Hirdetés

Lenovo ThinkVision X24: szikár monitor topmodell szerepben

Bevezető, külső

Nagyon ígéretes, dizájnos kijelző került tesztasztalra a Lenovo X24 (vagy X24A) személyében, hiszen a gyártó a szupervékony kialakítás mellett pehelykönnyű tömeget, prémium anyaghasználatot, és nem utolsósorban "páratlan" képminőséget ígér. Nos, a megjelenítő igencsak bizalomgerjesztő, ha már a kicsomagolásnál jobban szemügyre vesszük. A vékonyka állvány masszív fém, az összeszerelés szuper, a bevonat és a jól elhelyezett feliratok mutatósak, merész az átlátszó vörös kábelrendező, a keskeny káva és a szélekig kihúzott panel pedig egyenesen nyálcsorgató. Ekkor még nem sejtettük, hogy milyen veszély leselkedik ránk, de mint máskor, most is haladjunk sorban!


[+]

Szemből nézve nagyon pazar a monitor, a matt panelt szépen kifuttatták a szélekig, és azt már most eláruljuk, hogy a kijelzőpanel és a fizikai káva között is csak minimális, 3-5 milliméter az a holttér, ahol nem jelenik meg képtartalom. Mindez jó hír azok számára, akik esetleg két ilyen monitort szeretnének egymás mellé helyezni.


[+]

Hátul is nagyon letisztult megjelenés fogad. Szép a "krómozott" fém állvány és zsanér, aminek tövébe ügyesen elbújtatták a csatlakozókat. Az összképet nem csúfítja el hangszóró- vagy szellőzőnyílás, utóbbi annak is köszönhető, hogy a tápegység külső, a fogyasztás pedig mesésen alacsony, bekalibrálva nem haladja meg a 9 wattot. Cserébe a készenléti fogyasztás kicsit magas, 4,5 watt, és a hátsó gombbal lekapcsolva sem változik a helyzet.


[+]

A Lenovónál nagyon büszkék rá, hogy a kijelző mindössze 7,5 milliméter vastag, amit tolómérővel a mérési és műszer hibahatáron belül sikerült igazolni, azaz az X24 valóban rendkívül vékony, ha a felső részt nézzük. Alul, a zsanér csatlakozási pontjánál ennél azért jóval vaskosabb a megjelenítő, hiszen az elektronikának is helyet kellett szorítani, ez pedig nehezen fért volna bele a fenti méretbe.


[+]

Az egyetlen állítási lehetőség a kijelző dönthetősége -5 és +22 fok között. Meglepetésünkre egész masszív az állvány tartása, pedig első ránézésre nem biztos, hogy ezt gondolnánk, a zsanér pedig nagyon finoman siklik.


[+]

Csatlakozókkal nem igazán vagyunk eleresztve, be kell érnünk egy HDMI 1.4 és egy DisplayPort 1.2 párossal, alattuk pedig az egyedi tápcsatlakozó látható, amihez külső tápegység kapcsolódik. Hangkimenetet nem kapunk, és persze hangbemenet sincs, hiszen a vékony házban nem fért el hangszóró. Sajnos USB hubnak sem szorítottak helyet, bár a letisztult dizájnhoz nem is illene.

Belső, panel

Főbb paraméterek
Monitor típusa Lenovo ThinkVision X24
Technológia AH-IPS (60 Hz)
Háttérvilágítás típusa WLED (PWM-mentes)
Kijelző mérete 23,8 hüvelyk (60,45 cm), 16:9 szélesvásznú
Felbontás 1920x1080 (~92,56 ppi)
Válaszidő 7 ms (g2g)
Kontrasztarány 1000:1
Fényerő 250 cd/m²
Betekintési szögek 178°/178°
Megjelenített színek száma 16,7 millió
Színtérlefedettség ~99% sRGB
Csatlakozók 1 db normál DisplayPort 1.2, 1 db HDMI 1.4
Teljesítményfelvétel 27 watt tipikus
Gyártó honlapja www.lenovo.com/hu
Termék honlapja Lenovo ThinkVision X24
Fogyasztói ár 66 990 Ft
Garancia 3 év

A Lenovo borderless, tehát virtuálisan keret nélküli, lenovós szaknyelven neo-blade típusú AH-IPS panelre épít, ami minden bizonnyal LG gyártmány. A pontos típust sajnos nem sikerült kideríteni, ami azért lett volna érdekes, mert méréseink szerint a kijelző képes túlteljesíteni az adatlapon megadott 1000:1 kontrasztarányt, így kíváncsiak lettünk volna arra, hogy pontosan melyik és mikori fejlesztésű panelre épít a monitor.

A kijelzőbevonatként funkcionáló fólia matt, és nagyjából sikerült eltalálni az arany középutat, mert jól láthatóan nem befolyásolja a képminőséget, képélességet.

A háttérvilágítást fehér LED-ekkel oldották meg, a vezérlés pedig PWM-mentes a teljes tartományban, azaz a fényerőszabályozást nem a háttérvilágítás gyors ki-/bekapcsolásával oldották meg.


[+]

A rézsútos betekintésnél tapasztalt glow effekt ennél a modellnél is jelentkezik, ami lehetne rosszabb is, ez tehát nem jelenti azt, hogy nincs, de nem számít vészesnek. Az oldalról vizsgált glowra vonatkozó információt továbbra is csak érdekességként kezeljük, hiszen a monitort e tekintetben inkább szemből érdemes vizsgálni.


[+]

Nem lehet egy rossz szavunk sem a betekintési szögekre, IPS-től megszokott módon nincs színtorzulás semmilyen szögből. Egyedül egy pici kontraszt- és fényerővesztést észlelhetünk, ha oldalról nézve növeljük a szöget, de ez szinte említésre sem méltó.

Hirdetés

Mérések és kalibrálás

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy az X24-nek van árnyoldala is. Méghozzá az, hogy kvázi nincs OSD menüje, a gombokkal elérhető változtatás kimerül a bemenet kiválasztásában és a fénysűrűség változtatásában, de az is csupán hat lépésben lehetséges. "Szerencsére" szoftverből van lehetőség a képi paraméterek változtatására, de rossz pont a gyártónak, hogy se CD, se leírás nincs a dobozban, csak egy gyors útmutató; a neten található PDF utolsó oldalaira van elrejtve az ezzel kapcsolatos információ és letöltési hivatkozás.


[+]

Az sem túl jó hír, hogy az így beszerzett, úgynevezett harmadik féltől származó szoftver 21 napos licenc, utána lejár, további használatára 5800 forint kicsengetése után van lehetőség (idézet a monitor kézikönyvéből: "Használati díjak és külön használati feltételek merülhetnek fel."). Ráadásul a Lenovo mindenféle jogi szöveggel próbálja magát levédeni arra az esetre, ha a szoftver nem működik, nem frissül, azaz semmi garanciát nem vállalnak. Noha véleményünk szerint a licenc megvásárlását erősen érdemes átgondolni, mivel enélkül a színek beállításán kívül lényegében más értelmes dolgot (mondjuk a gyorsítás mértékének megváltoztatását) nem lehet nyélbe ütni. A kalibrálásunkat viszont a szoftver használata mellett végeztük el a pontos eredmények elérése érdekében.


[+]

Ha nem szoftverből, hanem a gombbal állítjuk a fénysűrűséget, akkor a következőket mértük: 246, 200, 159, 118, 77 és 29 cd/m².

Alapállapotban, dobozból kivéve 88,29 cd/m²-t fénysűrűséget mértünk fehéren, 0,0580 cd/m²-t a feketén (ez 1523:1 kontrasztaránynak felel meg), a gamma értéke 2,35, a színhőmérséklet pedig 6905 K.

Kalibrálás

A legjobb eredmény eléréséhez most is elvégeztük a kalibrálási procedúrát. Ennek során a szokásos célértékeket alkalmaztuk: 120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma, és törekedtünk a legmagasabb kontrasztarány elérésére a legalacsonyabb színeltérés mellett. Kalibrálással 0,475 átlagos delta E értéket kaptunk, míg a legnagyobb eltérés értéke 4,15 – előbbi kiváló, utóbbi kicsit magas érték. A dispcalGUI naplója szerint 100%-os fehéren 120,7 cd/m², míg a feketén 0,0963 cd/m² volt a fényerősség, ami 1253,5:1 kontrasztarányt eredményez. A gamma mérés pontos eredménye 2,12, a színhőmérsékleté pedig 6514 K lett. Összességében ezek meglehetősen jó értékek.


[+]

A színtérlefedettség a következőképpen alakult: a képet felnagyítva a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes háromszög a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 92,3%-ban fedi le pontosan az sRGB színteret, de maga a teljes lefedettség mértéke 100,8%. Mélyebb elemzéshez az Argyll+DispcalGUI mérési jegyzőkönyve további információval szolgál a kalibrálással és annak eredményével kapcsolatban (gamma és színhőmérséklet tracking, szürkeegyensúly stb.). Ez itt érhető el.

120 cd/m² – 6500K – 2,2 gamma fényerő kontraszt vörös zöld kék ICC profil
Lenovo ThinkVision X24 40 70 100 99 97 >katt<

További mérések

Válaszidő, input lag

A gyorsítás mértéke nem változtatható, és alapból be van kapcsolva, így a gyártó 7 ezredmásodperc g2g válaszidőt ígér papíron. A gyorítás mértéke elfogadható, amit úgy tudnánk jellemezni, hogy az overdrive-ból fakadó túllövés mértéke már látható, de véleményünk szerint még éppen nem éri el a zavaró szintet.


[+]

Az input lag mértéke is elfogadható, 20 ezredmásodperc.

Homogenitás

A fekete homogenitása szemre rendben van, zavaró bevilágítást nem igazán tapasztaltunk, inkább némi glow látható a sarkokban, de ez is attól függ, hogy teljesen szemből nézzük-e a kijelzőt, vagy elmozdulunk-e a középpontól. Szerencsére ezek mértéke nem zavaró.


[+]

Ami a fehéren mért eredményeket illeti, fele-fele arányban kaptunk jó és kevésbé jó eredményeket, ez azt jelenti, hogy bőven van olyan szegmens, ahol 10-15% feletti eltérést mértünk.


[+]

Gombok és OSD


[+]

Mint azt az előző oldalon bővebben kifejtettük, hagyományos értelemben vett OSD nincs. A hátoldalon lévő gombok a ki-/bekapcsolásra, a bemenetváltásra, a DDC ki- és bekapcsolására, valamint a fénysűrűség állítására korlátozódnak. Sajnos utóbbi is csak hat lépést kínál, és az automatikus, tartalomfüggő fényerőszabályozás is aktív, ha nem a legmagasabb fokozatban járatjuk a kijelzőt.

Használat közben, értékelés

A Lenovo ThinkVision egy igazi műremek. Jár a dicséret a gyártónak, ha azt nézzük, hogy felépítése mennyire filigrán, dizájnja milyen első osztályú, ráadásul a felhasznált anyagok minősége is nagyon jó, akárcsak az állványként funkcionáló fémpálca és a finoman sikló zsanér, amin kevésbé remeg a kijelző, mint azt vártuk. De mint a legtöbb dizájntermék esetén, a használhatóság sajnos ezúttal is korlátozott.


[+]

Ezalatt nem azt értjük, hogy rossz a képminőség, hiszen ezen a téren is villantott az X24: remek a fekete homogenitása, kiemelkedően jó a kontrasztarány, nagyon jó a matt panel, megfelelőek a betekintési szögek, a glow minimális. Viszont az állíthatóság nagyon hiányzik, és gondolunk itt az állvánnyal kapcsolatos dolgokra, mint magasságállítás, forgathatóság, de tisztában vagyunk vele, hogy ez a kategória nem erre született. Az OSD menü hiánya, a natív beállítási lehetőségek viszont már kevésbé magyarázható, és még kevésbé érthető.


[+]

Nem az X24 az első kijelző, amit szoftverből lehet állítani, de aggodalommal tölt el bennünket, ahogy a Lenovo ezt az ügyet kezeli. Ahelyett, hogy saját szoftvert fejlesztettek volna, netán licenceltek volna, helyette egy internetről letölthető, harmadik féltől származó, fizetős alkalmazást tol az orrunk alá, amivel kapcsolatban furmányos "jogi rizsával" próbálja magát levédeni a kézikönyvben.

Felmerül a kérdés, hogy ha most megy a szoftver, de mondjuk egy későbbi (hardveres vagy szoftveres) rendszerfrissítés során problémánk akad, akkor lesz-e kihez fordulni? További aggodalomra ad okot, hogy egy kijelzőt akár 5-10 évig is használnak, és ki tudja, mi lesz ezzel a programmal évek múlva, lesz például új verziója? Az már csak hab a tortán, hogy a szoftver is elég kevés lehetőséget biztosít a finomhangolásra. Megkerestük a Lenovót ennek kapcsán, de sajnos nem kaptunk választ kérdéseinkre.


[+]

Ami az árat illeti, manapság a Full HD felbontású, nagy betekintési szöggel rendelkező ~24"-es panellel szerelt kijelzők a 40-90 000 forintos ársávban kaphatóak, így az X24 megközelítőleg 67 000 forintos árával – az egyes ársávokban fellelhető választékot figyelembe véve – a felső harmadban helyezkedik el; olcsóbb, mint például az LG átlátszó állványú monitora, viszont drágább, mint a Samsung dizájnos T24D391E TFT-je.

A vételárban persze benne van az "extrém" dizájn felára, tehát aki inkább mindenes monitort keres széleskörű állíthatósággal, jó képpel, de átlagos külsővel, nem utolsósorban USB hubbal, az fog olcsóbbat találni, nem vitás. Dizájnos monitorok között viszont az X24 tuti befutó lehetne, ha nem lenne a menü körüli zűrzavar, ami egyrészt növeli az árat az utólag beszerezhető szoftverlicenc okán, másrészt ez a megoldás nem túl barátságos, és ez az, ami miatt a mi tetszésünket – minőségi dizájnja és jó képe ellenére – összességében nem nyerte el.

Daywalker

A 24 hüvelykes Lenovo X24 monitort a Lenovoshop bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés