Hirdetés

Lenovo ThinkVision X24: szikár monitor topmodell szerepben

Hirdetés

Használat közben, értékelés

A Lenovo ThinkVision egy igazi műremek. Jár a dicséret a gyártónak, ha azt nézzük, hogy felépítése mennyire filigrán, dizájnja milyen első osztályú, ráadásul a felhasznált anyagok minősége is nagyon jó, akárcsak az állványként funkcionáló fémpálca és a finoman sikló zsanér, amin kevésbé remeg a kijelző, mint azt vártuk. De mint a legtöbb dizájntermék esetén, a használhatóság sajnos ezúttal is korlátozott.


[+]

Ezalatt nem azt értjük, hogy rossz a képminőség, hiszen ezen a téren is villantott az X24: remek a fekete homogenitása, kiemelkedően jó a kontrasztarány, nagyon jó a matt panel, megfelelőek a betekintési szögek, a glow minimális. Viszont az állíthatóság nagyon hiányzik, és gondolunk itt az állvánnyal kapcsolatos dolgokra, mint magasságállítás, forgathatóság, de tisztában vagyunk vele, hogy ez a kategória nem erre született. Az OSD menü hiánya, a natív beállítási lehetőségek viszont már kevésbé magyarázható, és még kevésbé érthető.


[+]

Nem az X24 az első kijelző, amit szoftverből lehet állítani, de aggodalommal tölt el bennünket, ahogy a Lenovo ezt az ügyet kezeli. Ahelyett, hogy saját szoftvert fejlesztettek volna, netán licenceltek volna, helyette egy internetről letölthető, harmadik féltől származó, fizetős alkalmazást tol az orrunk alá, amivel kapcsolatban furmányos "jogi rizsával" próbálja magát levédeni a kézikönyvben.

Felmerül a kérdés, hogy ha most megy a szoftver, de mondjuk egy későbbi (hardveres vagy szoftveres) rendszerfrissítés során problémánk akad, akkor lesz-e kihez fordulni? További aggodalomra ad okot, hogy egy kijelzőt akár 5-10 évig is használnak, és ki tudja, mi lesz ezzel a programmal évek múlva, lesz például új verziója? Az már csak hab a tortán, hogy a szoftver is elég kevés lehetőséget biztosít a finomhangolásra. Megkerestük a Lenovót ennek kapcsán, de sajnos nem kaptunk választ kérdéseinkre.


[+]

Ami az árat illeti, manapság a Full HD felbontású, nagy betekintési szöggel rendelkező ~24"-es panellel szerelt kijelzők a 40-90 000 forintos ársávban kaphatóak, így az X24 megközelítőleg 67 000 forintos árával – az egyes ársávokban fellelhető választékot figyelembe véve – a felső harmadban helyezkedik el; olcsóbb, mint például az LG átlátszó állványú monitora, viszont drágább, mint a Samsung dizájnos T24D391E TFT-je.

A vételárban persze benne van az "extrém" dizájn felára, tehát aki inkább mindenes monitort keres széleskörű állíthatósággal, jó képpel, de átlagos külsővel, nem utolsósorban USB hubbal, az fog olcsóbbat találni, nem vitás. Dizájnos monitorok között viszont az X24 tuti befutó lehetne, ha nem lenne a menü körüli zűrzavar, ami egyrészt növeli az árat az utólag beszerezhető szoftverlicenc okán, másrészt ez a megoldás nem túl barátságos, és ez az, ami miatt a mi tetszésünket – minőségi dizájnja és jó képe ellenére – összességében nem nyerte el.

Daywalker

A 24 hüvelykes Lenovo X24 monitort a Lenovoshop bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés