Hirdetés

Kilenc pendrive a szorítóban

Hirdetés

Mustra

Rég volt már pendrive-teszt itt a Prohardveren, ezért fogtuk magunkat, és szétnéztünk néhány partnerünk kínálatában. Először is az tűnt fel, hogy 1-2 gigabájtos darabokat már alig kapni, viszont a legtöbb apróság már 16, sőt 32 GB-os kapacitással is elérhető. Kilenc tagból álló mezőnyt válogattunk össze, amiben vannak alapmodellek, kis csinoskák, ütésállók és luxusmodellek is. Legnagyobb – négytagú – csapattal a takeMS állt ki. Egyelőre még nem különösebben ismert a hazai piacon az elsősorban a SpeedShop.hu kínálatában megtalálható márka, mely MEM-Drive családjában rengeteg pendrive-ot kínál egészen jó áron.


Balról jobbra: takeMS Tribal, Easy II, Colorline, Leather

Alapmodellnek tekinthető az Easy II, mely lényegében semmi extrát nem tud – de legalább nagyon olcsó. Van egy kupakja (amit majd jól elveszítünk), végén pedig fémnek látszó, de valójában műanyag füle. Kellően lapos ahhoz, hogy szűken egymás fölé helyezett USB csatlakozókba dugva se blokkolja a szomszédosat. Háromféle színben kapható: fekete, fehér, vörös. Hasonlóan egyszerű a TakeMS MEM-Drive Colorline. Átlátszó háza vörös, kék vagy ezüstös lehet. Látszik alatta a pici USB vezérlő és az egyetlen memóriachip. Keskenységét lehet értékelni alacsony ára mellett, nem lesz útjában a szomszédos USB aljzatba dugott eszköznek, kábelnek.

Komolyabb darab a TakeMS MEM-Drive Tribal. Teljesen gumi a borítása, tehát ütés- és bizonyos mértékben vízálló. Fekete alapon sárga, vörös, kék, zöld vagy narancs színű törzsi festést kapott, és jár hozzá nyakpánt. Szintén elég kis darab, kupakja pedig a másik két modelléhez hasonlóan könnyen elveszíthető, mert nem lehet a pendrive hátuljára dugni. A TakeMS-négyes legkomolyabb darabjának a Leather modellt gondoltuk, amikor viszont kicsomagoltuk a bőrborítású terméket, kicsit csalódtunk. Csak egy nagyon vékony bőrréteget találtunk, ráadásul a fém is elég vékony, a kupakban egy csúf csavar található, a felület alatt olcsó műanyag kandikált ki, az alsó fémgyűrű rögzítője pedig egy kis lóbálás után kicsavarodott.

A Bluechip webáruház jóvoltából két pendrive-ot kaptunk ADATA címkével. A Classic C802 amolyan alapmodell. Létezik belőle egy speciális, karácsonyi változat is hópelyhes, hóemberes mintával, ünnepi motívumokból készült fityegővel. A pendrive kicsit nagyobb a kelleténél, talán csak azért, mert USB csatlakozóját be tudja húzni. Jó pontot érdemel, hogy a csatlakozó fémből van, és kitolt állapotban sem lötyög. Kicsit instabilnak éreztük a külső borítást, és a fehér alapon világoskék színösszetétel sem a mi világunk (de kapható feketében is). Annál inkább tetszett az ADATA Nobility S805 Sport! A mezőny legigényesebb csomagolásában, ablakos dobozkában kaptuk. Masszív, igényes tapintású fémből készült a váza, ezt súlyán is érezni lehet. Csatlakozója egy pöcök segítségével fordítható ki. Hasonlóan igényesen járt, mint a pendrive felfüggesztésére kialakított karabiner.

Két Silicon Power pendrive-ot is kaptunk a Bluechiptől. A LuxMini 720 az átlagosnál valamivel kisebb, tetszetős, fémborítású darab. Nála is érezhető volt az anyagminimumra törekvés, de a kis méret miatt egészen masszívnak és igényesnek tűnt. Szerencsére csatlakozója fémből készül, nem lesz könnyű beletörni az USB aljzatba. Ez a veszély viszont fennáll a Silicon Power Unique 530-nál. A kicsi, gumírozott külsejű darabnak ugyanis csak műanyag váz van USB érintkezői alatt. Szerencsére szállítás közben behúzható, és ilyen állapotban elvileg por- és vízálló. A műanyag reteszes mechanizmus láttán mi azért nem mernénk vízbe mártani.

Végül, de nem utolsósorban az OCZ új alapmodellje, a Diesel is tiszteletét tette nálunk. A karabineres ADATA mellett a Dieselt véltük a mezőny legigényesebb darabjának. Fémteste masszívságot sugallt, és egy picivel sem volt nagyobb a szükségesnél. Sajnos átlátszó kupakját nem tudtuk a végére dugaszolni, pedig jó lett volna. A végén egy átlátszó műanyag fül terpeszkedik, ami működés közben világít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés