Hirdetés

Leadtek tunerek PCI Expressen

Hirdetés

A hardver

Körülbelül egy éve próbáltuk ki a Leadtek két PCI-s tévévevőjét, a WinFast TV2000 XP Expertet és a hardveres MPEG-2 tömörítést kínáló PVR2000-et. Mindkettő kövér ajánlott címkével távozott tesztlaborunkból. Azóta csak az USB-s AVerMedia AVerTV Hybrid+FM Volar tudott hasonló minőséget felmutatni, igaz, szoftverben nem volt annyira jó. Most két Leadtek tör márkatársai babérjaira – meglátjuk, mire jutott a gyártó időközben.

Az egyik versenyzőnk most is szoftveresen, a másik hardveresen tömörít MPEG-2-t. Nem sokat változott a kártyák elnevezése, csak a Px előtagot csapták hozzájuk, meg egy kicsit variáltak a számokkal, így a WinFast PVR2000 utódja a PxPVR2200 lett. Tetszetős dobozában rengeteg mindenfélét találtunk: bemeneti kábelbokrétát, belső hangösszekötőt, antennát, infrás távirányítót zsinórral és két AAA-s elemmel, használati útmutatót, valamit három CD-t, az egyiken teljes Ulead VideoStudio 10 videoszekesztővel.

A korábbi PCI-s PVR-nek még teljes magasságú nyomtatott áramköre volt, így lapos HTPC házakba nem fért be. Szerencsér az új PxPVR2000 már csak félmagas. Ez annak köszönhető, hogy az analóg rádiós egységet digitális váltotta fel, amelyben nem ellenállások, tekercsek és egyéb nagyobb áramköri elemek, hanem tranzisztorok sokasága szelídíti meg a rádióhullámokon érkező analóg adást. A rádiós egység mellett a dekóder is összement, a hardveres tömörítőchipet a maga memóriájával pedig a kártya végére ültették.

Később, a PxTV1200 kapcsán látni fogjuk, hogy mennyire univerzális ez a nyomtatott lap. Jól példázza ezt, hogy a Leadtek csúcsmodellje, a digitális adással is elboldoguló, hibrid PxDVR3200H is ugyanerre épül, csak tettek rá egy dekódolót a digitális részhez.

Összement, de szerencsére nem változott a Leadtek tévévevőinek képminőségét biztosító Conexant dekódoló. A korábbinál kisebb CX23885 chipet már PCI Express csatolóhoz igazították, de megmaradt benne a 10 bites digitalizáló, a fejlett fésűszűrő és de-interlace eljárás. A tesztpéldányon található, 13Z utótagos modell még csak a PCI Express 1.0a/1.1 szabványokat ismeri, a decemberben bevezetésre került 14Z viszont már PCI Express 2.0-kompatibilis. Az MPEG-2 tömörítést a PxPVR2200-on is ugyanaz a Conexant CX23416 áramkör végzi, mint a PVR2000-en.

Nem változott a fehér távirányító sem. Talán kicsit ósdi már a formája, és a fehér szín sem a legszerencsésebb, de több mint ötven gombjával minden létező funkció elérhető vele. Tud képet lopni, a front-end szoftverben navigálni, kezeli a teletextet, elektronikus műsorfüzetet (EPG), és még „főnök mód” gombja is van. Ezt megnyomva nyomtalanul eltűnik a tévézőprogram, a tálcán semmi sem utal rá, hogy egy pillanattal ezelőtt még ejtőzött a jó alkalmazott.

A Ulead szerkesztőtől eltekintve a Leadtek WinFast PxTV1200-hoz ugyanazt a körítést kaptuk, mint a PxPVR2200-hoz. Azaz mégsem, járt hozzá egy nálunk megszokott bedugósból egy Amerikára jellemző, csavarosra átalakító antennaadapter, melynek jóvoltából lényegében nem kell kétféle terméket gyártani a különböző szabványt használó piacokra.

Meg lehet csodálni a Leadtek gazdaságos gyártási módszerét: a PxTV1200 ugyanarra a nyomtatott áramkörre és Conexant dekódolóra épül, mint az MPEG-2 tömörítős PxPVR2200 vagy a hibrid PxDVR3200H, csak lemaradt róla a kódolóchip, illetve a digitális adást kezelő lapka.

Hátlapi csatlakozók tekintetében egyforma mai két tesztalanyunk. Legfelül a tévéantenna aljzata van, amit az FM rádió konnektora követ, majd ezután jönnek az egyesített kép- és hangbemenetek, végül a távirányító kis köre.

A szokásos kompozit (RCA) és S-Video mellett komponens (YPbPr) jelet is fogadnak az új Leadtekek, amit kétcsatornás hang egészít ki. Belső vezetékkel az alaplapi vagy különálló hangkártyánkat is a tunerre köthetjük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés