Lenovo Yoga C930: három az igazság?

Előző két változata kiválóan sikerült a Lenovo prémium 2 az 1-ben gépének, vajon sikerült ezt tartaniuk?

Lenovo Yoga C930

Akár már hagyománynak is nevezhetjük, hogy év elején teszteljük a Lenovo Yoga sorozatának aktuális csúcsmodelljét – a 910 és a 920 után tehát most a 930 kerül terítékre, amelyet egyébként valójában már C930-nak hívnak. A nálunk járt készülék a sorozat legdrágább darabja, Intel Core i7-8550U processzorral, 1 TB-os SSD-vel és UHD felbontású, érintésérzékeny kijelzővel, nem kérdés tehát, hogy különleges eszközről van szó, amelynél a Lenovónak tényleg nem volt oka spórolni. Ráadásul, szemben a ThinkPadekkel, itt nemcsak a célszerűségre kellett koncentrálni, hanem a hétköznapi felhasználókat bevonzó újdonságokra is. Lássuk, hogy sikerült ez a kínai cégnek!

Külső

A Lenovo eddig minden évben csiszolt valamennyit a 9xx-as széria kinézetén, és ezt most sem mulasztotta el: kicsit lágyabbak lettek a vonalak, jobban vékonyodik előrefelé a gépház, de ami ennél fontosabb, eltűnt a híres, tulajdonképpen védjeggyé vált, fém óraszíjra emlékeztető zsanér, helyette pedig gyakorlatilag egy soundbart kapunk. Igen, nem tévedés: a mérnökök a széles, perforált zsanérba rejtették a hangszórókat, amelyek így egyrészt mindig az ideális irányba, azaz a felhasználó felé néznek, másrészt sátor és médiaállvány állásban is használhatóak maradnak.


[+]

Újdonság még a felső káván feltűnő, tényleg csak körömmel kezelhető, nagyon apró csúszka, mely a webkamerát fizikailag lezáró reteszt mozgatja. A teljes összhatás azonban továbbra is felismerhetően yogás, és nagyon látszik a közvetlen rokonság a 920-szal, melyhez képest pár mm-t nőtt a ház mérete, mely így 322 x 227 x 15 mm, gyakorlatilag változatlan tömeg (1,38 kg) mellett.


[+]

Végül az újdonságok sorában fontos még, hogy a tavaly is elérhető aktív toll most is része a csomagnak, de immáron nem külső tartóban, hanem a géptestben lapul, így nem fogjuk elveszíteni, és mindig kényelmesen magunkkal vihetjük.


[+]

Az unibody alumíniumház 2019 örömére kétféle színben érhető el, az egyik a tesztelt gép Mica névre hallgató, selyemfényű pezsgőszínhez közelítő árnyalata, a másik pedig az Iron Grey fantázianevű sötétszürke. A ház kivitele, az egész gép összerakása természetesen első osztályú, ahogy a korábbi években is, most sem lehet fogást találni rajta, mindenhol masszív, strapabíró, nem hajlik, nem lötyög és nem rugalmas. A zsanér masszív, határozott erőt igényel mozgatása, így a kijelző semmilyen állásban nem mozdul el, igaz, ez azzal is jár, hogy egy kézzel nem lehet sem felnyitni, sem mozgatni.


[+]

Ha megnézzük a gép alját, első pillantásra úgy tűnhet, mintha a hátsó gumiláb alá is rejtettek volna csavarokat, így gátolva bennünket az esetleges bővítésben. De nem, valójában az átlagnál kevesebb, hat csavar zárja le az alsó panelt, melyeket kicsavarva a fedél nagyon könnyen nyitható. Bővítésre ugyanakkor nem sok lehetőségünk van, a RAM forrasztott, egyedül az SSD cserélhető, na meg a hűtőrendszert takaríthatjuk ki, ha szükségessé válna.


[+]

Csatlakozók tekintetében örömmel tapasztaltuk, hogy megmaradt az előd kellemes változatossága: jelen van a két darab, TB3-kompatibilis Type-C konnektor (mindkettő bevethető töltésre is, tetszőleges USB-PD kompatibilis töltővel), és ott egy teljes értékű, USB 3.1 Gen1 sebességű Type-A port is, nem muszáj adapterrel készülni. Kártyaolvasó ugyanakkor továbbra sincs, a bekapcsológomb viszont megnőtt és kényelmesebbé vált.

Hardver, teljesítmény

A tesztünkben szereplő csúcsmodell, illetve általánosságban is a C930 széria belsejében nem sok minden változott az elődhöz képest: most is a Core i7-8550U processzort kapjuk, illetve az alaplapra forrasztott, 2 x 8 GB DDR4-2400 memóriát a SK Hynix műhelyéből. A csúcsmodell jellegzetes alkatrésze még a 4K felbontású, LG-től származó IPS panel, mellyel kapcsolatban a gyártó még a Dolby Vision kompatibilitást is kiemeli. Ezt mondjuk a 318,2 cd/m² maximális fénysűrűség csak elméletivé teszi, de erre majd a kijelzőről szóló részben még visszatérünk.

Specifikációk
Termék megnevezése Lenovo Yoga C930
Processzor Intel Core i7-8550U – 1,8/4,0 GHz, 15 W TDP
Memória 16 GB DDR4-2400 az alaplapon
Kijelző 13,9"-os 3840x2160 pixeles LG érintőpanel fényes felülettel, Dolby Vision kompatibilis
Grafika Intel UHD Graphics 620 – integrált
Adattároló 1 TB Samsung PM981 NVMe SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel Wireless-AC 9260 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.2
Interfészek - 2 db Thunderbolt 3
- 1 db USB 3.1 Gen1 Type-A, töltéssel
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák webkamera (720p), zsanérba épített hangszóró, billentyűzetvilágítás, 360 fokban forduló zsanér, ujjlenyomat-olvasó, 4096 nyomásszint érzékelésére képes aktív toll
Akkumulátor 60 Wh
Méret 322 x 227 x 15 mm
Tömeg 1,38 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.lenovo.com
Termék honlapja Yoga C930
A Mo.-on elérhető konfiguráció
fogyasztói ára
Core i7/8GB/FHD/512GB
589 900 forint
Garancia 2 év

Teljesítmény

Tavaly és idén is a Samsung műhelyéből kikerült NVMe SSD biztosította a Yogában a tárhelyet, csak éppen a kapacitás duplázódott, valamint a sebesség is javult, bár ezt a napi használat során úgysem fogjuk érezni.


[+]

Ami az általános, munka jellegű felhasználást illeti, szokásos méréseinket lefuttatva az alábbi eredményeket kaptuk.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4431 / 22 864 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU / CPU Single 57,41 fps / 616 cb / 169 cb
Veracrypt SHA 256 / SHA 512 220 MB/s / 119 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 3041 / 3363
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3002 / 4180
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 3592 / 4904
PCMark 8 Office 2013 3129
PCMark 8 Storage 5040
PCMark 10 Extended 2808
PCMark 10 Essentials / Productivity 8641 / 6200
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 3062 / 1026
HWBot x265 2.0 1080p / 4K 21,5 fps / 4,9 fps
SpecWPC 7-Zip Compress* 184,3 sec
SpecWPC Blender BMW 1M* 217,8 sec
SpecWPC Handbreak Normal / HQ 32,1 / 11,5 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 18,2 fps
SpecWPC Python SciPy* 130,8 sec
*a kisebb érték a jobb

Mint látható, a legtöbb helyen azért érezhető határozott javulás – ennek egy része persze betudható a frissebb operációs rendszernek, új illesztőprogramoknak is. A lényeg azonban az, hogy a Yoga C930 egy nagyon gyors gép, amellyel nem lesz gond sem általános felhasználás, sem multimédiás munka esetén, akár még hobbiszintű videószerkesztéssel is megpróbálkozhatunk. Dedikált GPU hiányában játékra természetesen nem ajánlható, különösen nem úgy, hogy kihasználjuk a képernyő natív felbontását.

Használat közben

Kijelző

Mint már érintettük, a képernyő feladatát egy LG gyártmányú, LP139UD1-SPC2 típusú, 13,9”-es panel látja el, amely IPS technológiát használ. Fényes felülete tükröződik, ami kültérben eléggé megnehezíti használatát, annál is inkább, mert 318,2 cd/m² maximális fénysűrűsége csak jó, de nem kiváló. Az ehhez tartozó kontrasztarány egyébként 1190:1, ami az IPS technológiától nem rossz, ugyanakkor messze van a HDR-től, így a Dolby Vision kompatibilitás inkább csak elméletben érdekes.


[+]

Színek területén sem teljesít rosszul a Yoga C930 4K-s változata, de professzionális felhasználóknak kevés lesz a 95,2%-os sRGB és 68,9%-os AdobeRGB lefedettség, annál is inkább, mert a színek sem teljesen pontosak. A háttérvilágítás egyenletessége rendben van, a maximális eltérések normál (150 cd/m² körül) fénysűrűségnél bőven 10 százalék alatt maradnak.


[+]

Mivel 2 az 1-ben gépről van szó, a monitor természetesen érintésérzékeny is, egyszerre akár tíz ujjunkat is tudja követni, illetve a már említett, hátulról, a zsanér mellől kihúzható tollal is dolgozhatunk rajta. Ez utóbbi 4096 nyomásszint megkülönböztetésére képes, és aktív – tölteni automatikusan töltődik dokkolt állapotában, így ezzel nem kell külön foglalkozni.

Munka közben

Alumíniumból készült burkolatának és duplaventilátoros hűtésének köszönhetően a C930 elég jól birkózik meg a Core i7 által leadott wattokkal, és rögtön tetten is érhető, hogy miért lett gyorsabb elődjénél: bár a két rendszer nagyon hasonlóan viselkedik, pár fokkal és így pár száz megahertzcel tovább engedi pörögni a CPU-t.


[+]

A ventilátorok alapterhelésen egyébként gyakorlatilag némák, a Yoga C930 hang nélkül teszi a dolgát. Processzorunk a 20 °C-os irodában körülbelül 41-42 °C-os volt terhelés nélkül – a burkolat azonban ilyenkor is melegszik, igaz, nem vészesen, a csuklótámaszoknál 25 °C-ot, a billentyűzet felső részén, nagyjából az 5/6 billentyűk környékén 35 Celsius-fokot mértünk (ez utóbbival nem érintkezik kezünk). Az alsó burkolatnál a jobb hátsó rész melegedett erősebben, ahol szintén 35 °C-ra kell készülni – ez még nem kellemetlen a nadrágon keresztül, de előrevetíti, hogy nagy terhelésnél már nem lesz célszerű ölben tartani a gépet.

Hőmérsékletek terhelés nélkül Hőmérsékletek terhelés nélkül
Hőmérsékletek terhelés nélkül [+]

Át is térve a terhelésnél tapasztaltakra, a ventilátorok ilyenkor is csak alig hangosodnak fel, sem hangerejük, sem hangszínük nem zavaró – megkockáztatjuk, hogy pár decibel még elfért volna, ha cserébe kicsit tovább foroghat a Core i7-8550U. Amikor elkezdjük terhelni a gépet, nagyjából 10-15 másodpercig 3,4 GHz-re ugrik a CPU órajele, és ilyenkor hőmérséklete is meredeken emelkedik, egészen 92-52 °C-ig. Ezt elvileg tartani is tudná a rendszer, de ehelyett inkább visszavesz az órajelből, amelyet 2,8 GHz-en stabilizál, miközben a magok hőmérséklete 71-72 °C körül mozog. Ha bekapcsoljuk a grafikát is, a CPU órajele természetesen tovább csökken, a teljes egység nagyjából 20 wattos kerettel gazdálkodik.

Hőmérsékletek terhelés mellett Hőmérsékletek terhelés mellett
Hőmérsékletek terhelés mellett [+]

Billentyűzet, hangszórók

Mivel tesztgépünk nem magyar kiosztású, így ennek finomságait nem tudjuk elemezni – de a Yoga C930 sokban hasonlít a 920-ra ezen a területen is. Merevsége miatt a klaviatúra jól használható, határozott visszajelzést ad, de a gombok útja értelemszerűen rövid.


[+]

Némi változáson ment át a tapipad, eltűnt például az integrált gombokra utaló vonal, de ezek az újítások inkább csak kozmetikaiak – a Precision Touchpad képességekkel rendelkező, Synaptics gyártotta egység jól működik, pontosan, precízen használható.


[+]

Fontosabb lehet a hangszóró, hiszen azok a soundbarnak álcázott zsanérban lapulnak. Volt értelme ide telepíteni őket, mert noteszgéphez képest tényleg kiváló lett a hangminőség, meglepően jó a dinamika és a hangok tisztasága is, a Dolby Atmos kompatibilitás pedig szimulált 3D hatást is ígér, de ez inkább csak jelzésértékű. Persze csodát azért ne várjunk, nagyjából 120-160 Hz-ig számolhatunk a mélyekkel, ennél lejjebb a négy apró hangsugárzó nem megy.

Akkumulátor, értékelés

Üzemidő

A C930 kedvéért a Lenovo tovább folytatta az akkumulátor kapacitásának csökkentését, így idén már csak 60 Wh áll rendelkezésre, ami mondjuk annak fényében igazán kár, hogy közben viszont a tömegen nem nyertünk.


[+]

Mindenesetre az alacsonyabb kapacitás az üzemidőn is látszik, ami így már nem olyan kiemelkedő, mint a 920 (és különösen a 910) esetében volt, de még mindig abban a tartományban mozog, amivel egy napnyi munka nem extrém terhelés mellett töltő nélkül is bevállalható. A töltő egyébként maradt ugyanaz a 65 wattos modell, mint tavaly, és továbbra is nehezményezzük kissé, hogy egy ilyen prémium géphez a „mezei”, külön tápkábellel szerelt kockát kapjuk, ahelyett, hogy valami elegánsabb, a telefonokéhoz jobban hasonlító egységet csomagolnának a gép mellé.

Értékelés

A Yoga 910 és a Yoga 920 egyaránt kiváló noteszgép volt, így a C930 nincs könnyű helyzetben: nemcsak az elődök által magasra tett léc miatt, hanem azért sem, mert azóta eltelt egy év, és a versenytársak sem ültek babérjaikon.


[+]

Összességében nézve, a C930 még mindig az egyik legjobb 2 az 1-ben notebook a piacon: kivitele teljesen profi, gyors, jól néz ki és hordozhatósága is rendben van. Az olyan apróságok, mint például a webkamera fizikai lezárása, a végre a testben helyet foglaló toll csak tovább növelik értékét, és az is fontos, hogy kevés olyan vetélytárs van a piacon, mely ehhez hasonló méretben kínálna két TB3 csatlakozót egy Type-A USB mellett.


(forrás: Lenovo) [+]

Bár az akkumulátorban történt visszalépés, ez még nem akkora, hogy az egész napos üzemidőt jelentősen befolyásolná negatív irányban, az viszont kár, hogy ezért cserébe nem kapunk kisebb tömeget. A 4K felbontás létjogosultságáról ebben a méretben továbbra sem vagyunk meggyőződve, annál is inkább, mert ez még többletfogyasztást is okoz. Önmagában egyébként a panel is lehetne jobb, ha mást nem, magasabb fénysűrűséget joggal várhatnánk el, legalább annyit, mint tavaly mértünk. És végül ne feledkezzünk meg az árról sem, ahol bizony ki kell fizetnünk a prémium kategória többletét: a Core i7-8550U-val, Full HD kijelzővel, 8 GB memóriával és 512 GB-os SSD-vel szerelt, itthon kapható változat közel 600 000 forintba kerül.


Lenovo Yoga C930 notebook

Wombath

A Lenovo Yoga C930 notebookot a Lenovo hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés