapott helyet. Az egyenesek, derékszögek hegemóniáját sem törik meg kerekített élek, ívek, netán kör alakú formai elemek. A tévé állvány nélkül 75 kilogrammot nyom, és akár a falra is felszerelhető, mert az Edge-LED háttérvilágításnak köszönhetően mélysége mindössze 3,9 centiméter.

A csatlakozókat a hagyományos tévékhez hasonlóan a hátuljára építették. A 4 darab 1.4-es HDMI (az egyik ARC-támogatású) mellett került rá 3 darab USB 2.0, egy-egy komponens, D-Sub, Ethernet, analóg és digitális audio csatlakozó. Természetesen a DVB-T, DVB-C és DVB-S2 tunerek sem hiányoznak belőle, így a digitális földfelszíni és kábeles adások vétele is biztosított,

LG 84LM960V
Panel Triple XD Engine LCD
Képernyőméret 84 hüvelyk
Maximális felbontás Ultra High Definition, 3840x2160 pixel
Háttérvilágítás Edge-LED
Maximális kontrasztarány 10 000 000:1 (dinamikus)
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
Betekintési szög kb. 170°/150°
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások intelligens szenzor, élénk, normál, mozi, játék, 2 felhasználói
Hangbeállítások normál, mozi, sport, élénk, játékgép, zene, felhasználói
Hangszórók 2 x 10 watt (hangszórók) + 2 x 15 watt (mélynyomók)
Beépített digitális tunerek DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 1.4 HDMI, 3 db USB 2.0, komponens, AV, SCART, analóg és optikai audio, D-Sub, mini jack, CI slot, Ethernet,
Extrák 800 Hz TruMotion, digitális zajcsökkentés, Smart TV rendszer, Eco szenzor, HDMI Simplink, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, 3D World, History, Dual Play, 3D, 2D->3D konverzió, Magic Remote távirányító, USB klaviatúra és egér kezelése, time-shift, UHD felbontás
Teljesítményfelvétel 256 watt, 0,3 (készenléti módban)
Méret 1916 x 1120 x 39,9 (állvánnyal 399) mm
Tömeg 75 (talppal 79,3) kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG 84LM960V
Fogyasztói ár 6 000 000 forint

Okos kezelés

Mivel alapvetően egy 2012-es termékről van szó, így szoftvere is tavalyi, azaz az idei modellekbe bekerülő, némiképp átszabott grafikus kezelőfelületet el lehet felejteni. Ez annyira nem nagy probléma egyelőre, hiszen a vállalat a GUI totális átalakítását úgyis csak az év második felére ígéri. Az itt is alkalmazott LG-féle smart rendszer egyébként eltérően a legtöbb konkurenstől, nem csupán az internetes tartalmakat takarja. Sokkal inkább egy olyan összetett megoldás, ahonnan minden egyes funkció, menüpont és paraméter elérhető.


Tehát amellett, hogy elindítható a böngésző és az appok, bejárat nyílik a 3D Worldbe, a cég saját 3D tartalomszolgáltatásába, el lehet babrálni a hálózattal, a csatlakoztatott eszközökkel, a rendszerbeállításokkal, kinyitható a digitális tévéújság, levezényelhető a csatornakeresésés, aktiválhatóak az extrák, valamint elérhető a médialejátszó is. Bár elsőre a smart rendszer kicsit zsúfoltnak tűnhet, igen hamar bele lehet jönni a kezelésébe köszönhetően a logikus felépítésnek és a funkciójukat világosan jelző ikonoknak.

A rendszerbeállításokhoz egyébként meghagyták az évek óta csiszolgatott, jól bevált menürendszert, amiből az egyes funkciók, paraméterek mellől a rövid, olykor képekkel is megtámogatott magyarázó leírás sem hiányzik. A gyorsmenüt sem spórolták ki belőle, ennek előhívásával azonnal módosíthatóak a legfontosabb kép- és hangbeálltások, nem kell ezekhez a rendszermenüben kotorászni.

Távvezérlők

Hirdetés

A helyszínen egy régebbi típusú távvezérlővel találkoztunk, de egy kis nyomozással kiderült, hogy a termék mellé a többi tavalyi modelleknél megismert kiegészítőt csomagolják. Ezt már próbáltuk korábban, így tanúsíthatjuk, hogy fogása kényelmes, a gombok eltérő méretének és formájának köszönhetően kezelése hamar megtanulható. A funkciógombok száma is megfelelő, minden fontosabb menüpont elérhető innen közvetlenül. Egyedül a háttérvilágítás hiánya róható fel hiányosságként, ami azért egy ilyen árú televízió esetében talán belefért volna.

Emellett természetesen ott pihen a dobozban a vállalat exkluzív, mozgásérzékeny távvezérlője, a Magic Remote is. Ez leginkább egy Wii kontrollerre emlékeztet, és egészen jól használható. Kár, hogy nem az idei változattal együtt csomagolják a tévét, mert bár a 2012-es is teljesen rendben van, az új egy fokkal jobbnak és szebbnek tűnik, ráadásul az már a hanggal történő vezérlést is támogatja.

A tv képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, ami igen jól jöhet a böngészés vagy az alkalmazásokkal való bíbelődés során. Emellett az eszköz egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével irányítható iOS vagy Android operációs rendszert használó okostelefonról vagy tabletről is.

Képminőség

Antenna hiányában digitális tévéadást nem sikerült befognunk, így nem tudjuk megmondani, azoknál hogy teljesít, de a korábbi LG tévéknél szerzett tapasztalataink alapján nem lehet ezzel semmi komoly gond. Egy pendrive-on vittünk magunkkal mindenféle videókat, és azok alapján elmondható, hogy a kép minősége hozza az árától elvárható szintet. A betekintési szög vízszintesen nagyon jó, teljesen oldalról nézve sem torzulnak a színek, nem kezdenek beszürkülni a sötét tónusok sem. Függőlegesen már nem teljesít ennyire jól, de mivel általában egy tévét nem felülről vagy alulról bámul az ember, főleg nem egy ilyen óriást, így ez nem okoz számottevő problémát.

Utánhúzásba még kisméretű objektumok gyors mozgatásánál sem futottunk bele, szellemképesedés, akadozás sem jelentkezett, illetve zajosodást, villódzást sem produkált a tévé. Átlagos használat mellett a felhők nem bukkantak fel, és a tesztkép ráküldése után is azt lehetett leszűrni, hogy a háttérvilágítás szinte teljesen homogén, amit egy Edge-LED LCD esetén még mindig ki kell emelni. A színvilág épkézláb beállítások mellett visszafogott és természetes. Szerencsére nyoma sincs a néhány évvel ezelőtt az LG televíziókat jellemző műanyag, harsány tónusoknak.

Képjavító technológiák

Természetesen a különféle képjavító, képmódosító eljárások innen sem hiányozhatnak. A Dinamikus kontraszt eléggé visszafogott, így bekapcsolt állapotban csak akkor szembesülünk a zavaró villódzással, ha nagy sebességgel követik egymást a sötétebb és világosabb képek, de azért jobb likvidálni rögtön. A keretbe épített fénykibocsátó diódákat tucatnyi csoportba osztották, amelyek fényerejét képes az elektronika külön szabályozni, azaz működik a micro dimming, ami itt Helyi sötétítés névre hallgat. Sok vizet nem zavart, de jobb ezt is kilőni. A Zajcsökkentés akkor jöhet jól, amennyiben az objektumok körül aura jellenne meg, illetve képzaj bukkanna fel. Azért nem árt vele óvatosan bánni, hiszen hajlamos elmosni az egyes képrészleteket.

A Szuper felbontás elméletileg arra szolgál, hogy az elektronika a satnya minőségű anyagokat feljavítsa, de az az igazság, hogy ebből a valóságban nem sok minden látszik. Még akkor sem villantott semmi látványosat, amikor a legnyomorultabb SD tartalmat indítottuk el rajta, persze az is igaz, hogy egy 84 hüvelykes UHD tévét nem erre szánnak. Jó minőségű forrás, illetve számítógép használata esetén a "Fekete szint"-et érdemes magas értéken tartani (ez ugyanis a berkező jelekre utal), hiszen alacsonyra állítva a sötétebb képrészletek elveszhetnek.

Az LG TruMotion névre hallgató interpolációs eljárása innen sem hiányzik. Három előre meghatározott profil közül lehet választani, plusz akad egy felhasználói fiók is, azaz bárki saját ízlése szerint állítgatgatja egy tízfokozatú skálán a virtuális képkockák (De-Judder) és a beiktatott fekete képkockák (De-Blur) felbukkanásának intenzitását. A termékkommuniáció szerint az alkalmazott Ultra HD Resolution Upscaler Plus technológia biztosítja az alacsonyabb felbontású anyagok 4K-ra felskálázását, azaz elméletben képes a HD, Full HD anyagokból UHD videókat varázsolni. Na ez egy jó példa arra, hogy nem kell mindent elhinni, amit ígérnek, mert ez így ebben a formájában nem igaz. Persze ez akkora meglepetést nem okozott, hiszen ha pusztán az elektronika lehetővé tenné ezt, akkor nem lenne szükség speciális UHD kamerákra és lejátszókra.

A vállalat hagyományosan jó pár képaránnyal kapcsolatos opciót épít a készülékeibe, de itt csak az Eredeti és a Teljes kitöltés közül lehet választani. Tulajdonképpen ez annyira nem is nagy tragédia, hiszen utóbbi teljesen jól végzi a dolgát, azaz minden különösebb torzítás nélkül tölti ki a kép ilyenkor a kijelzőt.

Előzetes beállítások, hangzás

Öt előzetesen beprogramozott képprofil közül választható ki a legszimpatikusabb, és ezen kívül két felhasználói fiók is bekerült a kínálatba, azaz mindenkinek módja nyílik arra, hogy teljesen saját ízléséhez szabja a képet. A gyáriak közül az Élénk nem túl meglepő módon nagyon világos, túlságosan élénk színekkel operál. Ez világos környezetben, tehát egy boltban, kiállításon vagy egy szálloda halljában jól jöhet, de otthoni körülmények között nem igazán javallt.

A mozi profilt meleg színvilág jellemzi, a normál ezzel ellentétben a hideg színhőmérsékletet előnyben részesítőket célozza meg. Ehhez hasonló a játék is, azzal a kiegészítéssel, hogy itt alapból ki van kapcsolva az összes képmódosító technológia azért, hogy minél kisebb legyen a válaszidő. Az intelligens beállítás funkció kiválasztása után aktiválódik a külső fényerőt mérő szenzor, és ilyenkor az elektronika ezt figyelembe véve módosítja a fényerőt és a háttérvilágítást.


Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: élénk, játék, intelligens beállítás, mozi, normál. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb. Mivel a helyes beállítások megtalálása még kalilbrátorral is olykor órákat vehet igénybe, mi pedig nem akartunk visszaélni vendéglátóink jóindulatával, így most ezt kihagytuk.

Hangzás

A szokásosnál nagyobb kijelzőhöz és magasabb árhoz jobb hangzás dukál, gondolhatták a cég döntéshozó. Ezért két tízwattos hangszórót és két mélysugárzót építettek a készülékbe, amelyek maximális összesített kimeneti teljesítménye ötven watt. Sajnos az áruház közepén nem volt rá lehetőség, hogy maximum hangerőn döngessük meg a modellt, és az alapzaj is viszonylag nagy volt, de azért az átjött, hogy a mély hangok tényleg erőteljesebben szólalnak meg, és a hangzás is dinamikusabb a megszokottnál.


Összesen hat előre beállított hangprofil közül lehet választani, amelyek már nevükben (pl. normál, zene, mozi stb.) is jelzik, hogy milyen jellegű tartalmak mellé szánja a gyártó. A dinamikakompresszió, azaz a DRC bekapcsolásával csökkenthető a leghangosabb és leghalkabb részek hangereje közti különbség. A tévé megkapta a cég saját 3D Sound Zooming technológiáját is, ami elméletileg folyamatosan szinkronizálja a hangzást a képernyőn aktuálisan látható 3D képek helyzetével és mozgásával. Magyarul ami közelebb van, az hangosabb, ami távolabb van, az halkabb.

3D és médialejátszó

Passzív 3D

Ha 3D és LG, akkor csak a passzív polarizációs technológia jöhet szóba, így e készülék is ezt a fajta képalkotási eljárást használja. A márka más modelljeihez hasonlóan itt is meglehetősen nagy szabadsága nyílik a felhasználónak arra, hogy a 3D képet leginkább ízléséhez igazítsa. Egy-egy 20 fokozatú skálán állítható be a mozgó objektumok és a háttér közötti távolságot befolyásoló 3D mélység, illetve 3D nézőpont, amivel közelíteni vagy távolítani lehet a térhatású képeket.


Aki nem akarna ilyesmivel vacakolni, az még mindig választhat az előzetes beállítások – normál, sport, mozi, extrém – közül. Meg kell még említeni a 3D korrekció funkciót, amelynek aktiválásával váltogatni lehet, hogy az egyes képkockák melyik szembe jussanak, ami a gyártó ígérete szerint orvosolhatja az esetlegesen fellépő szédülést. Mivel nálunk egyébként sem jelentkezett semmilyen tünet, így nem tudjuk megmondani, hogy ez valóban ér-e valamit.

A passzív eljárásnak kétségtelen előnyei mellett, mint például a kényelmesen hordható, könnyű és olcsó szemüveg, megvannak a hátrányai is. A betekintési szög például függőlegesen nagyon alacsony, hamar szétcsúszik a kép, ha magasabbról vagy alacsonyabbról nézi valaki a kijelzőt. Viszont az UHD-nak köszönhetően megfelelő tartalmak esetén már biztosított a 3D videók Full HD felbontású megjelenítése. Működik a konverzió is, azaz a készülék képes a kétdimenziós anyagokból térhatásút varázsolni. Persze a végeredmény sosem lesz olyan, mint egy eredetileg is 3D-ben rögzített anyag esetén, de bizonyos típusú tartalmak, így például természetfilmek, animációs alkotások vagy statikus hátterű műsorok esetén beválhat.

Médialejátszó

A termékbe a vállalat más tavalyi termékeinél már megismert látványos, felhasználóbarát médialejátszóját integrálták. Ennek legnagyobb hiánya, hogy lejátszási listák létrehozását nem teszi lehetővé, így az egymás után lejátszani kívánt médiafájlokat előzőleg számítógépen kell külön mappába rendezni. Ezenkívül apróbb gondok akadtak a formátumtámogatással, hiszen a képeknél mindössze a JPG kiterjesztésű állományok jöhetnek szóba, a videóknál pedig a tesztcsomagunk M2TS fájljával vannak problémái, egészen pontosan nem ismerte fel, a Killa_sample-t pedig nem volt hajlandó lejátszani. A zeneszámokkal viszont minden rendben van, az MP3 és a WMA mellett még a veszteségmentesen tömörített FLAC is gond nélkül megszólalt.


A fentieket leszámítva sok mindenbe nem lehet belekötni. A kezelőfelület amellett, hogy jól néz ki, könnyen kezelhető, logikus felépítésű. A videók minőségére egy rossz szót se szólhatunk, a támogatott filmeket zajosodás, akadozás és a színek szétesése nélkül jelenítette meg. Ráadásul menet közben közvetlenül elérhetőek a kép- és hangbeállítások, így ezekhez nem kell a rendszermenüig elbóklászni.

Az ID3 tagek kezelésére képes, viszont az az alkalmazás hiányzik belőle, amely lehetővé teszi különféle egyéb kiegészítő információk leszívását netes adatbázisból. Emellett fotók fájljaiba kódolt EXIF adatok, azaz, hogy milyen géppel, milyen beállítások mellett készült a fénykép stb., feldolgozását sem biztosítja. A külső feliratok ellenben nem állítják akadályok elé, ráadásul a karakterek mérete, színe is pozíciója is megváltoztatható.

Netes tartalmak, egyéb extrák

A tévébe épített Flash támogatású böngésző kellően gyors, ráadásul sok más smart dobozzal ellentétben nem az oldalak mobilokra optimalizált verzióját, hanem a "hagyományos" weboldalt tölti be. Csatlakoztatott klaviatúrával, esetleg a tablet vagy az okostelefon virtuális billentyűzetével remekül használható, úgyhogy ez egy nagy erőssége a készüléknek.


Az LG az alkalmazásbolt gazdagságát tekintve a vetélytársak nagy része előtt jár. Az elmúlt időszakban örvendetesen megnövekedett az alkalmazások száma, amelyek között továbbra is megtalálható például a YouTube, a Facebook, a Twitter, illetve az olyan specifikus hazai oldalak, mint az Origo vagy a programajánlóként és tévéújságként funkcionáló Port.hu. Ezenkívül lehet például térképet nézegetni, koktélrecepteket tanulni, jógagyakorlatokat ellesni, meg persze egyszerűbb ügyességi és logikai játékokkal szórakozni. Olyan sok van az appokból, hogy célszerűnek tartották ezeket tartalmuk szerint csoportokra (játék, életmód, oktatás, hírek, szórakozás) osztani.

Az világosan látszik, hogy igyekeztek e programokkal a felhasználók lehető legszélesebb körét elérni, így szinte biztos, hogy mindenki talál közte kedvére valót. Valószínűleg senki sem az applikációk minősége vagy száma miatt dönt egy televízió mellett, de ettől még tény, hogy ez itt valóban hozzáadott értéket jelent, kiegészítő szolgáltatásként tökéletesen megállja a helyét.

Extrák

Tulajdonképpen már a médialejátszó, a böngésző, az okostelefonnal történő vezérlés, a Magic Remote, az UHD felbontás, sőt maga a smart rendszer is egyfaja extrának tekinthető, de ezeken kívül még vannak olyan funkciók, amelyek kiemelhetik a termékóceánból ezt a modellt.

Dual Play: két külön megvásárolható speciális szemüveg, amelyek mindkét lencséje egyformán polarizált, egyiké függőlegesen, a másik vízszintesen. Így lehetővé válik, hogy a felhasználók ugyanazon a tévén két, teljesen különböző képet lássanak a hagyományos, osztott képernyős megoldással szemben, ami bizonyos játékoknál jöhet leginkább jól. Természesen ez azzal a kompromisszummal jár, hogy a maximális felbontást el kell felejteniük.

3D World: ez nem más, mint a vállalat saját, exkluzív 3D tartalomszolgáltatása, amely öt kategóriában kínál közel 150 filmet, magazin- és showműsort, klipet, ajánlót, animációs rövidfilmet. A kezelés pofonegyszerű, és a minőségre sem lehet panasz. Végülis igaza van az LG-nek: ha a stúdiók és tévétársaságok nem lépnek, akkor nekik kell tenniük azért, hogy meggyőzzék a potenciális vásárlókat: igenis szükségük van 3D tévére. Ennek ráadásul megvan az a jó oldala, hogy a konkurencia nem is részesül ezen szolgáltatás előnyeiből.

Kislexikon: egy külön menüpont alól érhető el ez a szolgáltatás, ahol a tévé összes funkciójáról, paraméteréről lehet viszonylag részletesen olvasgatni. A leíró magyarázatot sok esetben színes, látványos illusztrációk kísérik, és a rendszer olykor még okos tanácsokkal is szolgál a helyes beállítások megtalálásához.

Képvarázsló: az LG tévéknél már megszokott a Képvarázsló névre hallgató szolgáltatás, ami úgy segít a felhasználónak megtalálni a neki leginkább tetsző beállításokat, hogy ahhoz nem kell a különféle paraméterekkel bíbelődnie. Egyszerűen megjelennek a kisebb-nagyobb kontrasztarányú, fényerejű stb. képek a kijelzőn és csak el kell dönteni, hogy ránézésre melyik tetszik a legjobban. Természetesen így nem érhető el olyan pontosság, mint kalibrátor használatával, de átlagos felhasználásnál talán ez is épp elég. A tévébe egyébként már bekerült ennek a 3D változata is, ami értelemszerűen a leginkább megfelelő háromdimenziós paraméterek meglelésében segít.

Szubjektíven az UHD-ról

Az világosan látszik, hogy a piaci résztvevők az Ultra High Definition modellekben jelenleg nagyon komoly potenciált látnak, és feltett szándékuk, hogy még az OLED megjelenítők érkezése előtt elárasszák ezzel a boltokat, a lakásokat, hálószobákat. De az is igaz, és ez a Prohardveren olvasható kommentekből is kitűnik, hogy sokan ezt csak egy újabb marketingtrükknek tartják, amivel a gyártók rá akarják sózni termékeiket a gyanútlan vásárlókra, épp úgy, mint ahogyan azt korábban például a 3D-kompatibilis készülékekkel tették.

Az tagadhatatlan, hogy a 3D eszközök nem váltották be a hozzájuk fűzött grandiózus reményeket. Az emberek elenyésző része használja ki ténylegesen ezt a lehetőséget, továbbra is hiányoznak a háromdimenziós adásokat sugárzó tévéadások, és még mindig viszonylag kevés az ilyen film, azaz az a tartalom, amit érdemes lenne ráengedni a televízióra vagy projektorra. Utólag könnyű persze okosnak lenni, de sosem tagadtuk fenntartásainkat a 3D-vel szemben. Elsősorban a szemüvegek használatával együtt járó kompromisszum zavaró, meg persze az, hogy néhány valóban látványos filmet leszámítva nem sok értelmét látjuk ennek az egész térhatású mizériának.

De az Ultra High Definition egészen más – és itt következzék a cikk írójának saját, személyes benyomása: Az első pillanattól kezdve, ahogy volt alkalmam közelről szemügyre venni az IFA-n egy 84 hüvelykes 4K terméket, odáig vagyok az egészért. A Full HD felbontás négyszerese, főleg ekkora méretben, teljesen más szintre emeli mindazt, amit eddig az otthoni tévézésről, filmnézésről gondoltam. Egy UHD megjelenítő, normális minőségű és felbontású forrással konkrét élményt jelent, és jelentett még azután is, mikor órákon keresztül tesztelgettem az áruházban. Tényleg csak mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbáljon meg valahol elkapni egy ilyen készüléket élőben, működés közben. Le fog esni az álla.


UHD csillagok és egy ujj

Még, ha minden a legjobban megy, akkor is évekbe telik majd, míg az ilyen eszközök tényleg meghódítják a világot. És persze addig is el fog telni némi idő, míg végre normális választék érhető majd el UHD filmekből, sportközvetítésekből, magazinműsorokból. Sajnos ezek a dolgok nem mennek egyik napról a másikra, még a legerősebb gyártói, tartalomszolgáltatói akarat ellenére sem. Viszont biztosra vesszük, hogy ellentétben a 3D-vel, a végfelhasználók fogékonyak lesznek az UHD-ra, és ha valami, akkor ez az, ami lökést adhat a 4K elterjedésének. Aztán már csak pár évet kell várni, és a nyakunkon lesz a 8K, azaz a Super Hi-Vision, jöhet a következő őrület!

Értékelés

A megszokott értékelési paramétereket e modell esetében el kellett felejtenünk. A 84LM960V ugyanis semmilyen tekintetben nem nevezhető "hagyományos" darabnak; mérete, felbontása és ára is mérföldekre van az átlagos, hétköznapi televízióktól. Ha a Bang & Olufsen tévéről azt írtuk, hogy felesleges patikamérlegre tenni tudását, funkcióit és árát, akkor ez erre a készülékre hatványozottan igaz. Hatmillió forintot nyilván csak az fog kiadni egy televízióért, akinek fontos az valamilyen okból, hogy egy ilyen progresszív, innovatív, státusszimbólumként is funkcionáló készüléket tudjon a birtokában.

De ehhez persze elengedhetetlenül szükséges az is, hogy maga a modell ne csak árában legyen felsőkategóriás. Az UHD felbontást még egyszer nem fogjuk méltatni, de a képminőséget igen: épkézláb beállítások mellett a természetes színvilágnak és a hibák hiányának köszönhetően csak jót lehet mondani róla. A megszólalás legnagyobb erőssége, hogy problémák nem jelentkeztek, de azért a szokásosnál komolyabb hangrendszer ide vagy oda, e tévé mellé dukál egy "rendes" audioszett is. A smart rendszer remekül használható, az extrák egészen hasznosak, a böngésző kellemesen gyors, és az alkalmazások között is akadnak használható, valódi pluszt jelentő darabok.

A Magic Remote távvezérlővel, egér-, klaviatúra-, tablet- és okostelefon-támogatással megspékelt irányítás minden dicséretet megérdemel, a grafikus kezelőfelület is teljesen rendben van. A rendszer maga kellően sebes és stabil, nem omlott össze, nem produkált idegesítő fagyásokat. A dizájn a vékony, ezüst színű kávával és a fura alakú krómozott talppal nagyon jól sikerült, ez a minimalista formatervezési vonal teljesen jól illik ehhez a jövőbe mutató televízióhoz. Mindent összevetve: akinek nem okoz gondot kiköhögni hatmillió forintot egy tévéért, annak nem kell haboznia; nekünk nagyon tetszett.


LG 84LM960V UHD 3D smart tévé

elefant

Az LG 84LM960V UHD tévét az LG magyarországi képviselete és a Euronics bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés