Hirdetés

Kisméretű hibrid tévévevő az Asustól

Asus My Cinema-U3000 Hybrid

Most, hogy Európában is egyre jobban elterjed a digitális televíziózás, és az analóg műsorszórásról való teljes átállás a küszöbön áll, egyre-másra jelennek meg hazánkban a digitális adások vételére alkalmas tévétunerek. Némelyiket analóg vevővel is felszerelik, hogy addig is nézhessük kedvenc műsorainkat; és – hogy ezt bárhol megtehessük – még a méretre, formára és hordozhatóságra is ügyelnek a gyártók.

Hirdetés

Az Asusnak három, USB-re köthető tunere jelent meg: az U3000 Mini, az U3000, és az U3000 Hybrid. A My Cinema termékcsoportba tartozó külső tunerek közül az első kettő csak digitális adások vételére képes, a harmadik viszont megbirkózik az analóggal is. Ezen utóbbit, az U3000 Hybridet vizsgáljuk most meg.

Ahogy a neve is jelzi, mind az analóg, mind a földfelszíni digitális adások (DVB-T) vételére képes, és ha meguntuk a tévézést, rádiót is hallgathatunk vele a beépített FM rádióvevőnek köszönhetően. A számítógéppel USB 2.0 porton keresztül kommunikál.

A kis, narancssárga-fehér dobozon egy felirat jelzi, hogy a termék Windows Vistára is hitelesítve van, így nem lehet gondunk vele. Tartalmaz mindent, ami kellhet a tévézéshez: a tunert, távirányítót, teleszkópos tévéantennát, koax átalakítót külső antenna csatlakoztatásához, USB kábelt, telepítő CD-ket (driver CD, CyberLink PowerCinema 5), használati utasítást.

Maga a tuner kicsit szokatlan kinézetű az eddigi pendrive-szerű társaihoz képest. Elég kicsi, akár zsebre is rakjuk. Érdekessége, hogy szétnyitható – a felső, fehér fele az FM rádió vevője (a csak digitális vevőjű U3000-en ez a rész beépített tévéantennát rejt). Kihúzható antennája (kb. 14 cm) a jobb vétel elérését segíti, így akár külön külső antenna nélkül is rádiózhatunk.

Az alsó, fekete részben van a tévévevő, és itt vannak a csatlakozók is: a széles oldalon a külső antenna, pontosabban az antennaadapter MCX bemenete van. Vele szemben, a másik oldalon két kis LED található az átlátszó, sötét borítás alatt. Ha a jel rossz, gyenge minőségű, akkor a narancssárga világít; ha jó a vétel, akkor a zöld. A LED-ek mellett a távirányító vevője van. A keskeny végén egy mini-USB csatlakozót találunk. Emiatt a tuner is kisebb lett, a mellékelt kábel pedig elég hosszú, hogy könnyen helyet találjunk neki számítógépünk közelében. Notebook esetében ugye különösen zavaró tud lenni egy USB csatlakozóból kiálló doboz. Az egész szerkezetet jó minőségű, manapság divatos fényes műanyag borítja. Amit hiányolhatunk esetleg, az egy RCA/S-Video bemenet, illetve átalakító.

A távirányító talán a legkisebb, amit eddig láthattunk. 18 gombja van, számok nincsenek. Viszont rákerült a négy iránynak megfelelő, továbbá OK és vissza gomb, így szinte az egész program irányítható vele, akár kedvenc fotelünkből is. Bár a gombok elég nehezen nyomhatóak le, ilyen kis méretnél jobbat nem lehet várni. Maximum 5 méterről használható.

A mellékelt tévéantenna is kihúzható, így hossza megháromszorozódik (15–42 cm). A talpa tappancsos, nem mágneses, ezért nem kell tartani annak (esetleg káros) hatásaitól. 125 centiméternyi kábele van, ezért az elhelyezésével sem lehet gond. A digitális jeleket egy DiBcom chip dolgozza fel, az analóg vevő pedig egy Philips Xceive.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • Leadtek tunerek PCI Expressen

  Egyre több tévétunert tesznek expresszre. Most a Leadteken a sor, hogy megmutassa, az új csatolón is tartja nagyszerű minőségét.

 • Pinnacle újdonságok

  A gyártó idén megjelent digitális tévétunerét és számítógépet nem igénylő videodigitalizálóját próbáltuk ki.

 • Digitális tévétuner az Alcortól

  Már bontogatja szárnyait a digitális tévézés, három év múlva megszűnik az analóg sugárzás.

Előzmények

Hirdetés