Lenovo IdeaPad Yoga 13: Ultrabook, ami tablet is

Hirdetés

Megjelenés

Új operációs rendszerével egy meglehetősen érdekes, a notebookok és tabletek között álló eszközosztályt indított útjára a Microsoft: a "convertible" kategóriát – olyan megoldásokat, amelyek egy mozdulattal notebookból tabletté alakíthatóak. Az Asus VivoTab RT-je is ide sorolható billentyűzetes dokkolójával, de most egy még érdekesebb megoldást mutatunk. A Lenovo IdeaPad Yoga családja teljesen, 360 fokban körbeforduló zsanérjával úgy tünteti el vagy varázsolja elő a billentyűzetet, hogy közben nem kell azt lecsatlakoztatni, nem keletkezik egy fölöslegessé váló kiegészítő, amivel valamit kezdeni kell.

Az új Windowshoz hasonlóan két Yoga született: a Yoga 11 a kisebb, 11,6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, ARM-alapú, így Windos RT-t futtat; mai tesztalanyunk pedig, a Yoga 13 egy klasszikus Ultrabook, tehát Windows 8-at telepítettek rá. Burkolata a Lenovo IdeaPad Ultrabookoknál, például az U400-nál megismert, könyvre emlékeztető kialakítású. A „borító” világos (esetünkben szürke, de kapható narancssárgában is), a belső pedig fekete, a szellőzőnyílás végighúzódik a „gerinc” nagy részén a két hangsúlyos zsanér között. Annak ellenére (vagy talán éppen azért?), hogy a Yoga az áltagos notebookokénál mozgalmasabb életre számíthat, külsejét nem fémből készítették. Műanyagot használtak, ami matt, meglehetősen kellemes tapintású, műbőrre emlékeztető bevonatot kapott.

Belül még erősebb műbőrhatás jelentkezik a szigetes billentyűzet környékén és a csuklótámaszon, amire szükség is lesz, hiszen kifordítva ez a rész válik a gép aljává. Igen, tablet vagy átmeneti „képkeret” állásban a billentyűzet és a touchpad a „talaj” felé néz, arra a felületre, amire a gépet letesszük. Ha ez nem teljesen egyenletes, akkor folyamatosan nyomogatni fogjuk a gombokat. Létezik a Lenovónak egy olyan vékony tokja, ami lefedi ezt a részt, de ezt alapból nem mellékelik a Yogához.

Minden bizonnyal éppen a forgatásból adódó extra terhelés miatt tervezték eléggé masszívra a Yoga 13-at. Nem kevesebb mint 1,54 kilogrammot nyom, amivel a legtöbb 13,3 hüvelykes Ultrabooknál nehezebb, de egyben elég összerakottnak is éreztük. Természetesen horpad valamennyit – különösen középen –, de ultrabookos mércével mérve kimondottan merevnek mondható. Extra súlyában szerepet játszik az érintőképernyő és annak tükrös védőrétege, illetve az átlag fölötti, 54 wattórás akkumulátor.

Csatlakozók tekintetében nem áll valami fényesen a Yoga 13, de ez a legtöbb Ultrabookra jellemző. Notebookállásban balra található a HDMI monitorkimenet, egy USB 3.0 csatlakozó, az összevont hang ki- és bemenet, előbbre pedig a tabletekre jellemző, kettős hangerőszabályzó. Az első élre került a bekapcsoló, ami tablet módban a képernyőt kapcsolja ki-be. Mellé egy olyan parányi biztonsági mentés gombot tettek, ami csak segédeszközzel vagy hegyes körömmel nyomható meg. Jobbra található a második USB, ami csak 2.0-s, illetve a ThinkPad X1 Carbonon már látott, vékony tápcsatlakozó. Előttük csücsül a kártyaolvasó és egy kis kapcsoló, amivel a képernyő automatikus forgatása iktatható ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés