Hirdetés

Lenovo ThinkVision X24: szikár monitor topmodell szerepben

Hirdetés

Mérések és kalibrálás

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy az X24-nek van árnyoldala is. Méghozzá az, hogy kvázi nincs OSD menüje, a gombokkal elérhető változtatás kimerül a bemenet kiválasztásában és a fénysűrűség változtatásában, de az is csupán hat lépésben lehetséges. "Szerencsére" szoftverből van lehetőség a képi paraméterek változtatására, de rossz pont a gyártónak, hogy se CD, se leírás nincs a dobozban, csak egy gyors útmutató; a neten található PDF utolsó oldalaira van elrejtve az ezzel kapcsolatos információ és letöltési hivatkozás.


[+]

Az sem túl jó hír, hogy az így beszerzett, úgynevezett harmadik féltől származó szoftver 21 napos licenc, utána lejár, további használatára 5800 forint kicsengetése után van lehetőség (idézet a monitor kézikönyvéből: "Használati díjak és külön használati feltételek merülhetnek fel."). Ráadásul a Lenovo mindenféle jogi szöveggel próbálja magát levédeni arra az esetre, ha a szoftver nem működik, nem frissül, azaz semmi garanciát nem vállalnak. Noha véleményünk szerint a licenc megvásárlását erősen érdemes átgondolni, mivel enélkül a színek beállításán kívül lényegében más értelmes dolgot (mondjuk a gyorsítás mértékének megváltoztatását) nem lehet nyélbe ütni. A kalibrálásunkat viszont a szoftver használata mellett végeztük el a pontos eredmények elérése érdekében.


[+]

Ha nem szoftverből, hanem a gombbal állítjuk a fénysűrűséget, akkor a következőket mértük: 246, 200, 159, 118, 77 és 29 cd/m².

Alapállapotban, dobozból kivéve 88,29 cd/m²-t fénysűrűséget mértünk fehéren, 0,0580 cd/m²-t a feketén (ez 1523:1 kontrasztaránynak felel meg), a gamma értéke 2,35, a színhőmérséklet pedig 6905 K.

Kalibrálás

A legjobb eredmény eléréséhez most is elvégeztük a kalibrálási procedúrát. Ennek során a szokásos célértékeket alkalmaztuk: 120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma, és törekedtünk a legmagasabb kontrasztarány elérésére a legalacsonyabb színeltérés mellett. Kalibrálással 0,475 átlagos delta E értéket kaptunk, míg a legnagyobb eltérés értéke 4,15 – előbbi kiváló, utóbbi kicsit magas érték. A dispcalGUI naplója szerint 100%-os fehéren 120,7 cd/m², míg a feketén 0,0963 cd/m² volt a fényerősség, ami 1253,5:1 kontrasztarányt eredményez. A gamma mérés pontos eredménye 2,12, a színhőmérsékleté pedig 6514 K lett. Összességében ezek meglehetősen jó értékek.


[+]

A színtérlefedettség a következőképpen alakult: a képet felnagyítva a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes háromszög a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 92,3%-ban fedi le pontosan az sRGB színteret, de maga a teljes lefedettség mértéke 100,8%. Mélyebb elemzéshez az Argyll+DispcalGUI mérési jegyzőkönyve további információval szolgál a kalibrálással és annak eredményével kapcsolatban (gamma és színhőmérséklet tracking, szürkeegyensúly stb.). Ez itt érhető el.

120 cd/m² – 6500K – 2,2 gamma fényerő kontraszt vörös zöld kék ICC profil
Lenovo ThinkVision X24 40 70 100 99 97 >katt<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés