Hirdetés

LG 27UD68: 4K és FreeSync jó ár-érték aránnyal

Alaposan a konkurencia alá vág árban az LG 27 hüvelykes monitorja.

Hirdetés

Bevezető, külső

Kijelenthető, hogy a 2016-os évben PC-s fronton beérett a 4K, ami főleg annak köszönhető, hogy a VGA-gyártók előrukkoltak olyan kártyákkal, amelyek mellett már valóban érdemes beleugrani egy nagy felbontású monitor megvásárlásába. Ehhez persze az is kellett, hogy a normális minőségű (értsd: nem TN+film paneles) 4K monitorok ára is a megfizethető irányba kezdjen elindulni. Az i-re a pontot a változó frissítési frekvencia elterjedése teszi fel, ami már az említett felbontás mellett sem kifejezett luxus. Az LG a 27 hüvelyk képátlójú UD68-cal is ezt az irányt célozta meg, de úgy, hogy ne menjen a képminőség rovására, inkább olyan téren próbáltak húzni az áron, mint az egyszerűbb felépítés és a kevesebb extra. Ennek eredménye lett a tesztalany, ami a konkurensekhez mérten kifejezetten kedvező áron kerül a boltokba. Lássuk, megéri-e az árát!


[+]

A 27UD68 egyébként nem a legolcsóbb modell ebben a sorozatban, az UD58 alá tud ígérni nem is kevéssel, aminek oka, hogy nem cinema screen, hanem hagyományos kávás kialakítást kapott.. Mindezt azért írtuk le, mert a két monitor külsejét tekintve 100%-ig megegyezik, így könnyű összekeverni, kivéve ha az ezüst talp és fehér hátlap kombinációt látjuk, ilyen ugyanis csak az UD68-ból létezik (becses neve 27UD68-W, ezt teszteltük mi is). Akinek ez nem tetszik, választhatja a fekete kiadást (27UD68P-B) is, de ezért nagyjából 8-10 000 forintos felárat számolnak fel. Szemből nézve a terméket egyébként egész mutatós: a keskeny káva jól harmonizál a talppal és az állvánnyal.


[+]

Hátulról elég egyszerű kép tárul szemünk elé: a fényes fehér, kissé domború hátoldalon viszonylag fentre került a csatlakozópanel, a VESA falikonzol csavarjait pedig közszemlére tették. Sajnos állíthatóság terén nagyon karcsúak a lehetőségek, illetve a lehetőség, mivel csak dönthetőséget kapunk, és ennek a szögtartománya is nagyon korlátozott.


[+]

Bár a talp és az állvány fémnek néz ki, valójában ezt csak a távolság teszi, mindkettő műanyag. Igaz, az íves talpban van fém merevítés és csak a borítás szálcsiszolt műanyag. Az állvány és a talp a szokásos, kézzel behajtható csavarral rögzül, míg az állványt és a kijelzőt két keresztfejű csavarral kell egymáshoz fogatni, tehát az összeszereléshez szerszámra van szükség. Cserébe a billegés moderált, ha nem csapkodjuk és rugdossuk az asztalt, akkor kellően stabil lesz az alap.


[+]

Csatlakozókból nincs túl sok, azok is hátrafelé néznek, ami akkor lehet probléma, ha falikonzolra rakjuk a monitort és az nagyon közel vinné a hátoldalt a falhoz. Bemenetekből két darab HDMI 2.0 és egy darab normál méretű DisplayPort 1.2a fogadja a jelet, akár többet is egyszerre, ugyanis a kép a képben és a kép a kép mellett funkció is elérhető. Ezenfelül még egy jack audiobemenetet vehetünk használatba, de a lehetőségek ezzel kifújtak, USB hub tehát nincs. Annyit még megjegyeznénk, hogy a tápegység külső, meglehetősen kompakt méretű, de kábelét hagyhatták volna kicsit hosszabbra is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés